Eesti merenduse “isad” - Tallinna sadama eksdirektor Enn Sarap ja firma Trans-Kullo suuraktsionär Anatoli Kanajev on endale suvekoduks valinud hiljuti Pärnusse ehitatud taastusravikeskuse Viiking laevakujulise maja. Seal Sadama 15 neljandal korrusel on nende luksuskorterid.

Põneva laeva meenutava sini-valgekirju maja ehitasid südamekeskuse tarbeks Hansatee Grupi nõukogu esimees Toivo Ninnas ja südamekirurg Toomas Sulling. Maja valmis mullu mais. Esimesel korrusel on ravi- ja diagnostikaruumid, teisel ja kolmandal ruumid 150 külastajale ning neljandal lukskorterid.

Veel enne kui maja valmis, levis merendusringkondades jutt, et selle ülakorrusele müüakse lukskortereid. Kuna taoliste apartementide hinnad on tavaostjale üle mõistuse kõrged, siis müüki avalikult välja ei kuulutatudki.

Kokku on Viikingi neljandal korrusel kuus korterit. Üks kuulub Svetlana Visnapuule, kes on firma Ookeani Konteinerveod finantsist. Tema abikaasa Lembit Visnapuu on Muuga sadama direktor. Visnapuude korterinaabriks on suurärimees Anatoli Kanajev, kelle firmale Trans-Kullo kuulub ligi 50 protsenti Eesti ühe edukaimast ettevõttest Pakterminal.

Samas on ka teede- ja siseministeeriumi ekskantsler Ruth Martini korter, kus ta suviti koos oma elukaaslase, Tallinna sadama eksjuhi Enn Sarapiga suvitab.

Kolm ülejäänud korterit kuuluvad firmadele Hansaliising Eesti, Tekali ja Taastusravikeskus Viiking.

Lukskorterile lisab väärtust nende ülisoodne asukoht - paiknevad nad ju nii merest kui kesklinnast vaid kümneminutilise jalutuskäigu kaugusel, olles samas ümbritsetud legendaarsest Vallikraavist ja põlispuudega alleedest. Tagahoovis on ka privaatne tenniseväljak, mille juures hoiatav silt, et kõike jälgib videovalve.

Tänavu suvel avaneb merendusässade korteriakendest suurepärane vaade keskaegsele Pärnule, sest just nende “esiõue” kerkib Pärnu Endla teatri suvelavastuse jaoks ehitatav elusuuruste majadega mini-Pärnu.

Jüri Mõisa uus suvekodu

Tallinna ekslinnapea Jüri Mõis ehitas pärast Tiina Mõisast lahutamist endale ja oma uuele naisele Kerttu Olmann- Mõisale uue suvemaja. See on kohe Kanajevi-Sarapi “Viikingi laeva” lähedal Ringi tänav 42.

Majaehitusega oli Mõisal probleeme, kuna muinsuskaitsjad polnud rahul, et maja mõned elemendid on liiga kaasaegsed. Et Mõisa maja asub Pärnu muinsuskaitsevööndis, tuli see restaureerida täpselt samasuguseks, nagu oli vanasti. Pärast noomimist andis seaduskuulekas Mõis alla ja pani oma majale just sellised siilud-kiilud külge nagu muinsuskaitsjad nõudsid.

Pindi-mehed vallutasid Ammende villa

Pärnu rannarajooni ühes kauneimas hoones, Mere puiestee 7/7a asuvas Ammende villas on end sisse seadnud aktsiaselts Pindi Invest eesotsas ärimeeste Hans H. Luige ja Rein Kilgiga. Ammende villa kuulub küll Pärnu linnale, kuid linn andis maja kasutusõiguse Pindi-meestele aastani 2045. Hetkel on seal hotell ja restoran.

Luige ja Kilgi käe all on niigi kaunis Ammende villa puhkenud õitsele. Heakorrastatud on ka villat ümbritsev purskkaevuga park, suurejoonelisemate pidude ajal on villa aias ringi kõndimas nähtud ka paabulinde.

Ammende villa üleaedseteks saavad lähitulevikus mitmed suurärimehed, sest villa tagaküljel asuvale maatükile Remmelga ja Seedri tänava nurgal on kavas ehitada seitse eramut. Iga krundi suuruseks on 800-1000 m² ja ühe ruutmeetri hind koos kommunikatsioonidega läks omanikele maksma umbes 1400 krooni. Kullahinnas maatükk tekkis täna looduskaitsealuse Pärnu rannapargi veerele tänu kunagise võõrastemaja Kajakas lammutamisele.

Kõik seitse krunti on juba leidnud ostjad ja omanikeks on nii Tallinna kui ka Pärnu ärimehed. Ainus krundiostja, kes nõustus oma nime avalikustama, on endise nimega Concordia, praegu Landwelli advokaadibüroo juhataja Urmas Arumäe. Teised kallite kruntide omanikud palusid tehinguid vahendanud Pärnu kinnisvarabürool LVM oma nime salajas hoida. SL Õhtulehe andmetel tegutsevad ülejäänud omanikud ehituses, reklaaminduses, kalanduses ja sides.

