Külaliste seas on rohkelt kroonitud päid ja muidu tähtsaid tegelasi. Nii näiteks tulid kohale Norra kuninganna Margrethe koos abikaasa prints Henrikuga, Norra kuningas Harald koos kuninganna Sonjaga, Briti kroonprints Charles ja Monaco prints Albert.

Tutvusid Müncheni suveolümpiamängudel

Rootsi kuningapaari armastuslugu pärineb otsekui muinasjuturaamatust. Müncheni olümpiamängudel (1972) hostessi ja tõlgina töötanud sakslanna Silvia Sommerlathi silmad jäid pidama olümpiat vaatajana nautinud Rootsi kroonprintsil Carl Gustafil. Varsti nähti noori juba koos diskoklubis Tiffany´s. Järgmisel aastal sai kroonprintsist kuningas.

Pulmapidu toimus 19. juunil 1976. Rootslased juubeldasid ja elasid noorele ja õnnelikule paarile kaasa.

Täna on kuningas Carl XVI Gustafil (55) ja kuninganna Silvial (57) kolm last - kroonprintsess Victoria (23), prints Carl Philip (22) ja printsess Madeleine (19).

Kuninglik perekond võib Rootsis arvestada rahva poolehoiuga. 62% rootslastest arvab, et praegune konstitutsiooniline monarhia on igati sobiv valitsemisvorm.

Lapsed teevad isale ja emale rõõmu

Kõige populaarsem on kuningapere liikmetest praegu USAs poliitikat tudeeriv kroonprintsess Victoria, kes võlub oma sarmiga. Kroonprintsessi rollis tuleb tal sageli kohtuda kõrgete külalistega, viimati näiteks läinud neljapäeval Göteborgis USA presidendi George W. Bushiga.

Prints Carl Philip kogub praegu elutarkust mereväes. Nädalalõpul saabus ta koju kaks kuud kestnud ja läbi kuue riigi viinud mereretkelt, mis algas Omaanist. Kodusadamas olid tal vastas isa, ema ja õed.

Kuningliku perekonna pesamuna, 10. juunil 19. sünnipäeva pidanud printsess Madeleine lõpetas äsja gümnaasiumi. Ajakirjanduses on teda nimetatud Euroopa kõige kaunimaks printsessiks.

Kuningas ja kuninganna näivad ka täna, 25 aastat pärast abiellumist õnneliku paarina. Samas on pidanud kuninganna Silvia abikaasat palju kordi piinlikest situatsioonidest päästma. Carl XVI Gustafile ei meeldi pidulikud vastuvõtud ja tähtpäevakõned, ta tunneb end palju paremini Ferrari roolis või jahil.

Tänavu kevadel liikusid kuulujutud, need tõi ära ka Rootsi ajakirjandus, et kuningas Carl XVI Gustaf külastas 1996. aastal Atlantas seksklubi Golden Club ja kasutas seal VIP-toa teenuseid. Nii väitis klubi omaniku advokaat seoses tema kaitsealuse vastu algatatud kohtuprotsessiga.

Kuningas reageeris kiirelt. Ta lasi pressiesindajal öelda, et viibis Atlantas koos perega olümpiamängudel ja seksklubis loomulikult ei käinud. Skandaal jäi ära ja kodurahu häirimata.

Aadu Hiietamm