Pille-Mai ei nõustu oma äpardusest pärisnime all rääkima – piinlik on. Ise täiskasvanud naine ja sõi metsas sõpradega grillimas käies tundmatutest seentest kõhu täis.

Pimedas ei taibanud naine mõelda, et grillirestil vaevu tunni lebanud tavavahelikud ei mõju tervisele hästi. Väljasõit Aegviitu lõppes oksekott näpus, traumapunkti vastuvõtus. Helelillade huulte ning näost valge Pille-Mai tunnistas valvearstidele oma lollust – ta sõi järjepanu umbes 10 tavavahelikku “Olen tugeva tervisega, arvasin, et mina võin,” toob hulljulge naine oma rumaluse põhjenduseks. Samal põhjusel käib ta ka hilissügisel väliveekogudes ujumas ning ei jäta maitsmata ka tundmatuid hõrgutisi.

Mükoloog Erast Parmasto ei soovita ilma teadmisteta metsa minna. Praegu on raamatupoodides seitse põhjalikku seeneraamatut. Ta soovitab lugeda neid ning käia kellegi teadjamaga metsas. “Kes lugeda ei oska ja kes vanaemaga koos pole seenel käinud, nende elu on natukene ohus küll,” hoiatab Parmasto seenehuvilisi. Tema sõnul võib toorelt süüa vaid šampinjone ning neidki vaid pisut salatites. Mõne seene puhul ilmnevad tunnused alles 8–24 tunni pärast, mil mürkaine on verre imendunud. Nii lõpevad pooled valge ja rohelise kärbseseene põhjustatud mürgitustest surmaga.

Mürgitaluvus on erinev

“Tavavahelik on väga salakaval seen,” hoiatab seeneteadlane. Inimeste mürgitaluvus on erinev. Levivad eksiarvamused, et tavavahelik ei põhjusta mürgitust. Tavavaheliku peiteaeg on tunnist kuni paari aastani. Seene muudab ohtlikuks see, et mürgid ei eraldu väljaheidetena, vaid need kogunevad kehasse. Tavavahelik ei ole tegelikult mürgine, vaid põhjustab vereliblede kokkukleepumist ja lagunemist ning nii tekib verevaesus. Mürkainete kogunemine ei pruugi väljenduda tüüpiliste mürgitusnähtudena nagu iiveldus, kõhulahtisus ja oksendamine. Verevaesusest tingituna võib tekkida väsimus ning kurnatus. Kannatanu ei oska oma vaevustes seeni kahtlustadagi. Esimese asjana pärast kahtlaste seente söömist tuleb kutsuda kiirabi. Kui terve pere sööb samu seeni kuid mürgitus on vaid ühel, vajavad arsti läbivaatust ikkagi kõik mürgitusekahtlusega pereliikmed. “Pole ju mõtet kutsuda kiirabi iga inimese jaoks eraldi.” Tuleb juua nii palju kui võimalik leiget vett või teed. Mitte mingil tingimusel ei tohi juua alkohoolseid jooke või piima. Pärast võib anda kannatanule meditsiinilist sütt. Mürgised seened sisaldavad väga palju erinevaid aineid ning edasise ravi määravad sissesöödud seened. Hea oleks kui mistahes kujul saaks sissesöödud seeni uurida. Parmasto soovitab Pille-Mail vältida lähinädalate jooksul tavavahelike ükskõik mis kujul söömist. “Parem veel – mitte kunagi,” soovitab seeneteadlane.