Telejuhid kardavad, et kadunud vaatajad ei leia enam tagasiteed oma kunagiste lemmikkanalite juurde. Kuna streigi tõttu on peatunud kõigi originaalkäsikirjadel põhinevate telesaadete tegemine, peavad kanalid lootma, et tõsielusaated ja talendivõistlused nagu “American Idol” (vrd “Eesti otsib superstaari”) pakuvad vaatajatele piisavalt huvi, kirjutas Times.

Sarjade “Gossip Girl” ja “America’s Next Top Model” kodukanal CW kaotas pooled oma vaatajad vanuserühmast 18–49 eluaastat. Ajakiri Variety vahendab, et need on alles esimesed tagasilöögid – seni hoidsid vaadatavust üleval spordisündmused ning jõuluprogramm.

Kummatigi on selles mängus ka võitjaid. Lastekanali Niceloden komöödiasari “Zoey 101” peaosas Britney Spearsi õe Jamie Lynn Spearsiga meelitab telerite ette keskeltläbi kuus miljonit inimest. Sari on filmitud enne streiki ning üks selle populaarsuse põhjuseid võib olla ka meediakära 16-aastase kangelanna raseduse ümber.

Streik lõpusirgel

Streik läheb maksma keskmiselt 20 miljonit dollarit päevas. Kuldgloobuste gala korraldajad kaotasid õhtuga kuus miljonit dollarit, kui galast sai pressikonverents, sest näitlejad otsustasid olla stsenaristidega solidaarsed ja peole mitte ilmuda.

Reutersi teatel jõuti nädalavahetusel siiski võtmeküsimuste lahenduseni. Lähipäevil või-dakse sõlmida Hollywoodi stsenaristide ja stuudiote kokkulepe, mis lõpetab novembrist saati kestva streigi.

Streigi võtmeküsimus on stsenaristide tasustamine nende loomingu internetis levitamise eest, olgu selleks siis telesaadete reaalajas näitamise võimalus või müük iTunesi kaudu. Stsenaristidega on solidaarsed telenäitlejate ametiühingu liikmed, kes kohtuvad samalaadsete probleemidega juunis, kui lõppevad nende senised lepingud.

Streigi lõpust annavad märku ka ekraanile naasnud David Lettermanni ning Jay Leno jutusaated. “Juut, moslem ja kristlane lähevad baari. Juut ütleb moslemile: “Ma ei tea, mida öelda, sest stsenaristid streigivad,”” iseloomustas Leno streiki oma saates.

Streigi kõigi osapoolte ühine mure on aga vaatajate jääv kaotus. Teleri YouTube’i, Facebooki või PlayStationi ning muude alternatiivsete meelelahutusvormide vastu vahetanud inimesed ei pruugi pärast streigi lõppu enam teleri ette naasta. Viimase stsenaristide streigi ajal 20 aasta eest jäi igavesti kadunuks kümme protsenti televaatajatest.