Pisarad ja naer käsikäes

Eesti Raadio stuudios kestsid Boublili ja Schönbergi muusikali “Les MisErables” (“Hüljatud”) proovid kuusteist päeva. Kogu etendus võeti stseenhaaval läbi, kuid möödunud reedel mängiti see peaaegu otsast lõpuni.

“Ütleksin, et lavastuse raamistik on valmis,” nendib lavastaja Georg Malvius, lisades, et õnneks on näiteseltskond täis ülimat entusiasmi ning et osatäitjate valik ja lauluhäälte omavaheline sobivus on seekord läinud kümnesse.

Veel ei kujuta seltskond ette, kuidas pöördlavata Linnahallis dekoratsioone kiiresti vahetada, kuid Mikk Purre sõnul on dünaamika tagamiseks lahendused juba välja mõeldud. “Aga see eeldab meeletut harjutamist,” hoiatab ta.

“Kuueteistkümne päevaga pea kogu materjal läbi võtta on üsna ebatavaline,” märgib Georg Malvius ja muheleb.

Kõik päevad umbses stuudios veeta on muusikalis kaasalööjate sõnul vastu ootusi lausa rõõm. Ka siis, kui õues valitseb tõeline rannailm ja stuudioseinte vahel saunapalavus. Suud ammuli kuulatakse üksteise esinemisi, pärast iga stseeni või soolot vallandub aplaus. Vahel on ka pisaraid valatud. Või naerdud nii, et tilgad püksis.

Lavastaja Georg Malvius on rahul: “80 protsenti materjalist on läbitud, välja arvatud etenduse lõpp. Esiteks polnud meil parasjagu piisavalt aega ja teiseks käib veel töö tõlkega.” Tõlke eest hoolitsevad Villu Kangur ja Tõnu Oja.

“Laske värdjas kohe maha!”

Üht peategelast Jean Valjeani kehastavale Jassi Zahharovile oli raskeim otse noodist laulmine ja see, et samal ajal käis ka lavastamine. “See vajutas proovide atmosfäärile erilise pitseri, kuid reþissööri kõrgprofessionaalsus korvas kõik,” räägib Zahharov, kes teeb Malviusega koostööd esimest korda. “Ta teab täpselt, mida tahab, ja teeb selle selgeks.” Proovid võtsid Zahharovi läbi, kuid ikkagi leidsid nad koos kontsertmeistrist abikaasa Zoja Herziga aega, et kodus proove jätkata.

“Mind valdavad mitmesugused tunded,” tunnistab Kare Kauks. Lauljatar kehastab muusikalis traagilise saatusega naist Fantine`i, kes tütar Cosette`i nimel on kõigest loobunud. Müünud juuksed ja hambadki. “Ühel päeval tundub, et kõik hakkab juba tulema, teisel päeval aga mitte. No eks hakka ise 40aastasena esimest korda näitlema!” pahvatab Kauks, kelle surev kangelanna ilmub viimase vaatuse lõpus lavale viirastusena.

“Mängin tudengit, kes viib läbi revolutsiooni,” ütleb laulja Lauri Liiv, “olen barrikaadil, lipp käes ja püss õlal, ning võitlen!” Liiv tunnistab, et raskeim on tema jaoks surevat inimest mängida. Et see ei mõjuks karikatuurina.

Muusikaakadeemia tudeng Kaupo Kikas peab kehastama nii joodikuid kui sõdureid ja temagi saab surma. Esimesena. “Pool tundi laval surnuna lebamist jääb pikaks ajaks meelde,” naerab ta. “See on anatoomiliselt raske, tüütu...”

Mariust mängiv Koit Toome ei häbene, et kasutas proovide ajal peopesas laulusõnade spikrit. “Kodutöö oli tehtud,” muheleb ta. Kuigi Toome näitlejastaa? piirdub vaid ühe, kuid samuti kandva rolliga “Vampiiride tantsus”, on ta üllatunud proovides valitsenud distsipliinist. “Et mobiiltelefonid tuleb enne proovi algust välja lülitada, et keegi ei tohi stseenide läbimängu ajal niisama lobiseda või itsitada, ei mingit proovi hilinemist - need asjad tehti esimesel korral selgeks,” räägib ta.

Proovid on läbi, kuid Koitu kummitavad endiselt katkendid muusikalist. “Täna näiteks kummitas koht, kus Marko Matverele (Javert) pannakse püstol meelekohta ja tekst on selline: “Laske värdjas kohe maha!””

7 miljonit, 16 etendust

“See on kalleim lavastus, mis Eestis kunagi tehtud,” nendib peaprodutsent Mikk Purre. “No 7 miljonit tuleb ikka täis küll. Enim raha kulub ikka inimeste peale, sest rahvast on meeletult palju. Laval 60, orkestris 30 ja muu staff 20 inimest. Pluss õmblejad, lavatöölised ja -meistrid... Kokku mitusada inimest!” Etendus kestab üle kolme tunni.

Sügisesed proovid algavad 17. septembril ja siis harjutatakse juba üheksa tundi päevas. Alguses jälle Eesti Raadio stuudios, edasi juba Linnahalli laval.

“Malviusel on tegelikult oma lemmiknäitlejad olemas,” räägib Veesaar. “Aga seda me öelda ei tohi, las õpivad enne osad selgeks!” Malvius ise põikleb vastusest kõrvale: “Nad on head eri moel. Olete üllatunud, nähes, kui head solistid on selles lavastuses, ja teiseks, kui hea on ansambel. Oodake esietendus ära!”


“LES MISERABLES”

Alain Boublili ja Claude-Michel Schönbergi muusikal

Lavastaja: Georg Malvius (Rootsi)

Kunstnik: Ellen Cairns (Suurbritannia)

Muusikaline juht: Erki Pehk

Valguskunstnik: Palle Palme (Rootsi)

Helikunstnik: Tom Setre (Norra)

Koreograaf: Jüri Nael

Soengu- ja grimmikunstnik: Aimar Rolf

Etenduses osalevad:

Jean Valjean - Jassi Zahharov

Javert - Marko Matvere

Cosette - Hanna-Liina Võsa

Fantine - Kare Kauks

Eponine - Ele Millistfer

Marius - Koit Toome

Thenardier - Sepo Seeman

Mme. Thenardier - Anne Reeman

Enjolras - Oliver Kuusik

Teistes osades: Kaire Vilgats, Evelin Samuel, Nele-Liis Vaiksoo, Andero Ermel, Taavi Teplenkov, Ardo-Ran Varres, Veiko Täär, Kelli Uustani, Bert Pringi, Mati Vaikmaa, Erik Meremaa, Susan Lilleväli, Maiken, Lauri Pihlap, Lauri Liiv, Maian Kärmas, Jakko Maltis, Kristine Muldma jpt.

Esietendub 1. novembril 2001.

Verni Leivak