“Stopp, stopp! Peame korraks kinni! Sul on ju ilusad jalad, miks sa neid häbened?” katkestab uhiuue kabaree-etenduse autor, koreograaf ja lavastaja Kalev Kenk Diana monoloogi.

Kalevi arvates peaks Diana oma helesinise sätendava kleidi avarat lõhikut palju julgemalt kasutama. “Ja hoia kõhtu sees ning mikrofoni suust kaugemal, see läheb muidu ribadeks. Ja kus litsid on? Te peate juba ammu saalis tegutsema!” käsutab Kalev kergemeelseid neide kehastavaid tantsijaid kohtadele.

SL Õhtuleht külastas etenduse proovi kaks päeva enne esietendust. Diana Klas kehastab “Elu ruletis” 30aastase lavastaaþiga kabareeprimadonnat Dianat, kes alustas teed lavale prostituudina.

Diana on proovisaalis juba keskpäevast saati. Vaja oli tangot ja ka teksti harjutada. Sest põhitöö kõrvalt, seoses Vanalinnastuudio külalisetendustega ei saanud Diana nädal aega proovides käia. Esietendus on aga juba ülehomme!

“Ma ei ole närviline... pigem ootusärev.”

Kell on just saanud 22 ja algama peaks läbimänguproov. Alustada aga ei saa, sest oodatakse meestantsijaid, kes peaksid kohe-kohe Estonia balletietenduselt naasma.

Seepärast kasutavad juba kostüümides näitlejad-tantsijad aega ratsionaalselt - kõiki on vallanud nohisev töömeeleolu. Avaneb kummaline vaatepilt - napilt riietatud tantsijannad istuvad, nõelad-niidid käes ning teevad habraste käekestega kiireid liigutusi. Nagu usinad kaunitarid-peretütred mõnest muinasjutust.

“Alati jääb üks päev puudu, see lihtsalt on nii,” ohkab Kalev Kenk. Tema hääl on pisut kähisev - nähtavasti on ta proovide ajal pidanud ka kõva häält tegema ja vaimu ärkvelolekuks ohtrasti kohvi jooma. “Ei, ma ei ole närviline... pigem ootusärev,” pareerib ta kohmetult, “jäänud on ju vaid nüansside lihvimine.”

10 sekundit kostüümi vahetamiseks

Juba eelmisel õhtul venis proov kella neljani öösel ja ega see tänagi ilmselt lühem tule. Ehkki tantsu- ja laulunumbrid on valmis ammu, peab need nüüd peaosalise Diana Klasi juhtimisel kokku siduma ja jälgima, kas tantsijad ikka jõuavad kostüüme vahetada ning lavale astumiseks õigel ajal õigesse paika jõuda.

Ülitempoka lavastuse tõrgeteta kulgemiseks on Kalev kavandanud kõik kostüümid sellistena, et nende vahetamiseks kuluks maksimaalselt 10 sekundit. Ja kostüüme on - ei teagi täpselt kui palju. Väga palju, sest kokku on etenduses üheksateist numbrit ja iga numbri jaoks on ka eraldi kostüümid. Mõned pole paar päeva enne esietendust veel valmiski.

“Tõusen juba tükk aega hommikuti kell viis,” tunnistab näitleja Merle Talvik, kelle ametiks kabarees pole mitte näitleja, vaid õmbleja.

“Tänast päeva alustasin nendest punastest haakristidest ja pagunitest,” osutab ta enese ette lauale. Need on vaja nüüd kiiresti dragqueen Lili Marleeni saatvate neidude nahk-kostüümidele õmmelda. Merlegi ohkab, ja päris sügavalt.

Kuid teisalt pole tal ohkamiseks põhjust, sest õmblejaamet on Merlel ammu käpas. Näitlemise kõrvalt on ta seda harrastanud 33 aastat!

Ja ega kümmet aastat Viru varietee tähena unustada saa. Merle nendib, et tunneb vahetevahel kiusatust ka ise lavale astuda: “Oleks vaid jupp maad noorem ja paremini vormis!” õhkab ta. “Oota, ma panen sul tissid õige koha peale,” muutub ta asjalikuks ja sätib laulja Julia Botvina punaseid koonusrinnahoidjaid.

