“Mul on kuus lapselast ja nad on kõik Eestist väga vaimustuses,” rääkis Austraalias mäetööstuses karjääri teinud Parbo. “Nüüd on kõik lapselapsed Eestis ära käinud.”

Eile hommikul kohtus Parbo Ühispanga 23. korrusel peetud hommikusöögil Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsiooni liikmetega. “See pilt on mul kogu aeg meeles,” rääkis ta kõrghoonest alla Tallinnale vaadates. “Tallinna panoraam on ikka sama. Vanalinna ei tohikski uusi kõrghooneid ehitada, vaid säilitada teda nii, nagu ta on. Vanalinn on ikka üks haruldane aare.”

Hommikusöögil suurettevõtjatega rääkis Parbo, et Eestis võiks fosforiidi kaevandamine olla majanduslikult edukas, sest siin asub fosforiit maapinnal. Fosforiidi puhul on Parbo sõnul tähtis, et suured turud oleksid lähedal ning ta pakkus ühe võimaliku turuna välja Saksamaa.

“Tänapäeval on välja töötatud tehnoloogiad, mis säilitavad loodust,” ütles Parbo võimalikest keskkonnakahjustustest rääkides. “Austraalias täidetakse endised kaevandused uue pinnasega ja siis istutatakse uus mets peale. Nii et 15 aasta pärast on loodus veel parem kui enne, sest seal on juba noor mets, mitte vana ning ka pinnas metsa kasvatamiseks on parem kui enne.”

Parbo käis perega oma kodukohas Läänemaal ning sugulaste ja tuttavate juures Türil, Põltsamaal ja Viljandis. “Eesti on ikka ilus koht,” rääkis Parbo. “Väljast vaadates ei saa aru, kas inimesed on maal vaesemad kui linnas, aga näiteks Türi paistab küll väga ilus koht. Samamoodi Põltsamaa ja Viljandi.”

Nädalavahetusel sõidab Parbo Ida-Virumaale tutvuma põlevkivipiirkonna arenguga ning oma abikaasa kodulinna Narva ning teisipäeva hommikul lendab Saksamaa kaudu Austraaliasse tagasi.

1944. aastal Eestist 17-aastasena lahkunud Parbo tuli peale sõda siia esimest korda tagasi juba 1969. aastal ning on sellest ajast endisel kodumaal käinud pea igal suvel. “Tänavu on mul 27. kord Eestis käia,” lausus 75-aastane Parbo.