Bratzi nukk – kui Barbiel olid suured rinnad, siis Bratzil on suur pea. Väga suur pea. Tüdrukud on hullumas ja nuiavad vanemailt ligi pooletuhande-kroonist mänguasja.

Eestimaa Looduse Fond – looduse kaitse on saanud konkreetse ja võitlusliku näo, mis eriti torkab silma riikliku tarbijakaitse ja konkurentsiameti taustal.

Epideemiline heategevus aasta lõpus – au ja kiitus heategijaile, keda aasta lõpus on aga nii palju, et ei suuda orienteeruda ja tekib väike tülgastuski juba. Heategijad, jagunege aasta peale laiali! Vt ka annetamine

Harrastusfotograafia võidukäik – digikaameraga on ju nii lihtne pildistada ja kustutada ja uuesti pildistada ja kompuutrisse tõmmata ja siis pilte rate.ee-sse üles riputada.

Hiphop & r’n’b – wristbandid (randmepaelad), mütsiosata nokatsid, vintage-look trainersid (paarkümmend aastat tagasi moes olnud dressipluuside ilmega, eelkõige Nike, Le Coq, Adidas, Puma). Eminem tõi meile ühe üleskeeratud säärega dressid, Soul Militia komplekteeris ja tõi ülejäänu. Vt ka Soul Militia ja Chalice

Hullutavad mobiilid – kõige kasulikum telefon on värvilise ekraaniga, uue korpusega, polüfoonilise helinaga, näitab MMS-i ja kindlasti ripub logoga paela otsas. Õiges mobiilis on igasugu huvitavaid asju sees ja kui sul pole vähemalt värvilist ekraani, mine poodi.

Jätkuv underground’i mainstream’istumine – vaata vaid inimeste arvu, kes käisid aasta tagasi drumi ja bassi pidudel, kuidas raadiojaamad on hakanud house’i ja junglit mängima ning Jungle feaverit ning teisi underground-pidusid, mis on meinstriimipesadesse hiilinud.

Kodumaised seriaalid ja telemängud – “Õige valik”, “Kodu keset linna”, “Ruudumäng”, “Viva Las Vegas”, “Laupäeval lastega”, “Buratino”, “Noortekas”, “ZTV”. Rikastasid keelt (kuigi Dionysus valas pisaraid) ja näitasid, millised me oleme.

Lastele suunatud tarbija-mängud – lapsed omandasid eluvajaliku oskuse teha vahet võiduga ja võiduta pakil või pudelil.

Linnakodaniku kampaaniad – Tallinn sebis endale ühe kuuga juurde ligi 800 kodanikku, lubades neil tasuta bussiga sõita. Tartu saadab vastsed kodanikud tasuta veekeskusesse. Nii tore.

Megabloksi maania – laste plastlelud, röögatukallid draakonid ja sõjamehikesed. Kust see hullus tuli?

Metroseksuaalsus – Euroopa Liidus lubatud ilusad mehed on eestimaisedki isased hoolsamalt peeglisse vaatama pannud, meeste hooldusvahendeile on juba turgu!

Neopets.com – virtuaallemmikute – neopetide maailm. Valida saab erineva kuju ja omadustega lemmiku ning siis pühenduda tema söötmisele, arendamisele, loomakesega mängimisele, võitlemisele, kodu loomisele jne. Lastel kindel sõltuvusetekitaja, kuid koduloomana süütult vähenõudlik.

Odavad vene jt idabloki maade kosmeetika – paljud inimesed pidasid neid väga headeks, aga siis suri paar samast kandist pärit toitu söönud koera. Kuigi uuring ei leidnud toidust midagi mürgist, usaldus kadus.

Paar – moodi läksid paarid. Näiteks Juur ja Oja. Või siis Saagim ja Lenk.

Punane – punased pluusid-kindad-sallid, punased ja terava-terava ninaga saapad, punased juuksed… Kõik läheb.

Rate.ee – portaal, mille kaudu saab leida sõpru ja kaaslasi, naudib enneolematut menu. Sest eesti inimesed on ilusad ja sisemuses edevad. Vaata ka: Harrastusfotograafia võidu-käik.

Reklaami kasvav mõju – “Seda vorsti ma küll ei taha, kus seda kondilihamassi sees on!”

streikisid vanaprouad kauplustes, kuni selgus, et sellist vorsti on aastaid muretult söödud.

