Tšehhi kirjanik Karel Cˇapek tõstatas juba 1921. aastal küsimuse: mis juhtub, kui robotid hakkavad mässama?

Tänapäeval on üks võimalus, et nad hakkavad punkariteks. Ja teevad bändi.

Eestiski on sääraseid roboteid-muusikuid. Näiteks Kiwanoid, duo Fuck You I Am A Robot (FYIAR) ning Android Vasja.

“Automatiseerumine ja algoritmi järgi töötamine, puhta liikumise ja mõtlemise kehastamine. Robot on autonoomne ja puhas vorm, samas võõraks muutumise vorm,” piiksub kollane Kiwanoid silmalampide välkudes.

Kandiliste vormidega FYIAR teatab masinlikult, et idee hakata robotiks andis ansambel Kukerpillid.

Android Vasja manab näole üllatavalt inimliku naeratuse:

“Ideed tulevad kosmosest.”

Aga tegelikult? Kunstnik Kiwa: “Kiwanoid on electro-alias, mis on tuletus sõnamängust humanoid-kivinõid-kiwanoid.”  “Noid” tähendab tema sõnul saami keeles nõida. See nimi seostub otseselt tulnukrobotiga, rakendan argiteadvuses mütologiseeritud tehnikamaailma kujundit,” räägib Kiwa.

Rakubioloogia doktorandi Eerik Aunini sõnul on FYIAR elektroklišeedega mängiv bänd, mille esimesed lood sündisid juba paari aasta eest.

Eestivene indieskene aktivisti Ruslan Ruslanovi jaoks on Android Vasja sooloprojekt PX Bandi kõrvalt: “Panime bändi kokku Manka Butique’i sarja Tarantino peo jaoks. Mulle alati meeldisid androidid, teaduslik fantastika, ja nimi Vasja vihjab meie Vene päritolule.”

Aga ikkagi miks? Kiwa selgitab, et loometööga tegeledes tekkis tal masina tunne: “Ma hakkan tootma teksti või muusikat, olles kahtlemata palju piiratum, aga nendes piirides huvitavamaid “väikseid vabadusi” leidev.”


Tundsin end kui masin

Ruslan väidab: “Ekslik on arvata, et androidid ei ole emotsionaalsed olendid. Tegelikult nad on lihtsalt kunstinimesed. Kui nad mängiksid surfi, siis teeksid nad seda sama emotsionaalselt kui meiegi.

Eerik Aunin nendib, et FYIAR-i muusika kipub lihtsalt iseenesest robotlik välja tulema. Samas täpsustab ta, et elektrost masinlikum ja mehaanilisem on pidevalt ühtesid ja samu  akordijärjestusi, rütmiskeeme ja tekste kasutav peavoolupop.