Haiguse algus: astma algab sageli lapse- või noorukieas; KOK kesk- või vanemas eas.

Haigustunnused: astma korral tekivad sümptomid hoogudena; KOK-i haigustunnused progresseeruvad aeglaselt.

Hingamisteede ahenemine (obstruktsioon): astmahaigel raviga olulisel määral pöörduv; KOK-i haigel mittetäielikult pöörduv.

Haigust esilekutsuv tegur: astma puhul sageli seos allergeenidega; KOK-i peamine riskitegur on tubakasuits.

Põhja-Eesti regionaalhaigla pulmonoloogi Mari Mereni sõnul võib KOK esineda ka noorematel, sest haiguse tekkimine on otseses seoses suitsetamise staažiga. Kui alustati kümneaastaselt, võidakse juba 35-aastaselt olla KOK-i haigestunud.

Õpi märkama

Kui astmast pole enamasti võimalik mööda vaadata, sest äkiline hingamisraskus ei jää märkamata, siis KOK on salakavalam. „Haigus tekib hiilivalt, inimene ise harjub juba sellega, et tal on n-ö piibumehe köha,” lisab Meren. Köha, rögaerituse ja õhupuudusega patsienti käsitletakse vaid viimased aastakümned KOK-i haigena, varem peeti neid haigustunnuseid iseloomulikuks kroonilisele bronhiidile.

Et KOK tekib salakavalalt, ei pruugita kehalise koormuse puhul süvenevale õhupuudusele piisavalt tähelepanu pöörata. Sel põhjusel avastatakse KOK-i haigestumisi sageli hilises staadiumis. Siin on oluline, et lähedased haiguse teket märkaksid ja et perearst uuriks inimese suitsetamisharjumust. Viimasel ajal on sagenenud, et haiguse kahtluse korral ei pöördu inimesed kohe arstide poole, sest kardavad kaotada tööpäevi ja selleläbi ka töökohta. Arsti juurde minnakse alles siis, kui kodusest ravist enam ei piisa.

„Mõlema kopsuhaiguse põdejad vajavad lähedaste hoolivust ja hingesoojust,” selgitab Meren.

Parim ravi varakult avastatud KOK-i vastu on suitsetamisest loobumine. Meren toob näiteks, et kui inimene on noaga kätte lõiganud, siis ta ei raputa haavale soola, sest see teeb haiget. Ent KOK-i puhul on jätkuv suitsetamine just samalaadse toimega. Samal ajal on nikotiinisõltuvus nagu iga sõltuvushäire, millest vabanemiseks on vaja tugevat motivatsiooni ning ümbritsevate ja lähedaste toetust.

Ravima peab

Mõistmist vajab ka astmaatik, sest kui haigus on põhjustatud allergiast, on oluline võimaluse korral vältida kokkupuudet allergeeniga. Kui mõnel pereliikmel põhjustab allergiat koduloom, tuleb loomast loobuda.

Meren palub lähedastele jõulukinke tehes mõelda, et ehk on vaja pigem abi ravimi või inhalatsiooniaparaadi ostmiseks. Ta teab, et sageli ei pruugi väärtushinnangud paigas olla ja inimesed ise ei hinda oma tervist õigel skaalal – pigem muretseme, et auto saaks teeninduses hooldatud kui oma tervis parandatud.

„Inimesed ei võta esimese hooga haigust tõsiselt, aga sellega tuleb õppida elama, sellega peab harjuma ja sellega peab tegelema,” lisab Meren.

Üks on aga mõlema haiguse puhul kindel – ravima peab ja ravi on pikaajaline. Kui haigustunnuseid eiratakse, satub põdeja varem või hiljem haiguse ägenemisega haiglasse.

Astmahaigete ravi ei pea alati olema medikamentoosne. Mõnikord piisab sellestki, kui on teada, mis allergiat põhjustab ja võimaluse korral hoidutakse sellest allergeenist. Algstaadiumis avastatud KOK-i puhul võib kopsufunktsioon paraneda, kui inimene loobub suitsetamisest.

Iga üksiku haigusjuhu käsitlus on erinev, mistõttu on oluline, et haige ja arsti vahel oleks pikaajaline koostöö. Meren peab oluliseks tihedat suhtlust perearstidega, aga ka seda, et kroonilisi hingamisteede haigusi põdevad patsiendid oleksid ühe kindla pulmonoloogi järelevalve all, kes tema haigusel silma peal hoiab.

KOK-i levik tõusujoones

••Kuigi arvatakse, et astma esinemus kasvab, siis epidemioloogilised uuringud seda ei kinnita. Pigem on haigus tänapäevaste diagnostikavõimaluste juures paremini tuvastatav.

•• Eestis teostatud uuringute alusel arvatakse, et astma on täiskasvanute hulgas levinud 4–5% elanikkonnast.

••KOK seevastu näitab kindlat tõusutrendi kogu maailmas ja ka Eestis. KOK-i levimus täiskasvanud elanikkonnas arvatakse olevat 7–9%.

•• Peamiste põhjustena nimetatakse elanikkonna vananemist ja tõsiasja, et praegused eakad on nooruses tubakatootjate reklaami ohvriks langenud ja kogunenud on üsna pikk suitsetaja-staaž.