"Mis jura see veel on?! Ma ei joo ju neid jooke!" ehmatab Reet Linna Seiklusjutte Maalt ja Merelt siseõue astudes ja laual pudelirida nähes. Istub aga siiski laua taha ja hoiatab, et on eriti karmi hinnanguga degustaator: "Mul on see kokteilide ja segude periood elus juba ammu möödas."

Kriitilised on purgijookide suhtes teisedki maitsjad. Restorani Gloria juht Marek Demjanov tunnistab, et sellised kokteilid pole üldse tema maitse. "Hästi külmana serveeritult sobib, aga magususe pärast ei saa palju juua," on ta Molotovi vermut +vodka, suhtes kriitiline. Kristiine kaubanduskeskuse tegevjuhile Allan Remmelkoorele on mainitud jook siiski meeldiv üllatus. "Aroom on küll täielik apteegilõhn, aga maitse on hea - pisut kirbe ja värske." Seevastu Jim Beam Cola suhtes on tema hinnang hävitav: "Kohutavalt imal. Viski ja rummi baasil segud võiksid üldse olemata olla."

Viskikoolale lisa jääd ja sidrunit

Kutseliselt baarmenilt saab Jim Beam Cola aga hea hinnangu: "Maitse täiesti talutav. Rohke jää ja sidruniga suvel rannas - pole paha! Järelmaitse on sel joogil palju parem kui näiteks Molotovi vermutikokteilil," nendib Seiklusjuttude... joogikallaja Erlis Saunurm

Molotov grape + tequila ei meeldi eriti kellelegi. "Klassikaline purgijook. Ei meeldi," ütleb Marek Demjanov. "Kui heledat õlut käepärast pole, sobib janukustutamiseks küll," on Eesti Posti müügijuht Evely Ellert leebem. "Maitses liiga palju keemiat," otsustatakse üksmeelselt. Jim Beam Ginger Ale´i peab þürii sama üksmeelselt liiga magusaks. "Kangust sel joogil ju on," arvab Reet Linna. "Paljud naised ei joo viskit, nende kokteilidega ehk õpivad nad burbooni maitset hindama."

Molotovi jõhvikakokteil üllatas

"See on ju lausa meeldiv jook," on maitsjad pärast Molotovi vodka-jõhvikakokteili maitsmist üllatunud. "Huvitav hapukas jõhvikamaitse, värske. Hakka või ostma!" imestab Remmelkoor. "Täiesti joodav," ütleb ka Reet Linna.

"Tagasihoidlik suvine marjasegu," tunnustab Marek Demjanov ja paneb kokteilile enim punkte. Smirnoff Mule´i puhul häirib teda maitses domineeriv hiniin. "Aroom meenutab viskit. Maitse on Mule´il aga parem kui ma arvasin - kuiv, terav, värske," ütleb Remmelkoor.

Bacardi Orange Breezerit peetakse samuti pisut liiga magusaks, samas meeldib hindajaile joogi mõnus apelsini-mangomaitse. "Hea värske jook igale poole iga ilmaga," nendib Saunurm ja annab apelsini-Breezerile maksimumpunktid. Apelsini-, aga eriti arbuusi-, laimi- ja sidruni-Breezerit tasub ka baaridest küsida," soovitab ta.

Võrdluseks lauale toodud A. Le Coqi Gin Long Dringi puhul ilmneb, et odavaim jook ei olegi kõige halvem. "Mõned joogid olid tunduvalt magusamad, nende kõrval on vana hea longero täiesti lahe keelekaste," arvab Ellert.

Saunurm soovitab kokteilipeo eel purgijooke vähemalt kolm tundi külmikus hoida. "Võimaluse korral veelgi kauem, lausa terve ööpäeva. Ning juua võiks neid rohke jää ja sidruniga."

Pudeli- ja purgikokteilid

Molotov jõhvikas + vodka 5,5 %. 15.90.-

Alkoholi maitset pole tunda. Meeldiv, pisut happeline. Hea pika järelmaitsega.

***

Smirnoff Mule 5,5 %. 16.50

Maitse tasakaalus. Pisut kuiv, värskendav, meeldiv.

***

Bacardi Breezer 5,4 %. 21.00

Maitse hea, aga pisut keemiline. Liiga karboniseeritud. Suured ilusad mullid.

***

Molotov vermut + vodka

Pisut liiga magus. Kui juua, siis hästi külmana.

***

Jim Beam Cola 5,0 %. 21.00

Pehme. Toniseeriv, huvitav. Alkoholi pole tunda, pisut liiga magus.

***

A.Le Coq Gin Long Drink 4,7 %. 9.00

Magus, väheütlev.

***

Jim Beam Ginger Ale 4,6 %. 18.90

Magus. Naistejook neile, kes viskit lahjendamata ei joo.

***

Molotov grape + tequila 5,5%. 15.90

Klassikaline purgikokteil.

Väheütlev.

Kaire kenk