on kuu ajaga leidnud Eestis nii tohutu populaarsuse, et kriitikud

otsivad temas lausa üliinimese omadusi. Südametemurdja Kaupers ise

on lihtsalt õnnelik, et tema muusika inimesi liigutab.

Eestlased ja lätlased on viimasel ajal rebinud nii kalade pärast kui ka korvpalliplatsil. Aga ka ühe tühise tänava tõttu piirilinnades Valga ja Valka. Lätlastele teeb tuska Eesti edu Euroopa Liidu suunal, vastastikku ironiseeritakse anekdootides. Kas BrainStormist saab kahe saatusekaaslase, kuid viimasel ajal konkurentsi tõttu tülitsema kippuva rahva liitja?

Kui te nii arvate, siis on see loomulikult BrainStormi jaoks suur au ja meil on selle üle kindlasti ainult hea meel ().

Eks see on tegelikult loomulik, et naabrid küll naeratavad vastastikku, aga sisemuses tahavad alati ja kõiges teineteisest paremad olla – alates kõige lihtsamatest asjadest. Tahetakse niita oma muru korralikumalt kui naaber, värvida oma maja ilusamat värvi kui naaber jne. Minu arvates on see väga hea, edasiviiv konkurents ja vajadus pidevalt oma headust tõestada on igas eluvaldkonnas ainult tervitatav.

Aga kui keegi oma kunsti, filmi või muusikaga su hinge puudutab, on see siiski midagi muud kui võistlus paremate majade või autode pärast.

BrainStorm on Lätis väga populaarne olnud viis aastat. Kas eestlased peaksid häbenema, et teid varem ei märganud?

Eks see on mõnes mõttes imelik tõesti, et pärast 11 aastat tegutsemist tuleb üleöö populaarsus Eestis. Aga samas on see ka loomulik ja absoluutselt loogiline. Esimese sammu astumine on ju meie ülesanne – meie peame oma muusika vastu huvi äratama ja seda suutsime teha alles eurovisiooniga. Pärast eurovisiooni hakkas ratas keerlema.

Te olete diplomeeritud ajakirjanik. Kas kasutate lauljana meediaga suheldes ära oma ajakirjanikuoskusi?

Ma ei saa vastata "ei" ega "jaa". Mõnikord aitavad ajakirjanikuteadmised mul tõesti olukorda kontrolli all hoida ja näiteks mitte millestki show teha. Ega ma oma oskuste eest ju ära joosta saa ja enamasti on nad mulle ikka abiks.

Samas olen ma lihtsalt inimene ning on momente ja kohti, kus unustad kõik ja avad ennast. Aga eks minus elavad tõesti paralleelselt kaks poolt: muusik ja ajakirjanik. Enamasti saavad nad omavahel hästi läbi.

Te olite juba muusik kui ülikooli ajakirjandust õppima läksite. Miks te üldse selle sammu astusite?

Et valmistada heameelt oma emale ja mitte sattuda armeesse. Ema rõõmustamine ka õnnestus, sest ma lõpetasin ülikooli edukalt. Olen meedias ka töötanud, kolm aastat olin DJ Läti suurimas eraraadiojaamas SWH ja sama kaua oli mul oma teleshow. Kunagi seitse aastat tagasi, 18-aastasena töötasin isegi raadios uudistelugejana.

Vahepeal tegin kõike korraga: bändi, teletööd, raadiot ja teatrit. Eile oli meil teatris 103. "Vahva sõdur Shvejki" etendus, seal ma nii näitlen kui teen muusikat.

Te olete laval tohutult positiivne ja energiline. Kas te kunagi tüdinud ja pahas tujus ka olete?

Loomulikult, ega ma mingi üliinimene pole. Tavaliselt püsin ma sellisel juhul kodus või lähen metsa või mere äärde. Kui väsinud olen, ei taha ma mitte ühtegi inimest näha. Samas olen aru saanud, et ammutan teistest inimestest energiat. Vahel aitab halva enesetunde vastu just tänaval jalutamine või rattasõit ja paljude inimeste kohtamine. Võibolla olen ma energiavampiir? (Naerab). Tegelikult ma nii ei arva, ma ju annan energiat ka ära.

Olete öelnud, et ei taha saada soolo-

staariks, kuigi teile on selliseid pakkumisi tehtud. Miks mitte?

Seda on minult tihti küsitud ja mõnes mõttes saan ma aru, et inimesed selle üle imestavad. Loomulikult teeniksin ma sooloartistina rohkem raha, aga kas ma saaksin sellest siis õnnelikumaks?

