Maire Aunaste on TTÜle võlgu ligi 12 000 krooni. “Oleme püüdnud tema tuttavate ja endiste töökaaslaste kaudu kontakti saada, kuid tulutult,” nentis Kõrbe.

Maire Aunaste ja TTÜ sõlmisid üürilepingu 1994. aasta märtsis. Sõpruse puiestee 11 asuva 16ruutmeetrise ühiselamutoa lepingusse pandi punkt, et kui üürnik pole kolm kuud toas elanud, kaovad tema õigused eluruumile.

Aunastele kuuluv tuba teeb tehnikaülikoolile muret seepärast, et kool plaanib Sõpruse puiestee maja maha müüa. Seda saab teha ainult ilma üürniketa. Eluruumist saab aga üürniku välja tõsta vaid kohtu otsusega. Ülikoolil pole õigust ust maha lõhkuda ega toas olevat kraami tänavale vedada.

Postkast pahnast pungil

Eile valitses Sõpruse puiestee ühiselamus vaikus. Maire Aunastele kuuluva teise korruse toa nr. 24 uks oli lukus, kardinaid ees polnud. Mugavusi Stalini ajal ehitatud kolmekorruselises majas pole. Majas on kaks kolmetoalist korterit ja 27 tuba. Ühine WC ja pesuruum asuvad koridoris, need on päevinäinud ja kitsad.

Aunaste postkast on pungil ajakirju, kaalujälgijate katalooge ja Eesti Posti meeldetuletusi.

Majanaabrite kinnitusel elas Maire Aunaste oma üüritoas 1998. aastani. “Nägin teda koridoris peaaegu iga päev,” kinnitab naabrimees. “Tervitasime, vahetasime ka mõne lause. Pikka juttu mul temaga polnud.”

Menusaate “Reisile sinuga” juhina teletegijate tippu tõusnud Maire Aunaste, 47, ja Indrek Sahk, 25, lahkusid Eestist 1999. aasta suvel. Väidetavalt elavad nad New Yorgis. Keegi ei tea, mida nad USAs teevad. Ka Aunaste pole saladuseloori kergitanud.

Väidetavalt pidi Aunaste kirjutama raamatut ja Sahk töötama, kuigi turistiviisa seda teha ei luba. Elukaaslased käisid möödunud aasta augustis Eestis, pikendasid arusaamatult libedalt Tallinnas USA saatkonnas oma turistiviisad ja lendasid jänkidemaale tagasi.

Suured võlad kaelas

Maire Aunaste on aktsiaseltsile Hansa Liising võlgu 30 021 krooni. Liisingufirma andis võlanõude kohtusse ning järgmisel reedel peaks algama Tallinna linnakohtus protsess. Tõenäoliselt lükkub see edasi.

Maksuametile on Aunaste võlg koos intressiga kokku juba 8094 krooni. Võla kättesaamiseks näeb seadus ette mitmeid võimalusi alates võlgnikule helistamisest ja võla meeldetuletamisest kuni pankrotiavalduseni. “Millise sammu maksuamet Aunaste suhtes ette võtab, ei saa meedias avaldada,” teatas maksuameti pressiesindaja Koit Luus SL Õhtulehele. Luus märkis, et Indrek Sahk maksuametile võlgu ei ole.

Küll aga on Indrek Sahk 1999. aasta detsembrist Eesti Liikluskindlustuse Fondi võlgnike registris, sest on jätnud tasumata 7080 krooni. Lisaks otsivad Sahka taga inkassofirmad - mehe osaühing Bankett võlgneb ühele Eesti firmale 48 710 krooni. Julianus Inkasso omakorda nõuab Sahalt summat, mis jääb alla 10 000 krooni.

Maire Aunaste eksabikaasa Tiit Aunaste teab, et nende ühine tütar Elis helistab aeg-ajalt emale Ühendriikidesse. Millest nad räägivad, seda ta aga ei tea. “Maire oli sõltumatu inimene, tegi alati mida tahtis,” ei oska Tiit Aunaste oma eksabikaasa võlgu kommenteerida.

“Asjad pole nii hullud kui lehetegijad ehk sooviksid,” ütles Maire Aunaste Tartus elav tütar Elis. “On mingid võlad, millega on tekkinud ebameeldivaid üllatusi - pank ütleb, et on maksmata, maksja ei suuda tõestada, palju on maksnud jne. Mina usun, et ühtegi kohtuistungit ei tule.”

Maire Aunaste teeb naisteajakirjale kaastööd

New Yorgi Eesti rahvuskomitee büroo juhataja Saime Taps ütles, et oli Maire Aunastega ühenduses möödunud suvel, kui teletäht tahtis teha intervjuu Eesti lauljaid Ameerikasse esinema vahendava ehitusettevõtjate perekonna Morgenitega. Aunaste tundis huvi just Velda Morgeni vastu. “Ta ütles, et teeb ühele kohalikule naisteajakirjale kaastööd,” selgitas Taps. “Aunaste ootas tol korral New Yorgi Eesti majas, kuhu Morgenid talle uhke limusiini järele saatsid. Sellest intervjuust ei tulnud vist midagi välja, kuigi Aunaste elas paar nädalat Morgenite juures. Siis ta lihtsalt lahkus.” Saime Taps pole pärast seda Aunastet näinud ega temast midagi kuulnud. Ameerika Hääle korrespondent Neeme Raud ütles, et kohtus Maire Aunastega üle aasta tagasi uusaastapeol. “Ta telefoninumber on muutunud ja pärast seda pole temast kippu ega kõppu,” kinnitas Raud. Tema sõnul oli viimane vestlus põgus ja Aunaste talle oma tulevikuplaanidest ei rääkinud.

Tarmo Michelson, Allar Viivik