Tihti tuntakse Tallinna vanalinna ainult fassaadide ja tänavate kaudu. Soolalao näitusel on terviku asemel väljas üksikud fragmendid – ahjukahlid, sepistatud aknanurgikud, tuulelipud, stukk-kaunistused, vapikivid. Detailide esiletoomisega luuakse tervik, mis äratab ellu Tallinna vanalinnas seni märkamatu.

Need detailid on arhitektuuri kõige haavatavamad osad. Muinsuskaitse ja linnavaraameti töötajad on ehituskonteineritest päästnud mitmeid haruldusi. Kurioosseim eksponaat on maalingutega barokkuks, mille Tallinna Muinsuskaitse leidis tänavu kevadel Laia tänava prügikonteinerist.

"Inimesed ei tea tihti, millised detailid vanalinna majades on, olid ja võiks olla," ütles Kuuskemaa. Ta ütles, et näitus on suunatud neile, kes tunnevad huvi Tallinna vanalinna vastu ja tahavad seda paremini tundma õppida.

Ligi 90 protsenti eksponaatidest esitletakse avalikkusele esmakordselt. Näiteks 15. sajandist pärinev Püha Kanut, mis asus varem Kanuti gildi portaali kohal. Muuseumidest, restaureerimisfirmadest, erakogudest ja Kuuskemaa enda kogutud materjalidest on tehtud võimalikult lai valik. Stiilid on esindatud gootikast art deconi ja ajastute lõikes eelistatakse vanemaid perioode.

Lisaks saab vaadata videot näituse avamiselt, kus Kuuskemaa tutvustab objekte ja nende lugusid. Laegaleriil on väljas Pedagoogikaülikooli magistrandi Sofia Pantelejeva kogutud vanad tapeedid, mis iseloomustavad vanalinna interjööre. Kuraatori sõnul on mitmed kunstiajaloolased pidanud neid näituse üheks huvitavamaks osaks.

Kuuskemaa näitusega haakub soolalao keldrisaali väljapanek "Minevik on meie teha." Leo Lapini kujundatud ja Katrin Kuriku ja Silja Konsa koostatud näitus annab fotodena üksikobjektide kaupa edasi restaureerimise ajalugu Eestis.

Merike Koppel,kunstiteaduse üliõpilane