“Kardan kõike. Kõike!”

Lõpuks saabuvad balletitantsijad. Kiirkäigul matsutavad nad kiirsööki, käes McDonald`si paberkotid. Üks närib kuivatatud kala. Elavneb ka etenduses kaasalööv püüton Riki, kes peremehe sülle kerra pugenud, pistab pea tema kampsuni alt välja ja nilpsab uudishimulikult keelega.

Meestantsijad hakkavad peagi kostüüme selga ajama, kuid millegipärast ei saa nad sellega hakkama. Mis jama see on - ühele on püksid liiga suured, teistele aga imelikult kitsad. Naistele teeb see hirmsasti nalja. Selgub, et kostüümihunnikutes on püksid kogemata valede riidepuude peale sattunud.

Diana Klasi pilk on endiselt kinni tekstiraamatus. “Aega oleks vaja!” ohkab ka tema. “Nüüd viimasel minutil on hinge siginenud hirm. Täpselt selline, nagu esimest korda ujuma õppides. Kardan kõike. Kõike!” välgatab ta silmis korraks ebakindlus, kuid see kaob kohe.

Julgustavalt istub Diana kõrval Liina Tennosaar. Tema on lavastaja abi draama alal, vastutab stseenide eest, kus kasutatakse teksti. Ning jälgib, et ka tantsijad oleksid osades sees: “Poistel on täiesti suhe laval toimuvasse olemas, tüdrukutel veel mõnes numbris pisike kurat silmist puudu. Eks ma nendega pärast vaikselt räägin.”

“Ise olen selle ju valinud...”

“Nii! Alustame! Muusika!” hüüab Kalev Kenk. Lähebki lahti.

Peatselt lavale astuv Salongteatri näitleja Tanel Bergmann on rahu ise, ehkki liitus trupiga alles hiljaaegu. “Sellepärast olen rahulik, et seltskond on armas. Ei mingit staaritsemist, ülbust ega uhkust. Kõik on mõnusad lihtsad inimesed!”

Kalev veab läbimängu kindlakäeliselt ja teeb aeg-ajalt katkestusi. Väike vaheaeg ja läheb teine vaatus. Diana Klasi näol peegeldub proovi lõppedes surmväsimus. Kell on kolm öösel.

“Nüüd väike paus ja siis mängime igasuguste katkestusteta läbi!” kaigub üle saali Kalev Kengi hääl. Keegi ei virise. Tantsijadki veavad jalgu järel, ehkki veel äsja lavale vaadates pildusid nad jalgu õhku nii kergelt, justkui lendaksid need iseenesest.

Diana on sellega arvestanud, et jõuab taas koju kella viie paiku hommikul. “Lapsed ärkavad kell seitse. Varsti kaheseks saav tütar hakkab siis opa-opa nõudma. Aga... selline see artisti elu on. Ise olen selle ju valinud...” ohkab ta jälle, aga õnnelikult.


Kalev Kengi “Elu rulett”

Cabaret` Clubis esietenduv “Elu rulett” jutustab vananevast kabareestaarist Dianast. Naisest, kes alustas teed tippu punaste laternate tänavailt. Ta korraldab oma hüvastijätupeo, kutsudes kabareesse erinevaid koloriitseid külalisi, kellega teda elu kokku viinud - need on sõbranna Chu-Chu, drag-queen Lili Marleen, hetkearmuke Jose Kontossi jt. Kuid saabuvad ka kutsumata külalised - lõbumaja perenaine Delikatessi, mafiooso Robertini, araablasest eksabikaasa Mustafa, kupeldaja Rahasiia ja lavarivaal Lissidissi.

Olukorrad, mida tuleb Dianal lahendada, on seega enamasti üsna pikantsed, kuid asi lõpeb kõigele vaatamata õnnelikult.

Lisaks peaosalisele Diana Klasile teeb kaasa laulja ja tantsija Irina Haak, laulja Julia Botvina, näitleja Tanel Bergmann jt. Idee autor, lavastaja, koreograaf ja kostüümilooja on Kalev Kenk .

Esietendus oli Cabaret’ Clubis 13. aprillil.

Verni Leivak