Pea igas Eestimaa koduaias on üks ilus lillepeenar eri püsikute ja suvelilledega, millele on seltsiks ka mõni minipõõsas. Enamasti asub see keset murulappi ning on ääristatud kividega. See on kiviktaimla Eesti moodi.

Kui selline peenar on aias ilutsenud juba aastaid või aastakümneid, on viimane aeg seda pisut soputada ja teha tõeline kiviktaimla. Kellel on suuremad ambitsioonid ja rohkem ruumi, võib ette võtta kiviktaimla suurvormi ja luua alpiaed.

Ettevalmistus

Ilusa tulemuse eelduseks on läbimõeldud plaan. Alpinaariumi rajamine ise on töömahukas, ent selle hilisem hooldus nõuab vähem aega. Kiviktaimla vajab päikeselist või poolvarjulist kohta. Varjus ja liigniiskuses ei pea enamik alpiinseid taimi vastu.

Kiviktaimlat ja alpiaeda iseloomustavad reljeefsus ja eri kõrgused. Eritasandilisel alpimaastikul on ka praktiline külg – sel moel ei kogune liiga palju vihmavett ja kiviktaimlale vajalik klibune muld säilitab kuivuse. Mida mastaapsem kiviktaimla, seda olulisemat rolli mängivad kivid. Kuid ka pisema kiviktaimla muudavad elavamaks kivide vahele torgatud taimed. Kivid tuleks paigutada nii, et hiljem pääseks taimi hooldama.

Möödapääsmatu ettevalmistustöö hulka kuulub pinnase põhjalik puhastus umbrohust – siis on hiljem hõlpsam rohida.

Taimevalik

Kiviktaimla põhitaimestiku moodustavad igihaljad padjandid. Lisada võib eri kõrgusega õitsvaid liike, ka sibullilled on seal omal kohal. Nende istutamisel jälgi, et suvel kollaseks tõmbunud lehed jääksid mõne lopsakama püsitaime varju. Kahtlemata on kiviktaimla iludusteks kellukad. Alpiaia süm-boliks peetakse aga alpi jänesekäppa, mis on enam tuntud kui eedelveiss.

Lisaks võib alpinaariumisse sobitada miniatuurseid, püramiidjaid või roomavaid okaspuid-põõsaid, ilusaks täienduseks on ka kitsavõralised lehtpuud.

Räpina aianduskooli õpetaja Reet Palusalu soovitab kiviktaimlasse kitsavõralist harilikku tamme, püramiidjat harilikku jalakat ning püramiidjat pihlakat. Need ei kasva liialt suureks ega kipu teisi taimi varjutama.

Kiviktaimlat pole lihtne rajada, saati siis veel alpiaeda teha. Sestap tasub kasutada kõiki võimalusi, et täiendada end kursustel ja kiigata tegijate aedu.

Püsitaimed

Kiviktaimlasse

sobivaid püsitaimi

•• Kivirik, liivatee, alpi hanerohi, merikann, kukehari, mägisibul, padjandfloks, kassikäpp, karukell, kellukas, aubrieeta, bergeenia, igihali, lõokannus, nelk, tondipea, jänesekäpp

Kursused ja reisid

•• Kiviktaimla õppepäev: reis Kivi-Lillemäe tallu aiaklubi ettevõtmisel 31. mail kell 17.00 (www.aiaklubi.ee) .

•• Kiviktaimla rajamine (koha valik, ettevalmistus, taimevalik, istutus, hooldus) Luua metsanduskoolis 6. juunil (www.luua.edu.ee).