Rull:
Hea ja laia silmaringiga muusik on magnetiks kõikidele teotahtelistele tegijatele. Kui tahad Eestis ainult muusikuna oma peret üleval pidada, siis ühes bändis mängimine on nonsens.

Vaigla:
Olen mänginud basskitarri üle 20 aasta eri bändides ja koosseisudes. Mina ei ole selle vahel mingit eraldusjoont tõmmanud, millal olen bändimees, millal pillimees. Eks siis kõrvaltvaataja otsustab ise, kellega tegemist.

Varts:
Ilmselt on asi selles, et need, kes mängivad eri bändides, on lihtsalt võimekamad muusikud. Mina küll ei tea sellest eraldusjoonest midagi. Võib-olla on see nooremate muusikute probleem.


Kuidas saad bändipakkumisi, ootamatuid tööotsi?

Rull:
Üks minu jaoks tundmatu ansambel, kes oli juhuslikult Eestis ilma trummarita, otsis kiirelt üheks õhtuks trummarit, kes tunneks Creedence Clearwater Revivali loomingut. Kui tunned selle bändi lugusid, siis pole ju suurt muret. Sai nad välja aidatud. Kui midagi sellist Eesti bändiga juhtub, siis tead läbi tele või raadio vähemalt natuke nende tausta.

Vaigla:
Kuidas ikka satutakse – kutsutakse.

Varts:
Eesti on piisavalt väike riik. Kõik muusikud tunnevad tüksteist ja üksteise pillimänguoskust. Kutsutakse hetke parim valik.


Lemmikžanrid?

Rull:
Jazz, rock. Olen kuulanud võimalikult palju eri muusikat just nimelt silmaringi laiendamise ja uuendusliku moodsa muusika pealetungi tõttu. Ainsad stiilid, mis sunnivad mind kiiresti raadiojaama vahetama, on tümps ja kantri.

Vaigla:
Ma ei mõtle juba ammu, mis on mu lemmikžanrid. Head muusikat on nii palju, et jääb ainult otsustada, kas meeldib või mitte.

Varts:
Fusion, pop-jazz jne.


Mis žanre ei mängiks?

Rull:
See “ei mängiks” on väga suhteline. Töötasu ja töö iseenesest paneb nii mõnedki asjad paika.

Vaigla:
Kindlasti on. Õnneks ma olen ikkagi saanud valida, kellega mängin ja mida.

Varts:
Kantri ei võlu.


Kattuvad esinemised ja aja jagamine?

Rull:
Vahel jooksed ühelt mängult kiiresti teisele ja siis kiirelt kohe esimesele mängule tagasi. Eks prioriteedid panevad asjad paika. “Kehad” aitavad hädast välja.

Vaigla:
Juhtub ikka, ja kui jõuab jagada, siis jagan. Aega ei saa ju kuidagi venitada.

Varts:
Juhtub paar korda aastas. Aga ega need mängud üle öö tule. Aega tuleb ja saab normaalselt planeerida.


Kui kiirelt omandad uut repertuaari?

Rull:
Uue repertuaari võib ju noodist ka ära mängida, aga muusika saab tõeliselt omaks alles siis, kui sa ei pea nooti vaatama.

Vaigla:
Sõltub repertuaarist, muusikastiilist jne. On olukordi, kus polegi aega omandada, on vaja kohe mängida. Teinekord läheb jälle kauem aega.

Varts:
Repertuaari omandamine sõltub kava raskusastmest ja pikkusest. Mul on kulunud kolmest kuust kahe tunnini. Proove mulle väga ei meeldi teha, tähtis on kodune töö.


Mõiste “bändilits”?

Rull:
Kui bändi seisukohalt võtta, siis ütleja jaoks võib vahetuv muusik ju lits olla. Ometigi teab iga pillimees ise väga hästi oma staatust, tõekspidamisi ja sihte.

Vaigla:
Ega bänditegemine ei ole abielu.

Varts:
Ma ei arva sellest mõistest midagi.


 

Valik meeste tegemisi läbi aegade:


Toomas Rull:

Retro, Kontakt, Avicenna, Ruja, U. Lattikase kvintett, SaxAppeal Band, Psalm 102, ConSpirito, Basic Concept, House Of Games, Five Fingers Of Funk, The Sun, Dagö, Rull`s Royce, Ultima Thule, Kiigelaulukuuik, TulliLum, L`Dorado, Deeper Sound, Vind Project jne


Raul Vaigla:

VSP Projekt, Synopsis, Marju Kuut, Raivo Tafenau Kvintett, Urmas Lattikas, Dagö, Radar, Ultima Thule.


Ain Varts:

Ruja, Con Spirito, Dave Benton, Propeller, Kala, T-Klaas, Urmas Lattikas, Marju Kuut, Avicenna, Kaseke jne.