Klassikalise musta-pruuni ning keskmise kõrgusega kontssaapa kõrval figureerivad uhkelt otsekui maadlusmatilt kingariiulile tõstetud madalatallalised nöörsaapad ning stilettodel kõrguvad kirsspunased diivajalanõud.

##Luksusliku karusnahkse äärisega kõrgesäärelised ja -kontsalised saapad on tegelikult mõeldud kandmiseks kuiva ning jaheda, mitte külma ilmaga. Samas kõrval lebavad beebiroosad, 80-ndate meeleolu kandvad nahksaapad, mis klubipõrandal kahtlemata efektsena mõjuksid.

Eesti kliima pole kingamüüjate sõnul aga nii karm, et tingimata karvavoodriga jalavarju soetama peaks, sest paratamatult on selline asi kohmakas ning kui saapaga käiakse nii siseruumides kui ka väljas, siis ka tarbetult soe. Taimi Linamägi soovitab jalanõu osta pigem fliis- või viltvoodriga ning hankida lisaks soe sisetald. NB! Saapaid ostes tasub valida number suuremad, et oleks ruumi ka soki jaoks. Jala ja saapa vahele jääv õhk annab lisasooja, samas muidugi ei tohi saabas jalas loksuda.

Saapa soojus sõltub nii voodrist kui pealse materjalist, kunstnahk ja tekstiil stilist Kristina Herodese sõnul meie kliimasse ei sobi. Kunstnahk on pealsena üldiselt ebasobiv materjal, sest ei lase õhku läbi ning jalad on umbsed ja külmad. “Ainus pluss on soodne hind, aga kui arvestada, et enamasti ei talu see materjal miinuskraade, vaid lisaks muudele ebamugavustele võib ka mõraneda, on minu meelest siin küll see koht, kus igaüks võiks mõelda: me pole nii rikkad, et odavaid asju osta,” soovitab Herodes odava hinna lõksu mitte langeda.

Protektorelemendid selle talve moehitt

Saapa tallamaterjali juures tasub tähele panna, et nahktald pikalt õues käimiseks ei sobi. Talvejalanõudel tuleb kasuks, kui talla all on mingisugusedki libisemist takistavad protektorelemendid, mis Kristina Herodese sõnul on praegu pealegi moehitt.

Saapa välimuse ja omaduste säilimisel on materjalist olulisem selle õige hooldus. “Kindlasti tuleb hooldusvahendiga esimene hell ülekäimine teha enne, kui uued jalanõud jalga lähevad,” soovitab Herodes. Sama kinnitab Taimi Linamägi – isegi kui saabas on nublukist ehk seemisnahast või heledat värvi, saab temaga edukalt nii märjas kui soolas käia, kui jalanõu enne kandmist vastava materjaliga töödelda. “Esimesel nädalal soovitatakse jalanõud iga kord enne väljaminemist märja ja soola vastu töötava tõrjeainega immutada, siis tekib korralik kaitsekiht,” annab kingakaupluse juhataja nõu.

Müüjale kaebus kahe aasta jooksul

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Kristina Vaksmaa sõnul laekub tarbijakaitseametile jalatsite kvaliteedi osas palju kaebusi, nende sisuks on enamasti kõikuvad kontsad, lahti tulnud tallad, rebenenud õmblused ja deformeerunud kuju. “Sageli on tarbijal võimalik neid probleeme vältida, valides sobiva suurusega jalanõu ning arvestades jalatsi otstarvet ning kandmistingimusi,” soovitab Vaksmaa uurida ostmisel võimalikult palju jalanõu hoolduse ja kasutustingimuste kohta.

Kui jalanõusid on õigesti hooldatud ning kantud, puudusi ilmneb aga sellegipoolest, on tarbijal õigus esitada alates jalatsi ostmise päevast kahe aasta jooksul müüjale kaebus. Müüjale tuleb esitada soovitav lahendus ning parem on seda teha kirjalikult.

Tarbijal on õigus nõuda esmalt asja tasuta parandamist, kui parandamine ei ole võimalik või osutub ebaotstarbekaks, on õigus nõuda asja asendamist uuega. Lepingu tühistamist (ehk raha tagasi) saab nõuda juhul, kui tegemist on olulise puudusega, näiteks kui müüjal ei ole võimalik jalatseid parandada või asendada või parandamine ebaõnnestub.

Taimi Linamäe sõnul pole saabaste puhul garantiid, et kalleim mudel kindlasti töökindlaim oleks. “Igasuguses hinnaklassis jalanõude hulgas võib esineda praaki. Samas päritolumaal pole tähtsust, oluline on jalanõu valmistaja,” kummutab Linamägi arvamuse, nagu murduks Itaalias valmistatud saapa tald esimesel kandmisel.