Ma olen meeskonnamängija ja Brain-

Storm on suurepärane meeskond. Ja isegi rohkem – me oleme sõbrad. Mõnikord tähendab see väga palju. Mul pole plaani vahetada sõpru suurema rikkuse vastu ja bänd ei tähenda ainult muusikat. Tõeline rusikas on komplekt viiest sõrmest.

Kuidas teile meeldis Pet Shop Boysi kontsert, mida BrainStorm soojendas?

Tean kõiki Pet Shop Boysi laule, nad meeldivad mulle. Neil Tennant laulis Tallinnas väga hästi ja ka sound oli väga hea, aga show oli igavavõitu. Diskole tantsuks sobib selline muusika paremini, nüüd maksid inimesed kallist raha ja tahtsid selle eest ka midagi näha. Laval aga ei toimunud midagi. Ma elasin küll kaasa, aga inspiratsiooni see kontsert mulle ei andnud.

Kuidas oma esinemisega rahule jäite?

Tunne laval oli väga hea. Kõige rohkem meeldis mulle, kuidas suhe BrainStormi ja publiku vahel kogu aja arenes. Alguses oli rahvas väga äraootav: "OK, näidake meile, mis te üldse teha oskate." Laul laulult hakkasid inimesed rohkem liigutama ja plaksutama. Meile on see väga oluline, kui suudame inimesed tantsima ja ennast nautima panna.

Kui BrainStorm enne kontserti Kristiine kaubamajas autogramme jagas, jooksid teile tormi sajad tüdrukud. Kas tütarlasteiidoli staatus meeldib teile või eelistaksite muusikat esmatähtsaks pidavat publikut?

Ootasime sinna autogrammi küsima umbes 20-30 inimest ja see meeletu rahvamass tuli meile totaalse üllatusena. Ma arvasin, et sellist hüsteeriat põhjustasid ainult biitlid 40 aastat tagasi ja tänapäeval Back-

street Boys. Sama küsimuse – on see nüüd tõesti see, mida me oleme taotlenud? – esitasime me pärast ka üksteisele.

Meie jaoks ei ole olulist vahet, kas meid kuulavad tüdrukud või rockifännid. Pealekauba nad ei välista üksteist. Oleme õnnelikud iga fänni üle nii kaua kui meie muusika seda inimest liigutab.

Samas on loomulik, et päris kõigile korraga ikkagi meeldida ei saa. Tavaliselt peab bänd ikka otsustama, kas ta tahab olla poistebänd või rockbänd. Aga meie puhul on selle piiri tõmbamine tõesti päris keeruline. Igal juhul üritame endi ja oma kuulajate vastu ausad olla.

Eestlased on alati oma eurovisiooniartistide riietust ja välimust hirmus oluliseks pidanud. Kuidas BrainStorm stilistidesse suhtub?

Enne eurovisiooni tahtsid stilistid meie välimuse täiesti ümber kujundada. Ja me oleks peaaegu nõusse jäänud, kuni aru saime, mis neil reaalselt plaanis on. Meile kavandati valge-roosa triibulised riided, poolel bändil kästi juuksed ära värvida ja minu omad taheti üldse ära lõigata. Me loobusime. Otsustasime kanda samu riideid, mida tavaliselt. Vastasel juhul me ju poleks olnud see sama BrainStorm, mille lätlased eurovisioonile hääletasid. Kui sakslaste kollasekirjud kostüümid eurovisioonil olid selge kitsh, siis meie stilistid mõtlesid asja ikka ülitõsiselt.

Võimalik muidugi, et kunagi leiame endale hea stilisti. Kogu Brain-Stormi areng on toimunud väga loogiliselt, üsna aeglaselt, aga alati loomulikku teed pidi. Kui keegi tahab meiega liituda – näiteks potentsiaalne stilistikandidaat – peab ta kõigepealt meid oma headuses veenma.

BrainStorm on laulnud kolmes keeles: läti, vene ja inglise. Miks?

Põhiliselt laulame siiski läti ja inglise keeles. Vene keeles tegime vaid ühe loo oma suurte sõprade, vene bändi Mumi Troll palvel. See lugu oli "Aeroplanes" ja Lätis oli see väga suur hitt. Lätis laulame alati läti keeles ja inglise keeles igal pool mujal.

Milline on kuulsuse varjupool?

Ei saa keset päeva ennast purju juua ja karjuda avalikus kohas "Elagu Aafrika!". Kas ma tahaks seda teha? Ei.

