Kui reisirong Susanna pealinnast ülikoolilinna jõuab, ummistab vagunist väljuv lastehulk perrooni. Hetk hiljem liigub Loksa ja Rocca al Mare koolide ühine reisiseltskond Tartu Toomemäe poole.

"Millal asutati Tartu Ülikool?" kõlab küsimus habeme ja laia naeratusega giidilt TÜ ajaloomuuseumis. Ta paistab olevat kindel, et neljanda klassi lapsed pole sellest midagi kuulnud. Naeratus giidi suul valgub aga veelgi laiemaks, kui lapsed läbisegi õiget vastust hüüavad – 1632.

Ligi tund aega sumiseb muuseum noortest uudishimulikest, kes mööda erinevaid ruume ja eksponaate üksteise võidu ringi tuhisesid. "Vastik", ütleb tüdruk ning pöörab pea ära ukseavalt, mille kohale on kirjutatud "Lahkamiskamber." Poisid seevastu tunglevad uksel üksteise võidu ja viskavad fraase, mis kinnitavad põnevat vaatepilti. Rocca al Mare poiste suust kõlavad pigem inglise- kui eestikeelsed omadussõnad: "Oh, its scary!", "Its horrible!".

Korrus allpool uurib tüdrukute seltskond kahte loodet, mis paigutatud katseklaasidesse ja üle valatud säilitusvedelikuga. Üks on kollakas, teine sinakas. "Miks nad erinevat värvi on?" küsib üks tüdruk teiselt. "Sest üks on neeger," on kindlameelne vastus. "Aga võibolla on üks poiss ja teine tüdruk," pakub teine. "Kumb see poiss on?" kõlab uus küsimus. Seejärel uuritakse pikalt, kumb on poiss ja kumb tüdruk, kuid tõestusmaterjali ei leita. Kuna laia naeratusega giid jagab oma tarkust kusagil kaugemal, siis jääbki tüdrukutel selgus saamata ja nad liiguvad omapäi järgmisele korrusele.

Pärast lõunat on tehtud tiir Tartu kesklinnas, loetud üle ülikooli sambad ning algab taas rongisõit. Suund on maale - Tõravere observatooriumi. Pool tundi hiljem jõuab rong Tõravere jaama ning reisikorraldajad Brigitta Põld ja Kirsti Helena Pavel juhatavad reisiseltskonna kitsale külateele. Eemalt küngastelt paistavad hõbedased kuplid. Reisi sihtmärk hakkab kätte jõudma. "Oleme koolis juba kuu aega planeetidest ja kosmosest rääkinud," seletab Rocca al Mare kooli 4a klassi klassijuhataja Mai Sein. "Nad on kõik teinud ühest planeedist referaadi ja viimane nädal laste suust enam muud juttu ei kuulnudki, kui et millal kuud vaatama läheme," räägib õpetaja.

Vaatepilt, mis lastele avaneb, tekitab imestust märkivaid ahhetusi. Hiigelsuur hõbedane kuppel pöörleb ja katus avaneb. "Niiiiii suuuur," kõlab laste kommentaar Eesti suurima peegelteleskoobi kohta, mille läbimõõt on 150 cm ja pikkus umbes kuus meetrit. Vanemteadur Indrek Kolka sõnul on see suuruselt maailmas umbes kuuekümnes. Kõige võimsama teleskoobi läbimõõt küündib 10 meetrini. Eestis on taeva jälgimiseks umbes 80 selget ööd.

Kas teate, milline on Päikese nägu? See on täpiline. Justkui tedretähniline. Põhjuseks erinevad temperatuurid päikese pinnal. "Kui muidu on päikesel temperatuur umbes 6000 kraadi, siis nendes tumedamates laikudes ainult 5000 kraadi," seletab lastele astronoom. "Aga ta ei ole alati täpiline. See oleneb päikese aktiivsusest ning selle tsükli pikkus on 11 aastat."

Veel saavad lapsed oma käega katsuda 270kilost raudmeteoriiditükki ja uurida satelliitpilte Eestimaast. Kõhud täis ja käes observatooriumist saadud taevakalender, minnakse õnnelikult jälle rongile. Kui lapsed lõpuks Tallinna jõuavad, on tedretähniline päike loojunud. Ja kuigi väsimus hakkab reisiseltskonna üle võimust võtma, on nende laste maailmapilt sootuks erinev sellest, mis see oli hommikul.

Reisi "Sõidame maale, et vaadata Kuule" korraldab

firma Koolireisid koostöös Edelaraudteega.

Reisid algasid septembri lõpus ja kestavad terve oktoobri. Hind on lapse kohta 100 krooni, millest 25 krooni moodustab lõunasöök Tõraveres. Sobib nii keskkooli kui põhikooli klassidele.

Info reiside kohta: www.koolireisid.ee