Ülejäänud on paksult riietesse mähitud.

Kes saab sooja kohvist, kes kätelseisust

"Kas siin kohvi on?" kõmistab kõuehäälne Dvin-janinov lavalt "saali" poole. Näitlejad, keda hetkel lavale ei oodata, istuvad õues pinkidel külg külje kõrval reas nagu linnukesed.

Koos on soojem. Saabuva termosekohviga algab ka proov.

Vahepeal on näitlejad ennast soojaks liigutanud - kes painutab kangeks jäänud keret küljelt küljele, kes teeb kaelaringe, näitleja Veikko Täär seisab käte peal.

"Tähelepanu, valmis olla, nüüd!" kamandab Dvinjaninov.

Lavale longib muusikamehest näitleja Jaagup Kreem. Tema kehastab etenduses muusikut, sellist natuke ullikese olemisega, kes kangesti hitti tahab kirjutada, aga ebaõnnestunult.

Jaagup istub keset lava maha. Tema selja taha hiilib Kärt Tomingas, õnnistab Kreemi inspiratsiooniga ning kaob.

Selleks ajaks on lavale jõudnud trupp täiskoosseisus - helipuldist keeratakse peale muusikataust ning kogu õu täitub rõõmsa laulu ja muusikaga, mille autoriteks Elmar Liitmaa ja Jaagup Kreem.

Päris etenduses mängib laval Terminaatori laiendatud koosseis. Praegu, proovis, tuleb see lindilt.

Õppis suvel koerte keele selgeks

On september ja 10c klassi esimene koolipäev. Kuskil teatab hääl, et töövihikuid saab kätte klassijuhatajatunnis. Peategelasteks on kolm teismelist tüdrukut, kes nõidumisega tegelevad. Neid kehastavad Kärt Tomingas, Liina Vahtrik või Marika Barabantðikova ja Eva Püssa. Barabantðikova kelgib sõbrannade ees, kuidas ta suvel koerte keele ära oli õppinud: printis internetist indiaanlaste koduleheküljelt koera keele teksti välja ja sõi ära.

Lavastuse kunstniku Iir Hermeliini juurde hiilib üks tunkedes töömeestest ja teatab sosinal, et nad hakkavad draakonile tiibu külge keevitama.

"Kas tiivad on ikka seest siledad ja väljast kumerad?" pärib lavastuskunstnik.

"Eks tule ja vaata," teatab töömees.

"Ma ei saa, praegu on läbimäng. Kas tiivad liiguvad?"

"Liiguvad."

"No siis ma usaldan sind, võite need külge keevitada."

Eilseks on Nukuteatri suveõuel dekoratsioonidest üleval vaid 35 protsenti planeeritust. Kui etenduses mõni vaiksem koht tuleb, kostab majast kõrvu saagimishäält - valmistatakse dekoratsioone.

"Kahe nädala jooksul peaks see täpsemalt selguma, aga minu ülesandeks on lavale 4x6 meetrisele ekraanile videoprojektsioon luua. Koos Raoul Suviga," seletab telemees Raivo Maripuu. "See on etendust toetav liin, nagu muusikavideo moodi asi. Pildimaterjal, mis sinna projitseeritakse, pole veel valmis - seal kasutatakse arvutigraafikat ja muud sellist, aga praegu on veel aega ka."

Algupärane noortemuusikal "Risk" jõuab publikuni 7. juunil.


Bingotüdrukust näitlejaks

"Tegelikult peaksin praegu tänaõhtuse "Bingo-Loto" tekste õppima," avameelitseb bingotüdruk Maarja Mänd, kes etenduses kaasa mängib. "See on selline blondi roll. Mitte niivõrd blond juustevärvi järgi, vaid see tähistab rohkem tegelase mõttemaailma," räägib ta oma tegelaskujust.

Maarja sõnul on proovidega jõutud sinnamaale, kus tekstiraamatuid enam kasutada ei tohi ning paigas on ka üldine liikumine. "Varsti hakkab detailide lihvimine," ohkab ta ootusärevalt.

Seoses tiheda proovigraafikuga - enne esietendust on plaanitud 60 proovi - on Maarja ajutiselt hoopis Tallinna kolinud. "Pühapäev ja esmaspäev on vabad, siis sõidan laupäeva öösel juba Viljandisse pere juurde," selgitab ta olukorda. "Vahel on lapsed ka mul Tallinnas kaasas. Nad saavad minuta hästi hakkama - on sellised tublid," kiidab ta lähedasi.

Maarja tunnistab, et mängis viimati etenduses 7-8 aasta eest. "Paus on suur olnud," tunnistab ta. "Aga ma ei pabista, päris mõnus on üle pika aja jälle laval olla."

Maarjat soovitas etendusse koolivend peda näitejuhtimise päevilt - Jaagup Kreem. "Ta ütles, et võiksin proovida - andis kellaaja ja koha, ja läkski nii, et mind valiti eelkonkursist välja. Päris mõnus tunne on üle aja jälle lava peal olla - täpselt nagu vanasti: ühel hetkel tunned ennast suurepäraselt ja teisel tahaks juukseid kitkuda. Selline tavaline näitleja seisund."

Jutuajamise katkestab korraks Veikko Täär, tuleb, krabab Maarja käest veepudeli, joob lõõtsutades mõne sõõmu ja vajub pingile istuma. Võtab peast rekvisiidina rippuvad kõrvaklapid, hõõrub neid vastamisi nagu elektriðokilabasid, paneb rinnale ja teeb tvõdõhh! Tema kujuteldavad rinnad lähevad kohe poole suuremaks. Kargab siis jälle püsti ning jookseb tagasi lavale, et seal koolipinkide alt välja roomata.

"Ta ongi selline," kommenteerib Maarja. "Mängib etenduses üht hüperaktiivset tegelast, kelle iidol on Jim Carrey. Selline omast arust naljamees - ainult vahel on tal väga ebaõnnestunud naljad."

Kuidas "Bingo-Loto" partner Mart Mardisalu Maarja näitlemisse suhtub?

"Eks ta natuke selle vastu huvi on tundnud," tunnistab Maarja. "Ja sõbralikult lõõpinud. Ma arvan, et on natuke minu üle ikka uhke ka, kuigi ei näita seda niimoodi välja," usub ta.

Valdo Jahilo