Tõenäoliselt staažikaim elanik on Sauna ja Viru tänava nurgal asuv Karu baar. Seal asunud kohvikut meenutavad oma lapsepõlvest helge sõnaga praegused kolme-neljakümnesed. “Seal oli ehe pirukabaar, vormitute õlis küpsetatud pirukate ja tulikuuma piimakohviga,” mäletab Päevalehe peatoimetaja Priit Hõbemägi 1960-ndatel Viru ja Sauna ristis asunud kohakest.

Ametlikes dokumentides on Karu baaril vanust kümme aastat – vanemaid registreid Kesklinna valitsusel lihtsalt polegi –, pirukabaarist sai restoran-baar kooperatiivide moodustamise ajal. Peamiselt vene klientuuriga ning röögatute hindadega paika ei soovitata minna hilisel õhtutunnil – keldris asuvas baaris ohtlikku olukorda sattumisest räägivad linnalegendid hirmujutte. Teisalt kiidavad mõned “ööloomad” baaris kella kuueni kestvaid lõbusaid pidusid, tantsu ja tralli.

Põhjanaabritele homotänav

Väike-Karja poole jalutades tuleb läbida tükk tühja maad ning siis on üksteise järel supereksklusiivne Angel ja aastate eest uuenduslikuna avatud ning siiani vapralt püsiv X-Baar. Tänu nendele kahele on Sauna tänav pälvinud põhjanaabrite seas homopiirkonna nime, kuigi mainitud lõbustuskohti meeldib külastada nii homo- kui heteroseksuaalidel – rääkimata sellest, et tänava ülejäänud asukad seksuaalselt kuidagi ei orienteeru.

Meelelahutusvendade Rebaste ööklubi on kuuldavasti saavutanud tuntust üle Euroopa, klubis olevat nähtud pidutsemas muu hulgas Pet Shop Boysi Neil Tennantit ja Christopher Lowe’i. Enneolematut näpujäljetsi identifitseerimist ja karmi nägudekontrolli viljeleva ööklubi ülakorrusel asub mõneti vabama sissepääsuga lounge, mida külastajad kiidavad nii teeninduse kui toitude-jookide koha pealt. “Angeli kohvik on Noku kõrval lihtsalt linna hubaseim istumiskoht, kus ka teenindajad suhtlevad sinuga vabalt nagu vana sõbraga, mitte ei kooguta ja nooguta kõige peale. Oma viga, keda häirivad sõna gay nime kõrval või paar maikas kutti klientidena,” põhjendab Alari, miks temast on saanud üks Angeli püsikundesid.

Angeli kõrval asuv vikerkaarevärvilise lipuga X-Baar on oma suured aknad nüüdseks ruloode taha peitnud. “Trendiinimeste” algusaegadel üheks lemmikistumiskohaks kujunenud baar on päeval vist suisa suletud, vähemasti ei ole paiga ümber vähimatki liikumist.

Õhtusöögi nautlejatele

X-Baari vastas asub kaukaasia restoran Must Lammas, mis kohta külastanud inimeste hinnangul on üks linna professionaalsema teenindusega söögipaiku, rääkimata sellest, et köök on seal hea. Tegemist pole küll odavaima restoraniga, seda külastavad nii turistid kui ärimehed, sekka rahuliku olemisega õhtusöögi nautijad. “See on ainuke koht, kus mulle kunagi on öeldud: neiu, te ei jaksa seda kõike ära süüa, pole mõtet nii palju tellida,” meenutab toimetaja Madli Lääne muheldes, kuidas ta näljast põlevate silmadega eelroogade ja praadide nimekirja vaadates hetkeks aru kaotas.

Sauna tänaval saab kõhu täis ka palju lihtsamalt ja odavamalt kui Karu, Angeli või Musta Lamba köögi toel. Pisut enne Väike-Karjat viib vasakule keldrisse trepp, mille otsast külaline leiab venepärase köögiga Mustika baari. Suhteliselt eakas Mustika ei paista silma ei erilise klientuuri ega programmiga, koht on rahulikult aastaid keset südalinna pesitsenud. Mustikast soodsamate hindadega söögikohta vanalinnast ilmselt ei leia.

Mustika vastas, X-Baari kõrval asuv Võitlev Sõna (mitte segi ajada Pärnu maanteel asuva kohvikbaariga VS) on koht, kus astuvad üles muusikamaailmas juuri ajavad (noored) rokkbändid ja dj-d ning organiseerivad pidusid endale vaikselt nime tegevad üritustekorraldajad. Päeval saab nautida kohvikut, öösel avatakse aga trellitatud uksed ööklubisse. “Peoks on see hea koht, aga mõelda, et seal pimedas ruumis ka päeval istutakse…” arutleb turundusspetsialist Tauno Tõhk, kes armastab Võitlevas Sõnas sõprade pidudel käia.

Sauna tänava lõpetab eksootiline idamaine massaažisalong Hedone, mille kodulehekülg lubab keset külma talve tõelist lõõgastust ning idamaist elamust. Vaid klubiliikmeks astunuile pakutavatest Hedone naudingutest pole siinkirjutajal paraku aimugi, küll aga sobib see pealtnäha tagasihoidlik massaažisalong hästi lõpetama ööelu poolest vilgast tänavakest.

Sauna tänava ajalugu

Sauna tänav 1

Elamu

•• Koosneb tegelikult kahest hoonest: elamu Sauna tn 1/Väike-Karja tn 1 ning kaupluse ja kinoga üürimaja Viru tn 4. Elamu valmis 1914.

Sauna tänav 4

Elamu

•• Linnale kuulunud keskaegne elamu tavakohase tagamajaga. Eravaldus aastast 1541. 18. sajandi algul liideti majaga mõned loodepoolsed ehitised ning kinnistu sai väljapääsu hoovilt kolmele tänavale. 18. sajandi lõpus oli maja väga lagunenud ning uuendati. Elamus on palju vanu konstruktsioone: võlvlaed, võlvipiilar, osa mantelkorstnast jne.

Sauna tänav 8

Elamu

•• Tekkis hiliskeskajal, tüüpiline diele-dornse elamu. Õuel on tagamaja pääsuga õuest Müürivahe tänavale.

Sauna tänav 6

Elamu

•• Pärineb 16. sajandi keskpaigast. Varem, hiljemalt 14. sajandi algusest oli seal nn Krouweli saun, mis andis tänavale tänaseni püsinud nime. Avalik saun likvideeriti taudide leviku tõkestamiseks ja müüdi 1540. a Johan Kampferbeckile, hilisemale raehärrale, kes püstitas sauna asemele kaks sarnast elamut.

Sauna tänav 10

Ait

•• Mitme unikaalse raiddetailiga keskaegne laohoone 15. sajandist (kuhu pidi kolima Vanalinnastuudio – toim). Suure kinnistu (Viru tn 18) kolmest ridamisi Sauna tänava joonele rajatud keskaegsest aidast on huvitavaim läänepoolne, kahekorruseline paekiviehitis ümarkaarportaali ja kaubaluugiavadega keskel.

Allikas: www.eestigiid.ee