Mehe teeneid filmimaailmas on nüüdseks igati õigustatult hinnatud rüütliseisusega ning mehe auhinnakapis ilutsevad teiste trofeede hulgas nii Oscar, Kuldne Gloobus kui ka mitmed Briti Filmiakadeemia auhinnad.

Connery austajate hulka kuulub ka maailma üks edukamaid lavastajaid Steven Spielberg, kes kunagi ühes usutluses ütles: “Maailmas on praegu seitse ehtsat, läbi ja lõhki filmistaari ning Sean on üks nendest.”

Ekraanipartner Catherine Zeta-Jones

Sean tähistas augustis juba oma 70. sünnipäeva, kuid temast õhkub temast sarmikust, mis kindlustas talle peaosa noore ja seksika Catherine Zeta-Jonesi kõrval möödunud aastal valminud põnevikus “Lõks”. Catherine, kes praeguseks on loonud perekonna teise Hollywoodi staari Michael Douglasega, ei jõudnud Conneryt kuidagi ära kiita ning kui naisel paluti Seani suudlemisoskust kümnepallisüsteemis hinnata, oli vastus lakooniline – 11!

Kuigi paljud kipuvad esialgu Sean Conneryt lahterdama kui pelgalt James Bondi kehastajat, on ta siiski aastate jooksul tõestanud oma mitmekülgsust. Pärast seda, kui ta otsustas salaagendi mängimisest loobuda, on ta teinud kaasa hulgas kassafilmides, nagu näiteks “Indiana Jones ja viimane ristiretk”, “Highlander”, “Kaljukindlus” ja muidugi gangsteridraamas “Äraostmatud”, mille eest mees ka parima meeskõrvalosa Oscari koju viis.

Ðoti aktsent kui firmamärk

Connery on pika karjääri jooksul vaid haruharva pidanud filmis loobuma oma tugevast ðoti aktsendist, millest on saanud staari omamoodi firmamärk. Ta ei pidanud seda tegema isegi siis, kui ta kehastas leedu allveelaevakaptenit filmis “Jaht Punasele Oktoobrile” või araabia ?eiki linateoses “The Wind and the Lion” – ta võitis publiku enda poolele ilma selliste “pisiasjade” abita.

9aastaselt iseseisvaks

Näitleja, kelle kodanikunimi on Thomas Connery, kasvas üles Edinburghi töölisrajoonis Fountainbridge’is. Üheksa-aastaselt otsustas ta, et aeg on hakata endale ise elatist teenima ning alustas piimapoisi “karjääri”. Neli aastat hiljem jõudis Sean otsusele, et koolipingi nühkimine on puhas ajaraisk, ning selle asemel proovis kätt mitmel elualal.

Tema esialgne suur unistus oli saada meremeheks ning teismelisena astuski tulevane filmistaar mereväkke, kus veedetud aastate jooksul ilmusid tema käsivartele tätoveeringud “Scotland Forever” ning “Mum and Dad”. Kolm aastat jõudis Sean mereväes teenida, seejärel saadeti ta maohaavandite tõttu erru. Noorena oli Connery ka talendikas jalgpallur ja teda kutsuti koguni legendaarse Manchester Unitedi treeninglaagrisse, kuid enne seda jõudis Sean hoopiski näitlemisest innustuda.

Osales Mister Universumil

Filmimaailma jõudis mees samuti spordi kaudu. Nooruses hakkas ta tüdrukute tähelepanu võitmiseks harrastama atleetvõimlemist ning 1953. aastaks oli ta oma keha nii heasse vormi timminud, et otsustas osa võtta Briti meistrivõistlustest, mille võitja pääses Mister Universumi võistlusele. Connery krooniti viitsemeistriks ning kuna ta juba pealinnas Londonis oli, otsustas ta sealsamas taotleda rolli lavamuusikalis “South Pacific”. Pärast seda, kui ta oli ühe kõrvalosadest endale võidelnud, otsustas mees, et aeg on nimemuutuseks küps – näitleja Sean Connery oli sündinud.

Kuigi ta tegi kaasa mitmes linateoses, ei paistnud esialgu kusagilt, et noor Connery peagi terve filmimaailma tormijooksuga vallutab. Kuid just nõnda läks, kui noormehele pakuti uue superkangelase James Bondi rolli. Enne seda, kui salaagent 007 rolli oma mantlipärijaile üle andis, jõudis ta Bondina kaasa teha kuues filmis.