Kõigega olen nõus, tore oli Jani juttu lugeda.

Kui tõsi on jutt võlgadest, mis tekkisid pika filmi tegemisest lühikese asemel?

Kulud kasvasid tõepoolest ja me pidime pangast laenu võtma. Ma täpset summat ei mäleta, suurusjärgu poolest oli seda umbes 300 000 krooni. Kuukulguri stuudio pani ka päris palju oma vahendeid projekti sisse.

Kui reaalne olnuks filmi kinodes läbikukkumise korral Kuukulguri pankrott?

Kui võetud võla maksmiseks poleks piletiraha tulnud, siis oleks Kuukulguri juht me peale väga viltu vaadanud. Arvatavasti oleks siis elu lõpuni tulnud ainult reklaame teha. Aga ega projekt mingit erilist kasumit toonud, saime kõik kulud makstud. Ega me tegelikult ei osanud oodata, et filmil nii hästi läheb. Viimasel ajal on lipsanud meediast läbi jutt, et „Seenelkäik” sai rohkem publikut kui „Jan Uuspõld läheb Tartusse”. See pole nii. Seni on meie filmi publikuarv suurem.

Kuidas publik tuli – tõusvas või langevas joones?

Me elasime sellele ikka väga kaasa. Saime Coca Cola Plazast nende arvutisüsteemi koodid, nii et saime arvutiekraanilt jälgida, kuidas läheb parasjagu filmi seansside müük. Olime arvutiekraanide ette naelutatud nagu hasartmängijad. Võlad saime makstud pooleteise-kahe kuu kassaga.

Kui hõlpsalt sai kaasata filmis esinevaid prominente? Kui palju oli tõrkumist?

Praeguse presidendi ma sain nõusse, kuna siis ta ei olnud veel president, vaid Euroopa Parlamendi liige. Nägin teda kohvikus ja küsisin, kas ta ei tahaks tulla filmi mängima. Sain temalt enne nõusoleku, kui oli olemas roll, mida talle anda. Eks me siis kirjutasime talle rolli.

Me ei kirjutanud selle filmi käsikirja stsenaariumiõpiku järgi. Kogu aeg tuli lisa, mida me filmi sisse integreerisime.

Kui palju on alles töö erinevaid etappe?

Minu vanas arvutis võib midagi olla. Võib olla sündmuste kirjeldus, mille kirjutasin kohe pärast Janiga kohtumist ja mille saatsin Andres Maimikule, kes ütles kohe, et see tuleks kirjutada stsenaariumiks. On olemas pooletunnise filmi käsikiri, mis pärast kasvas ainult suuremaks.

Õnneliku lõpuga teekonnafilm „Jan Uuspõld läheb Tartusse” tuli välja 2007. aastal, kui tohutu kinnisvaramull oli vedanud terve Eestimaa eufooriasse. Kui palju on filmis selle aja peegeldust ja kui palju igavikulist soovi teha ja vaadata õnneliku lõpuga komöödiaid?

Ajastu eufooria on filmi vahetekstides, mida loeti peale Vikerraadio raadiouudiste kombel.

Need uudised olid hästi positiivsed, räägiti 100 000. tartlase sünnist ja ühiskonna edust. Mul on selline tunne, et neis ülipositiivsetes sõnumites võib näha tulevase kriisi eelaimdust.



EDULUGU

Uuspõld pani Esto TV-le hea huumori punkti

Jan Uuspõllu Tartusse minek on kahtlemata üks Eesti filmi väljapaistvamaid edulugusid. 64 488 vaatajat on midagi sellist, mida saab pidada ühiskondlikuks lainetuseks.

Omal moel on see paradoks, sest Rain Tolgi ja Andres Maimiku senine looming, mis mahtus tavaliselt Esto-TV kaubamärgi alla, ei tahtnud kuidagi kultuuri peateele välja jõuda. Kui Esto-TV oli suurte rahvamasside jaoks liiga teravalt hammustav, liiga intelligentne ja ühtlasi tahtlikult esteetiliselt mittekorralik, siis „Jan Uuspõld läheb Tartusse” oli uut moodi süntees. Seal olid olemas komöödia helgemad toonid, mida Esto-TV väljaannetesse kunagi ei jagunud.

„Jan Uuspõld läheb Tartusse” on väga eestilik film: seal on kõverpeeglis Eesti ühiskond ja autsaideril on teose naljadest raskevõitu aru saada.



FAKTE FILMIST

„Jan Uuspõld läheb Tartusse” on stuudio Kuukulgur Film esimene täispikk mängufilm. Stuudio teine edukas pikk linateos „Sügisball” valmis samal aastal ja jõudis linale sügisel.

„Jan Uuspõld läheb Tartusse” on jäädvustanud suure hulga ajastu avaliku elu tegelasi. Kaadrisse jäid peale Toomas Hendrik Ilvese veel Aigi Vahing, Reet Linna, Kadri Kõusaar, Igor Gräzin, Aivar Riisalu, Linnar Priimägi, Marko Mägi ja teised prominendid.

„Jan Uuspõld läheb Tartusse” jäi ürgandeka Dan Põldroosi viimaseks filmitööks.



FILMISARJA 43. FILM

„Jan Uuspõld läheb Tartusse”

Stsenaristid: Andres Maimik, Rain Tolk, Jan Uuspõld

Lavastajad: Andres Maimik ja Rain Tolk

Operaator: Mart Taniel

Kunstnik: Katrin Sipelgas

Kostüümikunstnik: Anu Lensment

Heliloojad: Vaiko Eplik ja Sten Šeripov

Osades:

Jan Uuspõld

Mari-Liis Lill

Tõnu Kilgas

Juhan Ulfsak

Mirtel Pohla

Esilinastus 22. veebruaril 2007



„Jan Uuspõld läheb Tartusse” tuleb müügile homme koos Eesti Päevalehe nädalalõpuväljaandega LP. Hind 4,99 eurot.



GALERII:

- Jan ja unelmate neid Mirtel Pohla kihutavad Tartu poole.

- Jan kohtus teel ka Arvo Pärdiga (Raul Saaremets).

- Lavastajatandem Tolk ja Maimik

- Jan ja militaristid