Shin-do seansi algul, enne päris lihastetöötlemist, tuleb masseeritaval lahti venitada oma energiakanalid. Inimese 12 energiakanalit ehk kehameridiaani moodustavad ühtse energia ringtee ja igaüks neist on seotud mõne elutähtsa organiga. Mida rohkem stressi, seda enam sulguvad energiakanalid.

Venitada saab kahte meridiaani korraga, kokku kuue harjutusega. Paari moodustavad näiteks südame ja peensoole meridiaanid, kusjuures südame meridiaan kulgeb piki käsivart väikesesse sõrme. Sealt algab omakorda peensoole meridiaan, mis suundub edasi pea poole.

Kõva kisa tuleb kasuks

“Kehapiirkondi, kus asuvad kanalid, peab venitama korralikult,” seletab Kisant. Kui valus hakkab, tähendab, et venitaja ongi pingekolde üles leidnud. Kui venitus jääb liiga tagasihoidlikuks, aitab masseerija venitajat sügavamasse paindesse. Harjutustega kaasneb sügav hingamine, mis aitab puhastuda ja annab energiat. Igas venitusasendis tuleb püsida vähemalt viis minutit.

Venitusele järgnev massaaž järgib samuti energiakanalite asetust kehas. Nagu venitus nii käib ka massaaž põrandal. Sedasi saab masseerija lisaks kätele võtta mängu ka jalad või küünarnukid.

“Valu korral võib rahus ka häält teha ja karjuda, sest see aitab kehast negatiivse kõrvaldamisele ainult kaasa,” tuleb Kisanti sõnul kõva kisa ainult kasuks.

Iga energiameridiaan on seotud kindlate emotsioonidega. Nii toovad ummikud südame ja peensoole kanalites kaasa liigse murelikkuse. Kui inimesel tekivad häired maksa ja sapipõie kanalites, paneb ta kannatama nii ennast kui kaaskodanikke, muutudes vihaseks ning ägedaks, sapiseks.

Eestlast piinab süütunne

Kisanti sõnul kogunevad eestlastel pinged sagedamini ristluu- ja kaelapiirkonda. Ristluuosas põhjustavad neid olmemured ja ületöötamine. Pea, kael ja õlad lähevad pingesse siis, kui inimese tunded ei leia vastukaja, kui ta kogeb armastuse, süütunde ja süüdistustega seotud hirme.

“Shin-do leevendab väga erinevaid haigusi,” kinnitab Kisant. Kiiremaid tulemusi võib loota stressi ja ületöötamise, selja- ja peavalude puhul. Raskemate tõbede korral aitab shin-do kaasa põhiravi mõjule. Sel juhul tuleb lisaks masseerija juures käimisele ka kodus venitusharjutusi teha.

Profülaktikaks, et pingetest vaba püsida, piisab ühest-kahest shin-do-seansist kuus. See, kui kiiresti kõrvaldab massaaž mingi konkreetse häda, oleneb haiguse või pingete iseloomust. Samas tulevad mängu kliendi loomuse avatus või kinnisus. Kauem läheb pingete kadumiseks aega neil, kes hambad ristis kannatavad ja negatiivset enda sees hoiavad.

Kisant kinnitab, et masseeritav tunneb endas mingil määral uut jõudu juba pärast esimest shin-do-seanssi.


Inimese energiakanalid

Kopsude ja jämesoole meridiaanidummistumisel tekivad kurbus, nostalgia, melanhoolia

kulgevad piki käsivarsi

seotud lagundamise ja eritusega

Maksa ja sapipõie meridiaanidummistumisel tekivad viha ja ägedus

kulgevad mööda kehakülgi, kõhupiirkonda ja jalga: maksa meridiaan piki sise-, sapi meridiaan piki väliskülge

seotud ressursside varumise ja jaotamisega

Neerude ja kusepõie meridiaanidummistumisel tekib hirm

kulgevad piki jalgu, keha esikülgi ja selga

seotud kehavedelike ja sisesekretsiooniga, samuti kõrvade ja suguelunditega

Südame ja peensoole meridiaanidummistumisel tekivad murelikkus, hingepiin, vaevatus

kulgevad käsivartel, suubuvad väikesesse sõrme

seotud elundite regulatsiooni ja kontrolliga, enesekontrolliga

Südamepauna ja kolmiksoojendi meridiaanidummistumisel tekivad liigne erutatus, ülemäärane lõbusus (eestlastel esineb harva)

kulgevad käsivartel, rindkerel, peas

seotud vereringe stimulatsiooni ja kaitsega

Mao ja põrna meridiaanidummistumisel tekivad liigne skepsis ja kriitilisus, kinnismõtted, kaob suuremeelsus

kulgevad mööda rindkeret ja jalgade esikülgi

seotud seedimisega

Anu MÕISTLIK