Soliidses kaupluses on asi lihtne: tuleb vaid müüjale öelda, et soovite vesiemulsioonvärvi selle või teise pinna värvimiseks, valite värvikaardilt tooni ning saate soovitud purgi. Võib aga juhtuda, et müüja pole kompetentne. Siis tuleb teil konkreetse värvi kasuks ise otsustada.

Vesiemulsioonvärv sise- ja välistöödel

Kaasaegsed vesiemulsioonvärvid on mitmekesised, neid võib kasutada nii sise- välistöödel. Värvida saab puu- ja metallpindu. Kõik lateksvärvid on veega lahjendatavad. Sisetöödeks sobivad hästi vesinikemulsioonvärvid. Pintslid, alused ja värvinõud saab peale töö lõpetamist veega puhtaks pesta, lahusteid ei ole vaja kasutada. Vesiemulsioonvärvid kuivavad kiiresti ning enamik värve on peaaegu ilma lõhnata. Värvide keemiline ja füüsikaline koostis on muutnud nad kestvaks ja kulumiskindlaks. Negatiivseks omaduseks võrreldes alküüdvärvidega on halvem mehhaaniline kulutuskestvus ja väiksem läige. Samuti ei talu vesiemulsioonvärvid pikemaajalist vee mõju ning käredat pakast.

Lateksvärve on mitmesuguste pindade värvimiseks. Vett sisaldav alus- ehk kruntvärv imendub hästi puusse ning moodustab pindmisele värvile ka tugeva kinnituspõhja. Kruntvärviga on soovitav värvida köögi ja vannitoa seinad, põrand, lagi. Välispindadest tuleks kruntvärviga katta kivipinnad. Vesiemulsioonvärvid võib liigitada kolme põhirühma: tavalised seina- ja laelateksid; nn remondivärvid, mis sisaldavad alküüdsideainet; uued, peaaegu läikiva pinna moodustavad värvid ehk mööblivärvid. Igale värvitüübile on olemas oma kruntvärv, kuid võib kasutada ka "võõrast" kruntvärvi.

Seinalateksid on matid või poolmatid ning sobivad elutubade, esiku, trepikoja, köögi või vannitoa värvimiseks. Laelateks on vedel, tiheda koostisega lateksvärv, mis sobib kuiva ja puhta lae värvimiseks. Põrandavärvide valmistamisel on arvesse võetud kulutuskestvust. Vesiemulsioon-põrandavärvid on enamasti mõeldud betoonpõrandale. Alküüdtugevdajaga akrülaatvärv, mille nn remondivärv on vesiemulsioonvärv, kulumiskestvus ja pesutugevus on suuremad. See värv sobib köögiseinte-, lagede, esiku ja pesuruumide värvimiseks. Värv sisaldab alküüdtugevdajat, mis annab erilise kestvuse.

Akrülaatvärvid ehk mööblivärvid ja samatüübilised lakid on mõeldud suurema kulumisega sisepindade või mööbli värvimiseks-lakkimiseks. Valmistatakse läikivaid või poolläikivaid värve. Aknaraamide värvimiseks sobib nn remondivärv või sisetööde lateksvärv. Puumaja välisseinad värvige välistööde lateksvärviga, plekk-katus= akrülaatkatusevärviga. Metallpindade (teras, tsink, galvaniseeritud teras) värvimiseks kasutage alküüdtugevdajaga akrülaat- ehk remondivärvi. Lateksvärvidest sobib metallpindadele sisetööde lateks. Ilma korraliku eeltööta ei tasu värvimist alustada.

Värvipurgid tuleb korras hoida

Hea ja vastupidava värvipinna saate siis, kui teete kolm peamist eeltööd: puhastage värvitav pind; töödelge seda kruntvärviga; pahteldage pinnad siledaks. Kui värvimist vajab möbleeritud elutoa lagi, seinad ja aknad, peate kõigepealt mööbli kinni katma. Kattematerjalidega põrand katke kinni kile- ja ajalehekihiga. Need kaitsekihid kinnitage maalriteibiga. Värvitav pind puhastage kõigepealt tolmuimejaga, lendlevad tolmukübemed eemaldage lillepritsist vett õhku piserdades. Akendelt, ustelt ja liistudelt kraapige maha lahtilöönud vana värvikiht. Selleks kasutage värvikraapijat, terasharja ja lõpuks liivapaberit. Seinte ja lagede uuesti värvimiseks tuleb pinnad korralikult puhtaks pesta. Metallpinnad peske rasva eemaldava pesuainega. Rooste eemaldamiseks kasutage terasharja ja liivapaberit. Uue puupinna oksakohtadest võib eralduda vaiku. Need pintseldage üle oksalakiga. Varem värvimata pinnad pintseldage üle kruntvärvi või lahjendatud pinnavärviga, terasosad roostet tõrjuva värviga. Laed peske puhtaks soodaveega ja värvige seejärel laelateksiga. Seintes või laes olevad suuremad ja väiksemad praod ning lõhed täitke pahtliga, pahteldage alati pärast kruntvärviga värvimist. Vajutage pahtel labidaga tugevasti lõhekese või prao sisse ning eemaldage üleliigne pahtlikiht piki pinda.

Värvipurgid hoidke alati korras. Hea maaler ei pritsi kunagi värvi. Kui oskate ise maalritöid teha, koguneb lühikese ajaga rohkesti värvipurke. Osa neist on kindlasti pooltühjad, kuid kõigis kokku on värvi veel palju. Tehke kindlaks, kus mingit värvi on kasutatud ning märkige purgile. ärge säilitage väikesi värvikoguseid suurtes nõudes. Isegi siis, kui purgikaas on hästi suletud, muudab nõu sisse jäänud õhuhulk värvi kõvaks või tekitab sellele sitke koorekihi. Seepärast on soovitav kallata värvitilgad väiksematesse nõudesse. Parimad on keeratava kaanega klaaspurgid.

Värve säilitage jahedas. Keldri temperatuur on säilitamiseks optimaalne. Tuleb meeles pidada, et vett sisaldavad värvid ei tohi kunagi jäätuda. Kui värvipurgi pinnale on tekkinud tihe koorik, ärge visake purki kohe minema. Eemaldage hoolikalt koorik, asetage nailonsukk tühjale purgile ja kurnake seisnud värv läbi suka. Kui värv on tõmbunud liiga tihedaks, lisage lateksvärvile vett, teistele aga lakibensiini. Valage värv ämbrisse tagasi valamisliistu kasutades. Värv valgub mööda liistu purki ning pritsmeid ei teki.

TOOMAS TAEVLA