Ei oskagi midagi negatiivset välja tuua. Enamus kuulsusega kaasnevast on suurepärane. Inimesed tunnevad sind, tahavad alati rääkida ja edu soovida. Võib vabalt juhtuda, et lähed nurga peale ajalehte ostma ja tuled tagasi suure hulga positiivse energiaga.

Muusika on tänapäeval suur äri. Kas te olete hea ärimees?

Ma ei arva, et mina või keegi BrainStormist on hea ärimees. Aga meil on manager, kes minu arvates on väga hea ärimees. Ta on ka omamoodi kunstnik, kirjutab haikusid. Alguses me naersime tema üle, aga nüüd olen ma tema haikud kõik läbi lugenud ja enamus neist on väga head. Ärimehena on ta väga tasakaalukas ja täpne. Ta hoiab meid tagasi, kui liigselt rabelema kipume. Käsib meil kõike teha pigem aeglaselt, aga väga korralikult. Ja see mõjutab lõpptulemust.

Teie eurolaul "My Star" ilmub juuni lõpus singlina Inglismaal. Kas see on Brain-

Stormi ajaloo olulisim väljakutse?

Loomulikult on Inglismaa tähtis ja eriline, iga muusik unistab läbilöögist seal. Me ei julgenud varem Inglismaast isegi unistada, igaüks teab kui raske on sealsele turule pääseda. Igal nädalal ilmub seal 600 uut singlit. Paljud riigid juhinduvad sellest, mis toimub Inglismaal. Ma ei oska ette diskuteerida selle üle, kuidas meil läheb, loomulikult loodame, et läheb hästi ja et võibolla pääseme isegi edetabelitesse.

Kas teil on sellel suvel võimalust ka lihtsalt puhata?

Ei usu, aga ma ei kujutaks ka ette paremat puhkust kui meie igapäevane elu. Rannas vedeleda ma ei suudakski.

BrainStorm esineb täna õhtul Tartu lauluväljakul.

Kas teadsite, et...

... BrainStorm esines Tallinnas esimest korda 1995. aasta Rock Summeril. Kuivõrd neid kuulasid valdavalt lätlased, tegid nad kogu kontserdi läti keeles.

... Renars Kaupers on lisaks muusika tegemisele töötanud raadios uudistediktorina (1993) ja DJna (1996–1999), juhti- nud teleshowd (1996–1999), mänginud filmis (1999) ja teeb tänaseni kaasa "Vahva sõdur Shvejki" teatrietenduses.

Renars

Kaupers

Sündinud 1. septembril 1974

Haridus: Jelgava 1. keskkool; Läti ülikooli ajakirjanduse- ja kommunikatsiooni osakond

Perekond: abikaasa Agnesa, kaksikutest pojad Emils

ja Edgars (4)

Muusikutee: ansamblis BrainStorm aastast 1989. 1998. aastal sõlmis bänd lepingu maailma ühe suurima plaadifirmaga EMI.

1999. aastal ilmus esimene rahvusvaheliselt välja antud album "Among The Suns".

2000. aasta mais esindas BrainStorm Lätit nende kõigi aegade esimesel eurovisioonil ja sai looga "My Star" kolmanda koha.

5 küsimust

Mida olete õppinud oma vanematelt?

Nad tegid mulle selgeks, et midagi ei juhtu tühja koha pealt. Ei saa jääda lootma imele. Sina ise oled see, kes peab oma õnne üles leidma.

Mida eelistate vaadata telerist?

Hetkel jalgpalli, Norra juhib 1:0. Ma vaatan televiisorit üldiselt harva, pigem käin kinos. Kui, siis vaatan muusikakanaleid, sporti või Discoveryt.

Kui palju raha kulutate päevas?

30 santiimi (ca 8 kr) kulub mul iga-päevase pisikese pizza peale. Edasine sõltub sellest, kas lähen õhtul klubisse või ei. Kui ei, kulub raha ainult juhul, kui parasjagu peab korteri või interneti eest maksma. Ütleme, et kokku keskmiselt 1 latt ja 30 santiimi (ca 35 kr) päevas.

Mis on Läti head ja vead?

Parim asi Läti juures on suurepärased inimesed, halvim on kliima – pidev stressitekitav hallus. Jube ilm on ka peamine põhjus, miks Lätist võiks mõneks ajaks ära kolida.

Kas armastuse pärast jätaksite oma senise elu?

Armastus on maailma kõige ettearvamatum asi.