Veljo Tormise teoste töötluste plaadiks vormistamise eellugu ulatub 2007. aastasse, mil Tormis oli Eesti muusika päevade festivali helilooja ning mõeldi võimalustele akadeemilist ja mitteakadeemilist muusikamaailma ühendada. Paljud artistid said lähteülesande luua Tormise teoste põhjal uut muusikat ning ühekordsest esitusest mõeldi kohe kaugemale. Inspiratsiooni lisasid mõningad selleks korraldatud seminarilaadsed kohtumised heliloojaga: Veljo Tormis tutvustas teoste tausta ning tundis omakorda huvi muusikute lähenemise vastu teoste töötlemisel. Paljudel muusikutel puudus sootuks varasem kogemus koorimuusika ja pärimusmuusikaga, mõnel juhul on selline „süütus“ andnud väga erilisi sünteese.

Helilooja Veljo Tormis (1930) algatas oma rahvaviise ja modernistlikke kompositsioonitehnikaid sünteesiva loominguga uue regilaululiikumise, millel on oluline roll ka alates 1990. aastatest hoogustunud laiapinnalisemas pärimusmuusika puhangus. Lisaks eesti rahvalaulule on Tormis oma loomingus pööranud tähelepanu paljudele hääbuvatele rahvastele ja säilitanud nende keelt. Tänu temale kuuleb täna vadja, isuri, vepsa või liivi keelt tõenäoliselt sagedamini maailma kontserdilavadel kui oma loomulikus keskkonnas.

Nagu Tormise loomingus, nii on ka plaadil „Laulu jäävuse seadus“ peasõna runolaulul ehk regilaulul, eestlaste ja teiste Soome-Ugri rahvaste muistsel rahvaviisil. Ja mitte puhtal runolaulul, vaid (mitmekordselt) töödeldud regiviisil, mis peegeldab tänapäeva või lähimineviku mundris adekvaatsemaltki meie elukeskkonda kui traditsioonilisel kujul.

Kogumiku koostaja Aivar Tõnso sõnul on ka Veljo Tormise töötluste plaadi funktsioon sisuliselt Tormise tsükli jätkamine ehk ürgse sisu elus hoidmine tänases keskkonnas. „Võib-olla suletud ühiskonnas on pärimuse edasi kandumine muutumatul moel väärtus omaette,” tõdes Tõnso. „Globaalse küla ajastul võib see tähendada pigem identiteedi kaotamist.”

Weekend Guitar Trio kitarrist Tõnis Leemets oli väga õnnelik, et tal avanes remiksida just seda lugu – „”Kalevala” seitsmeteistkümnes runo”, sest eriline suhe selle looga tekkis juba siis, kui see 80ndate lõpus vinüüli peal välja tuli. Runo, kus Väinamöinen ehitab endale paati, mida ei saa teha kirve ja haamriga, vaid nõiasõnadega, on originaalis umbes pool tundi pikk ning Leemetsa esimeseks ülesandeks oli seda niimoodi lühendada, et lugu alles jääks. „Ma ei teinud sellest päris oma pala, vaid kasutasin Tormise põhjasid,” rääkis ta muusikalisest poolest. „Tal on seal kasutatud palju rütmipille, seega võtsin ma need samad kõlad ning tegin rütmi tihedamaks. Samuti kasutasin kandle ja klaveri kõlasid – tõmbasin klaveri keeli ja mürgeldasin seal sees, et anda paadi ehitusega sobivat puu ja metalli kõla.”

Pia Frausi ninamees Rein Fuks tunnistas, et 2007. aastal tehtud remiks sündis enda initsiatiivist, kuna varem poldud rahvamuusikaga tegeletud ning midagi sellist tundus sellevõra põnevam. Kuulnud projektist Taavi Tulevi käest, helistati ise korraldajatele ja avaldati soovi osaleda. „Meile saadeti väike nimekiri lugudest, mille vahelt valida, ja kui ma „Õunapuud” kuulsin, siis sellega „klikkis” kohe,” meenutas Fuks, kes on ise kunagi osalenud Veljo Tormisest dokumentaalfilmi tegemises ning fännab eriti helilooja varasemat loomingut 70ndate algusest.

Uus plaat

Veljo Tormise remiksid

Kogumikul on töödeldud Veljo Tormise helitöid aastatest 1950-1991.

„Laulu jäävuse seadus”

1.  „„Kalevala” seitsmeteistkümnes runo” Tõnis Leemets (5:39)

2. „Kutse jaanitulele II” Kirtana Rasa (5:02)

3. „Ilu kaob õue pealt” Muschraum (5:57)

4. „Röntüškä III” Pastacas (2:18)

5. „Raua needmine” Uku Nurk (5:20)

6. „Laulis isa, laulis poega„ Jaan Pehk (1:27)

7. „Suu laulis, süda muretses” Taavi Tulev (3:34)

8. „Muistse mere laulud„ Kadi Uibo (5:36)

9. „Õunapuu” Pia Fraus (3:22)

10. „Pikse litaania” Aivar Tõnso (4:25)

11. „Taevased kosilased” Tiiu Kiik (2:25)

12. „Ringmängulaul” Eva Mitreikina (1:59)

13. „Sõjakulleri sõit” 3 Pead (3:30)

14. „Lauliku lapsepõli” Algorütmid (2:59)

15. „Sääl on me kodu” Marsen Jules (Saksamaa) (5:59)

Plaadi Tallinna esitlus toimus 1. oktoobril, küll aga saab osasid lugusid live’s kuulda veel ka 23. oktoobril Tartus, Genialistide klubis.