Rinnavähk on naistel kõige sagedamini esinev pahaloomuline kasvaja. Igal aastal diagnoositakse vähiregistri andmetel Eestis ligi 600 uut rinnavähijuhtu ja viimastel aastatel on uute juhtude arv suurenenud umbes 10 protsenti. Rinnavähi sõeluuringuga on võimalik avastada pahaloomuline kasvaja varases staadiumis, kui haigus on veel täielikult ravitav. Maailmas on tõestatud, et hästi organiseeritud sõeluuringutega on võimalik vähendada rinnavähki suremust kuni 30%.

Rinna- ja emakakaelavähi sõeluuringud on osa Eesti riiklikust vähiennetuse strateegiast, mida rahastatakse nii riigi kui ka ravikindlustuse eelarvest. SA Vähi Sõeluuringud, Eesti haigekassa ja tervise arengu instituudi koostöös kutsutakse Eestimaa naisi sõeluuringutele ja ravikindlustust omavale sihtrühma naisele saadetakse nimeline kutse. Kutseid saadetakse järk-järgult sünniaastate kaupa kogu aasta jooksul.

Rinnavähi ennetamine

Kuigi võib tunduda, et sõeluuringutest ja nende vajalikkusest on juba küllalt räägitud, küsitakse nii haigekassa kui ka vähiliidu infotelefonidelt ikka ja jälle vähiuuringute korralduse kohta: millal saan kutse, miks on kutsutud just neil aastatel sündinud naised? Küsitakse ka seda, miks noorematele naistele rinnavähi uuringuid ei tehta või mida teha, kui kutse on kaduma läinud.

Vähi sõeluuringud võimaldavad haiguse avastada varakult, seetõttu saab kasutada efektiivset ja tervist enam säästvat ravi ning pikendada tervena elatud elu. Rinnavähi sõeluuringute sihtrühm on ravikindlustatud naised vanuses 50–62, uuringutele kutsutakse selles vanuses naisi kaheaastase intervalliga. Sõeluuringud on mõeldud eelkõige tervete, kaebuste ja sümptomiteta naiste uurimiseks. 2010. aastal kutsutakse rinnauuringutele ligi 55 000 naist.

Naised, kel on rinnakaebused, peavad pöörduma pere- või naistearsti poole, kes teeb esmase tervisekontrolli ning suunab vajaduse korral edasi mammograafilisele uuringule.

Rinnauuring on mõeldud naistele alates 50. eluaastast, sest selles vanuses kasvab haigestumus kõige enam. Noorematel naistel on tihedam rinnakude, mistõttu pole mammograafiliste uuringute tulemusi alati võimalik adekvaatselt hinnata, nende puhul kasutatakse ultraheliuuringut. Samuti tuleb arvestada, et iga uuringuga saadakse kiiritust, seepärast tuleb uuringuid teha siiski vaid põhjendatud vajaduse korral. Kui naine on noorem kui 50, peab ta rinnakaebuste korral minema uuringule perearsti või günekoloogi saatekirjaga, sama kehtib ka uuringutevahelise perioodi kohta.

Teadlikkus peab kasvama

Ligi kümneaastane rinnavähi mammograafilise sõeluuringu kogemus näitab, et naiste teadlikkus on otseselt seotud uuringule tulekuga. Siiski pole naiste osalusaktiivsus selline, mis aitaks enamiku vähkidest varakult avastada. Eelmisel aastal tuli rinnavähi sõeluuringule iga teine kutse saanud naine, emakakaelavähi sõeluuringule vaid iga kolmas. Juba mitu aastat mais korraldatav rinnavähi meediakampaania suurendab raviasutuste sõnul naiste huvi ning uuringutele registreerumine paraneb märgatavalt.

„Ära jää hiljaks! ” tuletab küll maikuu jooksul naistele meelde sõeluuringute tähtsust, kuid loodame väga, et see oluline sõnum jääb meelde nii kogu aastaks kui ka järgnevateks aastateks.

Uuringul osalemiseks ei pea kutset ootama

Haigekassa saadab naistele aasta läbi ka meeldetuletusi sõeluuringutel osalemise võimaluse kohta. Nimelise kutse saadab haigekassa postiga rahvastikuregistris olevale aadressile. Aasta alguses saavad kutse vanemad naised, aasta teises pooles nooremad.

Rinnavähi varajase avastamise uuringule kutsutakse 2010. aastal 1948., 1949., 1951., 1952., 1956., 1958. ja 1960. aastal sündinud ravikindlustatud naisi, kellele pole 2009. aasta jooksul rindade mammograafilist uuringut tehtud. Kes soovib kohe uuringul osaleda, ei pea tingimata kutset ära ootama. Uuringule võib registreeruda juba praegu ja edasi kogu aasta jooksul. Sõeluuringul osalemiseks tuleb lihtsalt helistada kõige sobivamasse tervishoiuasutusse ja seda olenemata haigekassa kindlustuspiirkonnast. Raviasutuses kontrollitakse sõeluuringule registreerumisel eelkõige sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. Uuringule tulles peab kaasa võtma isikut tõendava dokumendi, kehtiva ravikindlustuse korral on uuring tasuta.

Kingi endale kindlustunne ja osale vähi sõeluuringutes!

Lisainfot leiad:

www.haigekassa.ee/ennetus