Seitse millenniumibeebit

Pelgulinna haiglas sündis millenniumiööl seitse beebit. Kaks minutit pärast südaööd, ilutulestikukärgatuste ja Eesti hümni saatel nägi esimesena ilmavalgust 3063 grammi kaalunud väike poiss. Vastsündinud ilmakodaniku nimi oli vanematel valmis mõeldud. Konstantin on pandud vanaisa järgi. “Bogatõr!” tunnistasid vanemad oma tublit maimukest imetledes.

Eile kinkis kultuuriminister Signe Kivi kõikidele vastsündinutele valitsuse poolt puithälli ja graafilise lehe. Ka Kivi enda kolm last on Pelgulinna haiglas sündinud.

25aastased Sergei ja Natalja Dzjuvba on hälli üle sama õnnelikud kui nende esiklapski. “Kodus on lapsevoodi küll, aga mitte nii ilus,” rääkis Natalja.

Natalja nentis, et nägi vahetult enne sünnitust isegi ilutulestikku, sest ämmaemand ja õed upitasid ta voodil püstakile. Tuhud olid kestnud ligi 18 tundi. Sergei tunnistas, et täpselt sünnituse ajaks ta haiglasse ei jõudnud, kuid vahetult pärast seda küll.

Lapse sugu polnud vanemad lasknud eelnevalt kindlaks määrata. Mees tahtis kindlasti poega, kuid emal polnud mingit eelistust. “Soovisin ainult, et sünniks terve laps,” ütles ta.

Perepalat ja hõbelusikas

Sünnitusmajas oli uusaastaööl valves doktor Maike Parve. Tema sõnul läks Nataljal esmasünnitaja kohta kõik imeliselt hästi ja lihtsalt. “Raketipaugud sünnitajat ei häirinud, sest meil on mitmekordsed aknad,” naeris ta. Haiglal oli millenniumilapse vanematele samuti üllatus. Neile anti tasuta perepalat ning kauni kombe kohaselt kingiti ka hõbedane hambalusikas.

Natalja avaldas vaid kahetsust, et šampanjaklaasist tuli sel aastavahetusel loobuda. “Aga eks see ole veel ees,” lohutas ta ennast. Lisades samas, et oli ka ise imestunud, kui laps täpselt saluudi ajal sündis. Maike Parve sõnul oli vaatepilt imeline, sest Pelgulinna haiglani kaikus ka Eesti hümn.

Häll on liiga madal!

Minister Signe Kivi proovis lõpuks ka ise millenniumilapse hälli kiigutada ning soovitas vanematele kohe kõrgem madrats osta. “Hälli põhi on madalal ning sageli lapse juurde kummardudes jääb selg muidu haigeks,” nentis Kivi.

Natalja pääses juba eile haiglast koju kuna peale sünnitust ei tekkinud mingeid komplikatsioone. Haigla aitas noorel perel ka kingiks saadud hälli koju viia.

Kui palju lapsi õnnelik perekond veel soovib, ei osanud öelda ei ema ega isa. “Eks ikka niipalju, kui riigi olukord lubab,” arvas Natalja.

“Ärge häbenege oma lapsi hellitamast. Uskuge, olen ise proovinud. See ei riku neid ära!” manitses kultuuriminister millenniumilaste vanemaid.

Argo KASELA