Turris kuklad, langevad lokid, sõlmeseotud patsid, kohevad kaharsoengud – kõik, mida klient soovib ja juuksuri fantaasia välja mõtleb, käib salongiseinte vahelt Eesti riigi pidulikul aastapäeval läbi.

Esimesed õhtusele ballile minevad daamid sisenevad salongi juba keskpäeval. Segamatus tempos liiguvad eevatütred kõigepealt juuksurite käe alt läbi, et seejärel lasta kosmeetikul kõikide iluprotseduuride lõpetuseks endale “nägu pähe” teha.

“Oh, nende soengutega käiakse veel kolm päeva,” vastab Aet Päärt küsimusele, kas päeval tehtud soeng oma puhevil vormi ka õhtuks säilitab.

“Mul pole vist kunagi nii palju lakki peas olnud,” imestab äsja juuksuritoolist tõusnud punapäine daam ja sõrmitseb kohmetult oma kivistunud kiharaid. Ees ootavad veel kosmeetik ja maniküürija, ning seejärel - ballikleit selga.

Kella kahe ajal saabub Kairi Viigi salongi noor riigikogulane Maret Maripuu, kes laseb oma blondidesse kiharatesse puhuda koheva föönisoengu. Soeng peas, istub ta järgmisele toolile, kus kosmeetik Jana Randoja maalib Mareti näole jume, mis peab harmoneeruma moekunstnik Eve Hansoni loodud kleidiga, mida Maret kandis eile õhtul presidendil kätt surudes. Kogu protseduur võtab aega umbes poolteist tundi.

Eelmise aasta kevadel Riigikogusse valitud Maret Maripuule oli eilne vastuvõtt teine kord aastapäeva pidustustel viibida. “Esimene kord olin presidendi vastuvõtul neli aastat tagasi, kui Lennart Meri uuesti ametisse valiti,” meenutab ta. “Olin siis noortekogu Respublika esinaine.” Maret paistab tseremooniasse rahulikult suhtuvat ning jagab teistelegi juuksuritoolis istujatele teadmisi, millal on õige aeg vastvõtule saabuda.

“Nelja ajal tulevad viimased kliendid ja siis hakkame otsi kokku tõmbama,” sõnab Aet Päärt. Seejärel kiirustatavad lokitatud ja värvitud daamid koju ballikleiti selga seadma, et tunde hiljem rivistuda Estonia teatrisse kohtumaks Eesti Vabariigi presidendiga.

Betty ESTER