TÜ arst-õppejõu, plastikakirurgi Ilmar Amjärve teatel tehakse Tartu Ülikooli Kliinikumi üld- ja plastikakirurgia osakonnas rinna taastamise operatsioone 2001. aasta algusest.

Operatsioon ei kuulu ilu- ehk välimuskirurgia valdkonda, sest patsiendi põhidiagnoos on rinnavähk ja enamikus maades kuulub selle kompleksravisse ka rinna taastamine.

“Kui pärast rinnavähi diagnoosi teada saamist informeerida patsienti rinna taastamise võimalikkusest, on kergem halba uudist taluda, ja loodetavasti näeb patsient tulevikku veidi helgemana,” usub Amjärv.

Operatsiooni käigus taastatakse eemaldatud rind, selle kuju ning suurus võimalikult sarnasena teise, terve rinnaga. Rinda on võimalik taastada peaaegu kõigil naistel, kes seda ise soovivad. Patsient ja plastikakirurg valivad koos operatsioonivariandi, mis kõige paremini sobib. Rakendatav variant sõltub paljudest asjaoludest: iga, üldseisund, vähi vorm; samuti sellest, kui palju pärast mastektoomiat ja kiiritusravi on rindkerel säilinud tervet kudet ning milline on kehaehitus.

Amjärv tunnistab, et kaugeltki mitte kõik ei soovi rinna taastamist ja paljudele seda mitmesugustel põhjustel teha ei saagi, kuid nii patsiendid kui ka arstid peaksid teadma, et selline võimalus on olemas. EPL