Kaheksa aastat tagasi Eesti esimese erootilise tantsijanna neiu Eeva käest saadud kolm madu on pärit Permist. Kahele neist on pandud ka nimi - ühte kutsub Mister X Rickiks ja teist Edgariks. Emasele maole pole Mister X sobivat nime veel leidnud.

Samuti on kõigil roomajatel oma pass, näopildiga nagu inimestelgi. Passiga saavad maod koos peremehega piiri ületada.

Trollisõit uhkes üksinduses

Millal ja kus sa esimest korda maoga esinesid? Millised emotsioonid sind valdasid?

“Kaheksa aastat tagasi esinesime Glehni lossis. Neiu Eeva sõitis ära ja tegime tema tüdrukutega programmi. Tüdruk, kes pidi maoga esinema, ei tulnud kohale. Ja siis pandi mulle madu kaela, anti jalaga tagumikku - ja lavale. Nii see algas.

Olin pahviks löödud, seisin tükk aega laval paigal ja kartsin, ei teadnud, mida teha. Muusika mängis ja lõpuks hakkasin end ettevaatlikult liigutama. Kohutav! Kõhe! Elu käis silme eest läbi, kui madu kaela pandi. Hiljem hakkas aga meeldima.”

Kas said kiiresti maoga sõbraks või tuli sõprus jäneste ja rottidega võita?

“Jah, sõprus tuli välja teenida. Aga mitte söögiga meelitades, vaid maoga suheldes. Ta küll ei kuule, ent tunneb kehaga tämbrit. Kui ma karjun ta peale, roomab madu minema. Silitamine jälle meeldib. Vahel muutub madu isegi ülbeks, kui teda palju kiita. Siis ta ei taha kasti minna, ajab end pulksirgeks ja roomab nahaalselt ringi. Proovi teda siis kasti kangutada.”

Kuidas sa teda vead?

“Talvel kastis. Ta kardab ju külma. Suvel aga seljakotis. Ükskord juhtus Rickiga naljakas lugu. Sõitsime trolliga Õismäelt linna, Ricki aga tõmbas kotiluku puruks ja roomas seljakotist välja. Troll oli hirmus täis, mul oli kott jalgade ees põrandal. Äkki keegi karjatas: “MADU!” Hoobilt oli troll tühi. Sõitsin uhkes üksinduses kaks peatust koos maoga. Trollijuht oli ðokis, ei peatunud ka!

Suvel käin vahel rannas ringi, madu kastis. Siis küsitakse: kas müüd jäätist!”

Maoga võiks siis ju ka panka röövima minna?

“Nojah, Rootsis ju oligi nii. Mees tühjendas poode, madu kaelas. Mina ei läheks iial! Võõras raha, miks seda vaja?”

Madu tunneb halva inimese kaugelt ära

Kas nüüd enam ei karda, et madu võiks su näiteks une pealt vagaseks teha?

“Ei, mis sa nüüd! Kõigil on ju koduloomad. Kass või koer võib ka une pealt kõrri hüpata. Mis see madu teistmoodi on.”

Maotalitajad loomaaias teadsid rääkida, et madu ei kiindu inimesse, ta on suhteliselt külm olevus. Kas sinu maod armastavad sind?

“Oi, muidugi! Madu tunnetab ju energiast ära, milline inimene on. Näiteks ükskord Othellos esinedes tahtsin ühele tüübile madu kaela panna, aga ta ei läinud, tõrkus hirmsasti. Järelikult oli paha inimene. Kuigi see mees ei kartnud madu, vaid väga tahtis teda enda sülle. Kõrvalistuvale inimesele läks madu jälle meelsasti kaela.”

Kas maod teevad vahet ka esinejatel? Näiteks, kes neile kõige rohkem meeldib?

“Edgar ja Ricki on väga sõbralikud, nemad lepivad kõigiga. Aga emane madu on vaid minu kaelas rahul. Teistele ei tohi ma teda kaela panna. Siis hoiab ta selle inimese ümbert nii kõvasti kinni, et see ei saa ennast õieti liigutadagi.”

Kas madu kunagi sind kägistama pole hakanud või agressiivselt käitunud?

