Erk vanadaam võttis õnnitlejaid vastu mustas sametkleidis ja kinnitas, et tema ise küll ennast saja-aastaseks ei pea. "Minul on tunne, et te kõnelete kellestki teisest, kes nii vanaks on saanud," naljatas ta.

Juubilari abikaasa osales Vabadussõjas ning suri noorelt. Kuuekümne aasta pikkusele lesepõlvele tagasi vaadates arvab Aliide Pedraudse, et talle on toeks olnud töö ja Jumal. Väärikalt ütleb ta: "Pärast mehe surma olen kõik aeg ise ennast ülal pidanud." Aliide Pedraudse teenis kaua elatist käsitööga, mida nimetatakse kurveldamiseks. Sugulased kiitsid, et Aliide on olnud osav kõigis näputöödes.

Suurest perest pärit Aliide Pedraudse pole esimene pikaealine pereliige. Ka tema vanem õde on elanud saja aasta vanuseni, sajandi künnisele on lähenemas noorem õde. Saja-aastane daam ütles, et armastab süüa hapukapsasuppi. Viina ega veini pole ta eluaeg pruukinud, ajakirjaniku küsimust suitsetamise kohta pidas aga lausa riivavaks.

Aliide Pedraudse nägemine on juba aastaid nõrk, kuid ta kuuleb hästi ja jälgib raadio vahendusel, kuidas Eestis elu läheb. Ilusas eestiaegses Tammelinna majas, kus juubilar koos tütrega on elanud üle poole sajandi, käis neil päevil ohtrasti külalisi. Vanadaami õnnitles ka Tartu linnapea.

Tartu linnavalitsuse andmetel on tänavu saja eluaasta piirile jõudmas veel kaks tartlast. Kolm tartlast on juba üle saja aasta vanad. Vanim inimene Tartu elanike registris on sündinud aastal 1892.

ANU JõESAAR