Spinner – vanast ajast tuntud lastemänguasi vurr. Plekist ja pumbaga vurrkanni asendaja spinner koosneb plastikust ja metallist, käima läheb mehaaniliselt, starternööriga.

Surfi ja muud ekstreemsporti harrastavad mehed – helmestest kaelakee, poolpikad kergelt pleekinud juuksed. Rääkimata sportlikust kehast, mida meie hulgas aina enam liikumas nähakse.

Vanilla Ninja mõju noorele tüdrukule – Nii tore, et pooled plikad näevad välja nagu Vanilla Ninja – riietelt ripuvad toredad ketid, käsi kaunistavad needitud käepaelad, jalas on trendikad sõjaväepüksid, näpu otsas L1 energiajook ja õige jäätis ning kihar nagu meie Piretil. Vt ka viltulõigatud tukk.

Varvassokid varvastasid – ilusad ja kallid. Kui Säästumarket kuulutas, et müüb neid vaid 20 krooniga, siis osteti kast varvassokke kohe pärast poe avamist poole tunniga tühjaks – igasse ostukorvi jagus mitu paari.

Viltulõigatud tukk – Vanilla Ninja või mitte, triibutatud ja viltune tukk lihtsalt on lahe. Isegi kui iga neljas samasugusega tänaval vastu kõnnib. Vt ka Vanilla Ninja

Aasta uudissõnad

Concordia katastroof – sellenimeline ülikool lõpetas pankrotiga. Sellenimeline lennuk ei tõuse enam iial õhku.

Hummer – suur auto, mis meenutab plekist vanni, jõudis Ameerika sõjaväest Eesti tänavatele. Erutab kõiki mehi poisikesest vanatoini.

Kaasik – kasemets. Ka tuntud vandeadvokaat, Viktor Kaasik.

Ken – poisslapse nimi. Muutus laiatarbenimeks pärast nukk Barbie kaaslaseks saamist. Ka justiitsminister, Ken-Marti Vaher.

SARS – viirusnakkus, mis sai alguse Hiina räpastelt turgudelt. Öäk!

Sepik – lihtjahust nisuleib, midagi saia ja leiva vahepealset.

suveaeg – tegi kammbäkki, mis tähendab seda, et oleme jälle sunnitud kellakeeramise selgeks saama ja et suveõhtud on pikemad ja valgemad.

Vanemapalk – 11 kuu jooksul makstakse värskele emale ja võib-olla isale senise palga suurust toetust.

Aasta inimesed

Markko Märtin – aasta vaikija. Kangelane, kellest me kõik rohkem teada tahaksime. Kuidas ta suutis Burnsi auto peatada? Kus ta seal Monacos elab? Miks kutsutakse üht naist Tartus “Markko Märtini naiseks”?

Miisu, Jussi kass – tõusis kiirelt Eesti kõige tuntumaks loomaks. Mõned inimesed käisid tänaval ja teatasid, et tahavad ka elada nagu Partsi kass.

Vanilla Ninja ja selle kloonbändid – ninjatüdrukud murravad Euroopa turgudele, Nexus ja Ice Cream sihivad (praegu veel) kodumaist turgu.

Sõpruse Puiestee – kui plaadifirmad välismaal võitlevad internetis oleva muusikaga, siis Sõpruse Puiestee riputas valminud lood ja videod kohe oma veebilehele, õpetas foorumis, kuidas neid kitarril mängida ning kui plaat ilmus, siis müüdi seda ikkagi mühinal.

Chalice – tuli, nägi ja võitis. Kunagi oli A-rühm, siis tuleb tükk tühja maad ja nüüd on rastapatsiline Chalice.

Soul Militia – neljaliikmeline poistebänd on maailmas ülilevinud, Eestis mitte niiväga, sest neid, kes oskaks peale tüdrukute kiljutamise ka tantsida ja laulda, ei leidu just palju.

Aragorn alias Viggo Mortensen – eraelus ei näe taanlane pooltki nii hullutav välja kui “Sõrmuste isanda” eepilises linaloos. Kui paljudel eestimaistel arvutitel just selle tegelaskuju pilt desktopil ilutseb, ei tea kohe kokku lugedagi...

Jan Uuspõld – mitme näoga huumorimees, kes teeb nii head nalja, et tahtmatult kujundab Eesti meeste käibefraase.