Hea tervis sõltub suuresti ka toidust. Kui laps saab maast-madalast täisväärtuslikku toitu, püsib ta täisealisena tervem ja tugevam.

Tervise turgutamiseks võib pruukida raviteesid ja taimseid preparaate. Täht-vere laste- ja perearstikeskuse juhataja Sirje Saarma manitseb aga, et kunagi ei tasuks liiale minna. Raviteesid pole tark juua vahetpidamata. Ja need, kes hädas südamega, peaksid end toonikumide tarvitamisel tagasi hoidma.

Ravimine. Viirushaigustele ei mõju antibiootikumid. Enesetunnet aitavad parandada ravimid, mida saab osta apteegi käsimüügist. Alati ei peagi pöörduma arsti poole. "Ega mina ju oska kah viirust ravida, aga leevendust annavad käsimüügiravimid," selgitab perearst Urve Prits. Sama meelt on Sirje Saarma. Ent mõlemad tohtrid kinnitavad ka: pigem tülitada oma arsti kord rohkem, kui lasta tekkida tüsistustel. Tüsistused võivad ilmneda ka siis, kui ägedad haigusnähud taandunud.

Kui haigus näib kulgevat tavapäraselt, kuluvad marjaks ära haige enda teadmised ja koduapteek. Võimaluse korral tuleks võtta töölt paar vaba päeva. Tõbisest pole tööl nagunii suuremat asja, pealegi on inimene kõige nakkusohtlikum just haigestumise alguses.

Millal mida?

Halb enesetunne: Varuge koduapteeki päevakübara preparaati, C-vitamiini ja Bio-Influ-Zinci. Kohe, kui haigus ähvardab, pruukige neid. Abi on ka kuumast raviteest (näiteks 1 tl ingverijuure mahla tee sisse, eukalüpti vms), kuumast vannist, küüslauguleivast ja kuumast piimast meega. Protseduurid tehtud, pugege voodisse sooja teki alla.

Kraapiv kurk: Kuristamine aitab alati! Hästi mõjuvad ka kompress kaelale, soe sall, kurgupastillid ning taruvaik. Valu aitavad leevendada Neoangin, Falimint, Bronkial, Tonsils, Cameton, Ingalypt, Hexoral, Coldrex LaryPlus, Septolete. Tugeva valuvaigistava toimega on Trachitol. "Ühele sobib üks, teisele teine," põhjendab Sirje Saarma laia valikut.

Nohu ja ninakinnisus: Sobivad turset alandavad ninatilgad või -aerosoolid nagu Xymelin, Olynth, Nasolin, Tyzine, Rhinopront. Ettevaatust, liigusinad tilgutajad: nina limaskest saab kannatada, ninaverejooksu risk! Looduslikud ja seetõttu ohutumad ravimid on

Pinosol ninaõli, Sinupret tabletid või tilgad.

Urve Prits paneb südamele: "Äge nohu võib lõppeda keskkõrva- või põskkoopapõletikuga." Tüsistuste vältimiseks ei tohi nohu jätta tähelepanuta. Parim vahend nina puhastamiseks on steriliseeritud merevesi Humer, mis sobib imikueast peale.

Köha: Süütud, kuid tõhusad abivahendid on raviteed (nõmmliivatee, raudrohi, islandi samblik, ka segateed), sinepiplaastrid, rinna ja selja määrimine hanerasvaga. Tõsisema köha korral sobivad Bromhexin, Bronchicum, Prospan, Lasolvan, Mucopront, Codipront. "Prospan on väga hea rohi," tunnustab Sirje Saarma. "Oma peres enam muud ei tahagi kasutada." Luuderohu baasil valmistatud Prospan aitab nii rögase kui ka kinnise köha korral, teeb hingamise lahedamaks ja tõstab immuunsust.

Peavalu ja palavik: Unustage aspiriin ning kasutage paratsetamooli sisaldavaid ravimeid nagu Coldrex, Grippostad, Tylenol, Fervex.

"Meisse on tugevalt juurdunud hoiak, et ma ei võta rohtu. Ei maksa siiski ennast asjatult piinata," räägib 20 aastat arstina töötanud Urve Prits. "Muidugi peab ravimit oskama kasutada: võtta õigel ajal õiget rohtu. Kui alustada ravimi võtmisega varakult, ei pea pärast ravima tüsistusi."

Iselugu on palavikuga. Palavikku pole vaja karta, asudes seda iga hinna eest kohe alla võtma, julgustavad perearstid. Viirushaiguste puhul pole kõrge palavik erakordne. Palavikku alandavad ravimid peavad aga kindlasti koduapteegis olema, sest üle 39 kraadi palavikku peaks juba hakkama alla võtma. Lastel, kes kalduvad nn palavikukrampidele, ei tohiks lasta palavikku tõusta üle 38,5.

Esta Härm