Varem pole Õllesummeri ajaloos taolist suurettevõtmist olnud. Orkestrile on seatud küll üksikuid rokilugusid, kuid ühe ansambli paremikku pole tõenäoliselt keegi siiani ette võtnud. “See on meiepoolne kompvek tallinlasele,” lubab Terje Tooming.

Ruja hittide kontsert algab pühapäeval, 8. juuli õhtul kell 9 laulukaare taha püstitatud suurel kontserdilaval. Esinemist saab jälgida ka kahelt suurelt videoekraanilt. Laval on koos sümfooniaorkestri, rokkgrupi ja solistidega 60 inimest.

Jassi Zahharov ja Tõnis Mägi laulavad Rujat

Idee vormida Eesti rokilegendi lood uude kuube tekkis Õllesummeri korraldajate peas mullu sügisel. Nad võtsid ühendust ansambli endiste pillimeestega, kelle silmad läksid mõttest särama. Vähemalt kolm nendest: Rein Rannap, Jaanus Nõgisto ja Igor Garðnek mängivad ka ise kontserdil pille. Vanad lood on seadnud orkestrile ja solistidele Tõnu Kõrvits.

“Kõik lood ja hitid on äratuntavad vanad head Ruja lood. Solistid laulavad neid vanade sõnadega, kuid iga solist esitab oma laulu erinevas stiilis,” seletab üks korraldajatest Aarne Saluraid. Orkestrit juhatab Erki Pehk, lauljate nimekiri algab ooperihääl Jassi Zahharovist ja jõuab räppar Henry Kõrvitsani.

Kindlasti esineb ka legendaarne Tõnis Mägi, kes võttis pakkumise esitada neid laule kõhklemata vastu. “Ruja on ikkagi Eesti rokkmuusika kullafond ja legend. Kõik olid nõus projektis osalema,” räägib Saluraid.

“Purjetasin küll mõnda aega merel, kuid nõu ja jõuga olen asja sees,” ütleb eksrujalane Jaanus Nõgisto õhinal. “Tulin kohe pakkumisega kaasa. See näitab, et ansambli laulud elavad nüüd iseseisvat elu.”

Taasühinemist ei tule iialgi

Ruja mehed soovisid, et kogu muusikalise osa seaks orkestrile Tõnu Kõrvits. Tema tehtud seaded on pillimeeste kinnitusel Eestis ühed paremad, välistavad odava populaarsuse ja kitði. Varem pole Ruja muusikat peale ansambli liikmete eriti keegi esitanud. “Kui, siis ainult parodeerides ja väikese naljavarjundiga,” lisab Nõgisto.

Mitte mingil juhul ei tasu aga 8. juuli õhtul oodata legendi taasühinemist. “Sellise otsuse tegime 1994. aastal Urmas Alenderi lahkumise järel,” kordab Nõgisto üle.

Pigem võrdleb mees kogu projekti sümfoonilise programmiga, mille aineseks on grupi muusika, laulud ja nende tähendused. Ise mängib ta kontserdil ühes loos akustilist kitarri. Rujalasi koos laval praktiliselt ei näe. Hilisema perioodi mees Toomas Rull mängib küll läbi õhtu trumme, teised esinevad erinevate lugude ajal.

Originaalne Ruja:

Eesti rokilegend ansambel Ruja tegutses septembrist 1971 juunini 1988. Erinevatel aegadel on ansamblist läbi käinud üle paarikümne muusiku. Tuntumatest on rujalased olnud Urmas Alender, Rein Rannap, Paul Mägi, Raul Sepper, Andrus Põldroo, Jaanus Nõgisto, Margus Kappel, Tiit Haagma, Priit Kuulberg, Andrus Vaht, Jaan Karp, Ivo Varts, Igor Garðnek, Indrek Patte, S.P. Gulliver, Siiri Sisask jt.

Helikandjad:

EP “Ruja”, 1980

LP “Ruja”, Tallinn, 1981

LP “Kivi veereb”, Tallinn, 1987

LP “Las jääda kõik”, (vene keeles), Tallinn 1989

CD “Must lind”, Tallinn, 1994

5 CDst koosnev antoloogia “Need ei vaata tagasi” ja videokassett “Rujavisioon”, Tallinn, 1999

Ruja laule leidub ka kogumikul “Eesti Pop”, Tallinna heliplaaditehase juubelialbumitel ja mujal.

Allar Viivik