•    Sojauba sisaldab kuni 45% taimset valku, millest  organism omastab 91-96%.

  •    Sojavalk sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid, mida organism ise toota ei suuda.

  •    Kuna sojas on palju valku, sisaldab ta vähe süsivesikuid, mis teeb soja asendamatuks toiduaineks diabeetikutele ja on tänuväärt ka kaalujälgijatele.

  •    Sojaõlist omastab inimene 98%. Sojas on vähe küllastunud ja rohkelt küllastumata rasvahappeid (85%).

  •    Omega-3 ja Omega-6 rasvhapped suurendavad organismi vastupanuvõimet ning aitavad vältida kõrget vererõhku ja veresoonte lupjumist.
  •     Sojas leiduvad isoflavoonid kaitsevad vähi- ja südamehaiguste eest, aitavad naistel leevendada üleminekuea vaegusi.
  •    Sojavalk on heade raviomadustega ning kergesti seeditav tänu temas leiduvatele hargnevate ahelatega aminohapetele. Oma struktuurilt on sojavalk sarnane loomsele valgule ja aitab langetada kolesterooli.

  •    Sojavalgus on parim lüsiini ja arginiini suhe, mis on oluline ateroskleroosi ärahoidmiseks ja raviks.

  •   Sisaldab vitamiine A, E, K, B1, B2, B3, B6, P, PP, C .

  •    B1 tugevdab kesknärvisüsteemi ja südametegevust, E-vitamiin aitab vältida enneaegset vananemist, K-vitamiin on vajalik vereringele ja kaltsiumi omastamiseks, B6 vitamiin lagundab rasva ja süsivesikuid.

  •    Letsitiini on sojas 2-3,5% (näiteks nisujahus 0,06%, lihas 1,1%, munades 3,7%).

  •    Letsitiin aitab kaasa ajutegevusele, tugevdab närvide tööd, reguleerib proteiinide moodustumist, hoiab normis kolesteroolitaset ja on kasulik nahale.

  •    Sojas leiduv fütiinhape on tõhusaks abivahend võitluses vähi vastu.

  •    Sojas on kaltsiumi kaksteist, fosforit kaheksa ja rauda seitse korda rohkem kui nisus.

  •    Võrreldes lihatoitudega on sojas mineraalaineid kuni neli korda rohkem.

  •    Mineraalühenditest paistavad sojaoad silma suure kaaliumi-, kaltsiumi-, magneesiumi- ja fosforiühendite sisaldusega.

  •    Mikroelementidest on sojas kahevalentset rauda, tsinki, mangaani, vaske ja seleeni. **Raud ja vask on vajalikud vereloomeelunditele, raud parandab jumet, tsink on kasulik luudele ja mangaan liigestele.

  •    Kaalium ja magneesium on vajalikud südamelihaste ja närvisüsteemi tööks, kaalium tugevdab ka juukseid ja küüsi, kaltsium on luude ja hammaste tugevdamiseks, fosfor vajalik paljude elutähtsate organite tööks.

 

Allikas: internet,  Jõgeva sordiaretuse instituut “Sojauba, kasvatamise võimalused Eestis ja kasutamine”