Tampere kohus karistas mai lõpus kaht blogijat vabadusekaotusega ning kohustas neid maksma solvatuile kümneid tuhandeid eurosid kahjutasu.

Kohtualustele pandi süüks, et nad on alates 2005. aastast internetti riputatud kirjutiste ja piltidega ning netiraadio saadetes õhutanud rassismi ja usuviha ning halvustanud peale rahvus- ja usurühmade ka mitmeid inimesi isiklikult ja nimeliselt (sh riigiametnikke).

Juba teine karistus

Nn sopablogisid on internetis mitukümmend. Kuna need asuvad USA-s registreeritud firmale Google kuuluvas Blogspoti keskkonnas, on keeruline täide viia Soome kohtu otsust nende kustutamiseks.

Üks süüdimõistetuist on 45-aastane Tampere paremäärmuslane Seppo Olavi Lehto, keda kohus on internetis sõimlemise eest 2005. aastal karistanud tingimisi kolmekuulise vabadusekaotusega, mille katseaeg lõppes 2007. aasta lõpus. Seekord saatis kohus Lehto päriselt vangi kaheks aastaks ja neljaks kuuks. Tema kaasosalisele, kelle nime pole avalikustatud, mõisteti aasta ja kaks kuud tingimisi vabadusekaotust. Peale selle peavad nad ühiselt maksma seitsmele nimeliselt solvatule kahjutasu 2000–7500 eurot igaühele ja tasuma ka kohtukulud.

Soomekeelse kohtuotsuse leiab aadressilt http://www.kolumbus.fi/sidewinder/Tampereen_KO_R_08-2790.txt. Lehto on lubanud selle teise astme kohtusse edasi kaevata.   

Kommenteerijate ja teiste blogijate arvamused jagunevad Lehto küsimuses laias laastus kaheks. Osa arvates on Seppo Lehto Soome tuntuim internetikahjur, kellele tulnuks ammu päitsed pähe panna, teiste arvates on aga Lehto karistamine räige sõnavabaduse piiramine.