Oluline on piirata just õhtust näkitsemist - teleri ees istudes tuleks ðokolaadi, kommide ja pähklite asemel näksida värsket köögivilja või leida maiustamise asemele mõni muu tegevus. “Kui magusa isu on suur, ärge võtke käeulatusse tervet tahvlit ðokolaadi, muidu kaob see märkamatult,” hoiatab Oinus. Ðokolaadi võib asendada kuivatatud puuviljadega, aga kuna neiski on palju suhkrut, soovitab dieediõde siingi piiri pidada.

Kes soovib liigsetest kilodest vabaneda, peab piirama või, mis veel parem - hoopis loobuma - friikartulitest, krõpsudest, rammusatest jogurtitest ja juustudest, rasvastest lihasaadustest ja praetud toitudest. “Eelistada tuleb lahjat looma- ja linnuliha ning kala. Isegi taises sealihas on palju rasva ning see on kolesteroolirikas. Ka kananahka ei tohiks süüa,” soovitab Oinus.

Ei tülitse kallimaga nii sageli

“Tore, kui inimesed mõtlevad, et võiks ka tülideta, sest see nõuab palju energiat,” leiab seksuoloog-psühhiaater Helgi Toomsalu. “Paraku on tüli sageli ainus oskus teisega kontakti võtta. Päevast päeva eemaldutakse teineteisest, siis tehakse suurpuhastus ehk kraamitakse n.-ö. kõik kapi alt välja. Pärast saab jälle natuke aega lähedane olla.

Kui iga riiu ajal kaaluda, miks see tekkis, ja oma osa riius üles leida, siis on tülitsemine kasulik,” on Toomsalu sõnul nõndamoodi võimalik teada saada, kuidas edaspidi riidlemata toime tulla. “Halvim on, kui riidu ei analüüsita ega kaaluta, mida saaks teisiti teha.

Riiu järgselt on mõnus jagada hellust ja lähedust, kuid see kestab lühikest aega. Samas jäävad asjaolud, miks riidu mindi, selgeks rääkimata,” ütleb Toomsalu. “Ka kiirustavad inimesed sageli leppimisega liialt.”

Toomsalu usub, et kui olla igal ajahetkel aus nii enda kui teise vastu, rääkida oma tunnetest ja mõtetest, ei saa tüliks põhjust tekkida.

“Me vihastame, kui oleme oma vajadusi eiranud, ja tunneme, et teine on selles süüdi. Ka eriarvamuste korral tuleb leida kompromiss, kuid paraku püüame sageli teist sundida käituma nii, nagu meile meeldib,” ütleb Toomsalu, soovitades uue aasta deviisiks hoopis: “Proovin lahendada probleeme armastaval viisil.”

Ei võta enam napsi

Napsisõbrad ei saa kehtestada aastaplaani. “Neil, kes on juba alkoholisõltuvuses, on raske nii pikka eesmärki seada,” teab Wismari haigla arst Taimi Palk. “Sellistel puhkudel tuleb elada üks päev korraga. Hommikul lihtsalt otsustatakse, et täna ma ei võta tilkagi.”

Doktor Palgi sõnul tuleb ka järgmist ja ülejärgmist päeva samuti alustada. “Siis inimene tunnetab, kui hea on kaine olla,” hoiatab Palk just esimese pitsi eest, sest alkoholiga liialdajate kinnitusel on esimene pits palju, aga ämbritäis vähe.

Kes on otsustanud alkoholihimust vabaneda, peab kõrvale hoidma ka baaridest ja õllesaalidest. “Vältida tuleks seltskonda, kus ahvatletakse jooma,” räägib Palk. “Kui mõlemad pereliikmed joovad, siis tuleb abikaasadel korraga lõpetada.”

Ei suitseta enam

Kivimäe haigla arst Kaia Leht soovitab suitsetamisest loobumiseks leida oma motiiv või motiivid, sest läbimõtlemata õnnestuvad vaid juhuslikud asjad, mitte aga nii suur elumuutus. Esmalt tuleb kindlaks määrata suitsetamisest loobumise päev ja end selleks ette valmistada.

Kaaluge, kas tulete üksi toime või vajate ka nõustaja abi. Nõustamiskabinetid Tallinnas asuvad keskhaiglas, Kivimäe haiglas ja Järve haiglas. Nõuandeid teoreetikutelt ja endistelt suitsetajatelt leiab ka vastavatest broðüüridest ja internetist: www.suitsetamine.ee, www.nicorette.ee.

Keskmise ja tugeva nikotiinisõltuvuse korral tekivad alati ka nn. nikotiini ärajäämanähud, mida aitab leevendada nikotiin-asendusravi. Eelmisel sügisel jõudis Eesti turule vastav retseptiravim.

“Kõige tähtsam on siiski usk endasse nii suitsetamisest loobumise eel, ajal kui ka pärast seda! Jälgige enda sees ja ümber toimuvaid positiivseid muutusi ning ärge unustage end selle eest kiita!” õpetab Leht.

Kuidas end parandate?

Tarvo Krall, näitleja “Olen mõelnud, et kaalu võiks parlanksi viia. Tänavune prioriteet olekski nii söögi- kui joogilauda mõistlikkuse piires kohitseda. Kui 10-15 kilo maha saaks, olekski aasta norm täis. Ja sporti tuleb teha - tegelikult on päris mõnus basseinis väike morsk olla.”

Merle Palmiste, näitleja “Suitsetamise võiks maha jätta. Aga mingeid suuri pahesid, millest peaks lahti saama, ei teagi endal olevat. Kusagil trennis või tantsimas tahaks käia, aga töö dikteerib ja ajad ei sobi.”

Tiiu Järviste, kirjastaja “Tavaliselt inimesed lubavad uuel aastal suitsetamise või joomise maha jätta. Alkoholi tarbin niigi väga vähe, suitsetan ka harva - nii et kummagagi probleeme pole. Sporti teen ka juba piisavalt. Tegelikult pole ma vist kunagi mingeid aastalõpulubadusi andnud.”

Imre Kose, kokk “Tahan teadlikumalt pöörata tähelepanu oma sisemisele tasakaalule. Inimesed peaksidki eelkõige mõtlema sellele, kuidas sisemiselt kasvada. Suitsetamine ja muu seesugune on vaid väikesed detailid selle juures.”

Kristel Kirss