Kõik seitse maja ehitatakse Pärnu linnavalitsuse nõudmisel funktsionalistlikus stiilis - kahekordsed, heledat värvi ja kasutatakse palju klaasi ja avatud terrasse. Esimesed uhked villad peaksid valmis saama järgmise aasta jõuludeks.

Esirestauraatori ja õllekuninga kenad majad

Kui Ammende villa tagahoov alles ootab uhkete villade sündi, siis esiõues, otse üle tee asuva Suvituse tänava nurgal on endale suvekodu ostnud Tallinna Restauraatori juht Toivo Lepik.

Alguses kuulusid Suvituse 4 asuvad kaks puumaja mõlemad härra Lepikule, kuid mullu aprillis anti ühel krundil paiknevatele majadele eraldi aadressid. Nii sai Suvituse 4a omanikuks Toivo Lepiku poeg Kristjan ja Suvituse 4 omanikuks Pirjo-Maia Toivonen.

Saku õlletehase direktori Cardo Remmeli suvemaja asub Supeluse 21. Vahetult pärast majaostu kuulus pool sellest Remmeli väimehele Oleg Ljadovile, kuid tänaseks on terve maja Cardo Remmeli nimel.

Villa on väga heas korras ja seda võib õigusega nimetada Pärnu rannarajooni pärliks.

Scandic Hotels Eesti direktor Toomas Sildmäe ostis Tammsaare pst. 1a asuva kaugsõidukapten Evald Johannes Jakobsoni ehitatud ja tema järgi Kapteni villaks kutsutava maja Meelis Lao firmalt ML Investeeringud. Kuigi majaost sai teoks juba eelmisel aastal, sai Sildmäe kinnistusameti paberite järgi Kapteni villa omanikus alles tänavu 19. märtsil.

Kui majaomanik oli veel ML Investeeringud, valmistas hoone Pärnu ehitusjärelevalveametile suurt peavalu. Ajalooline, 1937.-1938. aastal funktsionalistlikus stiilis arhitekt Märt Merivälja projekti järgi ehitatud hoone aina lagunes ja oli vandaalide rüüstata. Nüüd on kõik muutunud - varakevadest alates käib Tammsaare pst. 1a krundil ehitustegevus nii öösel kui päeval.

Kapteni villal on keldrikorrus ning kaks korrust maa peal. Maja üldpind koos keldriga on 405,9 m², krundi pindala on 1391 m². Vene ajal asus seal sanatoorium ja siis olid esimesel korrusel suur saal ja kolm tuba, teisel korrusel viis tuba. Villa kõrval on garaaþ ja väike hoovimaja.

Kapteni villa pääsemisega Pärnu häbipleki staatusest jagavad seda tiitlit nüüd endise Hoiupanga juristi, praeguse Balterex Oil Groupi nõukogu esimehe Marcel Vichmanni omanduses olev endine ööklubi Las Vegas Ranna puiestee 7 ja firma Bastion omanikule Indrek Stahlile kuuluv maja Pärnu peatänaval Rüütli 22.

Las Vegase trööstitu hoone on otse randa viiva tee ja esindusliku Rannahotelli kõrval: aknad sisselöödud, sisustus segi pekstud, seinad roppusi täis kritseldatud. Teravkeeled on tondilossi ristinud juba uue aja inimese ööklubiks, kus pealinna ärimängudest ja teineteisele viisakate nägude tegemisest väsinud äriinimesed saavad stressi maandada näiteks vana baariletti jalaga pekstes.

Maja ees asuv Pärnu ainus vaatetorn, kus vanasti sai Pärnu panoraami imetleda, on viltu vajunud nagu Pisa torn. Ehitusjärelevalveamet on Marcel Vichmannile andnud aega 15. juunini, et kord majja lüüa.

Bastioni omanikul Indrek Stahlil on tema firmaga samanimelise kaupluse peal Rüütli tänaval mõned korterid. Kui alumisel korrusel asuv firmakauplus näeb kena välja, siis ülemine korrus ei kannata vähimatki kriitikat. Pragunenud seinad, luitunud ja mahakooruv värv, vildakad aknaraamid riivavad silma.

Kaarli-Papli maffia

Rannarajooni Kaarli ja Papli tänav on Tallinna ärieliidi kogunemiskoht. Kaarli 26 on suvekodu rajanud Hansapanga suuraktsionär Tiina Mõis, Kaarli 22 mööblifirma Standard juhatuse esimees Enn Veskimägi, Kaarli 18 Info-Auto juhataja Viktor Siilats.

Tiina Mõisa suvekodu sisehoov on külgepidi koos tema Hansapanga-aegse kolleegi Tõnis Sildmäe Papli tänav 25 asuva eramu hooviga.

Kui Tiina Mõis, Enn Veskimägi ja Tõnis Sildmäe on katnud oma vanad puumajad kaasaegsete viimistlusmaterjalidega, siis ärimees Siilats eelistas säilitada vanaaegset puitarhitektuuri.

Ragne Jõerand