Kehtiva seaduse kohaselt oli kohalik, üleriigiline ja rahvusvaheline ringhäälinguluba analoogtelevisioonivõrgus tasuline.

Valitsuse esitatud seadusemuudatuse seletuskirjas põhjendatakse loatasude kaotamist uute digitaalkanalite loomisega. „Loatasude maksmiseks praegu kuluvate summade arvel saavad telekanalid edaspidi toota kvaliteetsemat programmi,“ seisab selgituses. Esmakordselt ei laeku ringhäälinguloa tasu riigieelarvesse 2009. aastal.

Lisaks otsustati täielikule digitaaltelevisioonile ülemineku tähtaega ettepoole nihutada, mis tähendab, et kõik teleriomanikud peavad senise 2012. aasta asemel endale digiboksi muretsema juba 1. juuniks 2010.

"Muudatus ei puuduta neid inimesi, kes on täna mõne tasulist televisiooniteenust pakkuva ettevõtte kliendid või on juba muretsenud endale tavalise antenni ja teleri vahele käiva digiboksi," kommenteeris Starmani kommunikatsioonijuht Timo Hartikainen Päevaleht Online´ile.

Täna on tavaantenniga telepilti vaatavaid peresid Eestis Hartikaineni sõnul orienteeruvalt 200 000.

ERR-i nõukogu liige ja riigikogu kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg on varem öelnud, et uue seadusega satub Eesti Televisioon piiramisrõngasse, kuna asub palju tugevamas konkurentsiväljas ja vaatajaid hõivata on tal palju raskem.