- Vaevalt küll. Olenemata pillimeeste nimistust ja kattuvast heliloojast on Fiday’s Deal ikka üks ja Singer-Vinger teine asi. Kas Riho Sibula "Lood " oleks võinud olla Ultima Thule plaat?

Samas oleks vastus :nii ja naa. Kõik oleneb sellest "kes parajasti kellega käib?". Vaat selline "maailmarevolutsiooniline" küsimus!


Oled 50, näinud ära tipud ja põhjad. Staadionid ja maakõrtsid. Mis sind jätkuvalt muusikat kirjutama ja bändi tegema innustab?


- Aeg-ajalt tuleb mingi "kägu" peale- siis asungi nokitsema. Bändi on aga lihtsalt väga tore teha!


Kaks mõistet „hype“ ja „steady career“, kuidas periodiseeriksid neid kasutades oma muusikutee?


- SV kõrgperioodid on 1987-89 ja 1995-96.Ka praegu on tegevust päris parajalt. Kaks uut lugu peaks lähipäevadel stuudios valmis saama. FD algus oli ka üsna hea 1989-1992. Vahepeal 1998.a ( CD "Jup´n´Jeti") ja 2002.a sai ka mõned live´d tehtud. Praegu oleme täis optimismi!


Kuidas sa ise Friday’s Deali käsitled, on ta sulle pigem autoriprojekt oma uitmõtete ja realiseerimiseks või klassikaline bändikamp?


- Kipub ikka sinna klassikalise poole. Mis puutub uitmõtetesse siis neist saavadki tegelikult kõik lood alguse.


Räägi pisut, kuidas Fiday’s Deali seltskond kokku juhtus ja püsima jäi, siin on paar Singer-Vingerist tuttavat nime, lisaks elukutseline maskott-bassimees Jaanus Raudkats ja stuudioguru, endine Music Seifi kitarrist Elmu Värk…


- 1989 a. tehti "Noorsooteatrist" ettepanek teha muusika Ken Campelli lavastusele "Skangpoomijad". Nimiloo salvestusel tekkiski bänd luua kuna mul olid mõned lood veel sahtlis ja SV oli seoses laulva revolutsiooniga kergelt letargilisse seisundisse asunud. Rock summer oli tulemas ja seal me esimese etteaste  ka tegime. 1. koosseis oligi teatrimuusika sissemängijaks. Jaanusega olime vanad semud juba ja Elmul ei olnud peale stuudiotöö ka muud tol ajal.


Elmu Värgiga koos salvestamise kohta on igal muusikul oma „õudusjutt“ rääkida. Kelle sõna jääb Friday’s Deali helipildi kujundamisel peale, kui suur on Elmu roll bändis?


- Need kes Elmuga seoses "õudusjutte" räägivad on ilmselt valesse kohta sattunud. Kui nad ei saa aru   miks nad nagu "Oasis" või "Jott Timberlake" ei kõla - mingu mõnesse teise stuudiosse! Tallinn on neid täis! No Big Silence’i omasse proovida ei soovita aga samas ,klient on klient. Head proovimist!

Eks kõigil on ebaõnnestumisi. Friday’s Deali puhul on Elmul kandev roll. Loomulikult arvestab ta teiste bändi liikmete ja helilooja arvamustega.


Laulukirjutajat duo Jürlau/Kangur on koos püsinud üle paarikümne aasta. Mis keemia teid omavahel jätkuvalt seob või on Villu Kangurilt tekstide tellimine lihtsalt sinu jaoks turvaline ja lollikindel valik?

 

- Tunneme teineteist juba üle kolmekümne aasta. Pole see temalt sõnade tellimine nii turvaline midagi. Nagu sellegi plaadi puhul, kukkus ta vahepeal mingit Soome ooperit  vorpima ja aastaks oli mees kadunud maa lähedaselt orbiidilt. Hõljus kõrgemates sfäärides ja rääkis "vaimust" kes loodetavasti järgmiseks esmaspäevaks ta enese embusse haarab. Väikeste mööndustega teeb ta häid tekste. Neid võib leida nii Ultima Thule kui Justamendi kui ka teiste bändide lugudest. Koos on muudki inimkonnale vajalikku korda saadetud!


Kui peaksid oma heliloojakäekirja iseloomustama kõigepealt kolme märksõnaga ja ära tooma oma kolm põhilist mõjutajat, siis millised oleksid need märksõnad ja nimed?


- Vaat ennast ei oska nii iseloomustada. Üritan teha ausat asja, mitte ilustada tehtut ,tagajärgedele mõtlemata. Aga mis tagajärgi seal ikka olla saab!

Minu muusikalised mõjutajad on põhiliselt pärit 1970.aastatest. Igast aastakümnest on muidugi keegi lisandunud. Igal juhul pilli õppima hakkasin ma pärast Led Zeppelini Black Dogi kuulmist Eesti Raadio Kesköö programmist. Hiljem nägin Black Sabbathit Soome TV-st ja nii see näpp sai antud.Frank Zappa, Jeff Beck, King Crimson ja Pink Floyd olid ka mulle erakordselt tähtsad.


On sulle kunagi öeldud, et su hääletämber ja laulmismaneer on üks tüütu kiunumine?


- Ha-ha-ha! Ei ole, kujutage ette! Täiesti jube lugu! Inimesed ärge olge nii tagasihoidlikud ja viisakad! No muidugi, oleme ju Euroliidus.

Ja kui ka oleks - no mis seal ikka! Alati saab tüütajast vabaneda.Keerad või vajutad nuppu ja ongi korras. Tüütuks saab muutuda asi ainult siis kui seda üle doseerida. iIngi osa inimkonnast peab rockmuusikat aegade algusest "tüütuks kiunumiseks". Ei oleks mina selles kontekstis ei esimene ega viimane.


Kui sul oleks sisustada tund aega raadioeetris, siis milliseid lugusid sa kuulajatele mängiksid, eeldusel, et tundi mahub neliteist lugu?

 

- Kui instrumentaalmuusika välja jätta siis ikkagi 14. lugu välja ei mängiks. Koos vahetekstidega u.10-12.


No seal võiks olla eri aegadest sellised esitajad:

1.Led Zeppelin

2.Frank Zappa

3.Gentle Giant

4.Peter Gabriel

5.Mountain

6.Ozzy Osbourne

7.Red Hot Chill Peppers

8.Pearl Jam

9.Kings X

10.Alice in Chains

11.Porcupine Tree

12.The Who


Eestist võiks olla eraldi kava.


Friday’s Deal:

Roald Jürlau - vokaal, kitarr

Elmu Värk - kitarr

Avo Ulvik - klahvpillid

Jaanus Raudkats - basskitarr

Rein Joasoo – trummid


Diskograafia:

Esimene Fridays Deal (1990, LP)

Jup´n´ Jeti (1998, CD)

Sõin ja jõin seal minagi (2008, CD)