“Ei, tiigerpüüton ei kägista, ta pole agressiivne. Jama on olnud ainult siis, kui ta pole häda teinud. Ükskord enne esinemist ta pussutas. Kohutav hais! Tükk aega pidin vehkima, et hais ventilatsiooni kaudu ära läheks - ei saa ju niimoodi rahva sekka minna.

Ta ei ründa inimest söögi pärast. Kui sa satud tema territooriumile, siis ta võib küll sind hammustada ja kägistada, aga muidu mitte. Madu on Indias koduloom. Omal ajal, kui India perre sündis laps, võeti koju väike tiigerpüüton. Madu hoidis majas puhtust ja korda. Hoidis närilisi ja võõrast halba energiat kodust eemal.”

Mister X näeb madusid unes

Kas mõni inimene on etenduse ajal saalist kiljudes välja jooksnud?

“On ikka, üks soomlane oleks peaaegu infarkti saanud. Olen nüüd targem, hakkan esinemisega pihta välisukse juurest ja siis ei saa keegi välja joosta. Kes kardavad, neil lasen ainult saba katsuda, ega ma kedagi vägisi sunni. Mõne inimese tõmban lavale endaga koos tantsima, panen talle mao kaela ümber ning tõmban mao pea ja saba poolt enda ette risti, et inimene ei saaks tema haardest end välja libistada. Ükskord Pärnus etenduse ajal keegi arvas, et tegemist on kummist maoga, ja põletas teda välgumihkliga sabast. See tegi Ricki küll väga tigedaks. Ta ajas lõuad laiali ja hammustas õhku. Jooksin kohe tagaruumi Rickit rahustama, panin ta sooja vette. Turvamehed viskasid loomapiinaja välja. Ja mulle maksti topelt. Siiamaani on Rickil saba peal arm. Kahju kohe.”

Millised on mao hambad, kas ta sind ei ole hammustanud?

“Tal on hambad täpselt nagu haugil, aga sissepoole. Ja päris teravad. Mind pole hammustanud. Teisi esinejaid küll. Tõmbab naha ikka ribadeks. Edaspidine oleneb juba kannatanu verest, mõnel lähevad haavad mädanema ja paistetama.”

Kas madu on esinemisest ka keeldunud?

“Üldiselt mitte, aga kui madu nahka ajab, siis ta esineda ei taha, sest sel ajal ta silmadega ei näe.”

Kus sinu maod elavad?

“Erinevate esinejate juures kodus. Minu juures nad enam ei ela. Esinemiste vaheajal magavad küll mul voodis. Väljasõitudel ja siis, kui ma mitu päeva nendega koos etendusi teen.”

Mida nad söövad?

“Nad söövad üks kord kuus elussööta. Minu maod saavad söögiks 12 rotti ja merisigu. Mõni annab söögiks ka hulkuvaid kasse, aga minu arust see rikub mao seedimise ära.”

Kas mõni madu on ka haige olnud? Loomaarsti juures oled nendega käinud?

“Ei, maod ravivad end ise. Nad ravivad mindki. Näiteks, kui ma õhtul olen stressis, mures või kui mul on pohmell, lähen magama. Madu ronib mulle kaissu ja hommikul on kõik hädad läinud. Ta võtab halva energia ära. Ma usaldan madu väga. Enne, kui voodit korteris kuhugi paigutama hakkan, lasen mao kodus lahti ja vaatan, kuhu ta end kerra tõmbab ja magama jääb. Sinna panen mina oma voodi. Meil on nende roomajatega imelik side, vahel näen ma oma madusid unes. Ei tea, kas nad mõtlevad minu peale ka?”


Mister X õpetab koolis loodusõpetust

“Käin eri koolides tunde andmas. Näiteks Inglise kolledþis, Mustamäe koolides. Kas tead, mitu madu Eestis elab? Rästik, nastik ja vaskuss. Lapsed alati arvavad, et vaskuss pole madu. Maod on kõik selgrooga. Räägin lastele erinevatest madudest, joonistan madusid tahvlile, vaatan, kui palju nemad roomajatest teavad. Siis alles võtan oma mao kotist või kastist välja. Algul jooksevad lapsed hirmunult akna juurde, hiljem harjuvad ära ja tulevad katsuma. Mõni on isegi maosse nii kiindunud, et on vanematel palunud endale madu koduloomaks tuua. Neile väga meeldib minu tund.”

Greta Kaupmees