Kusmin muutus siin töötades Eesti patrioodiks ning eestistus täielikult. Nikolai Kusmini teine suur roll oli see, et ta õpetas nõukogude ajal Eesti Maaehitusprojektis töötades noortele arhitektidele neid härrasarhitektide tõekspidamisi ja väärtusi, mida ta Eesti ajal ise õppinud ja kogenud oli. Ta oli tõeline dÏentelmen, kes selgitas üksikasjalikult, kuidas soliidne arhitekt toimib. Traditsioonide säilitamine oli talle oluline. Usun, et kui ta poleks noortele arhitektidele neist põhimõtetest rääkinud, olnuks ka märksa enam libastumisi. Nikolai Kusmin pakkus idealiseeritud silda eilsest tänasesse – olles ise väärikast intelligentide perest, samastus ta siiski Eesti esimese põlve arhitektidega, ei pidanud neid kehvadeks ja oli neile igati kollegiaalne.

Kusmin projekteeris uhkeid Tartu Tähtvere elamuid, tema käe alt on tulnud väga kaunis Tartu kino Apollo, Haanja turistide kodu, Puhja koolimaja. Muidugi ka mitmed rutiinsed kolhoosiehitised.

Üks tema põnevamaid töid oli kahtlemata Narva-Jõesuusse kerkinud (1954–1961) kolhoosidevaheline puhkekodu (projekteeritud koos Manivald Noorega). Sellega seoses tuleks meenutada aastat 1934, mil toimus Pärnu rannahotelli konkurss, kus Kusmin sai teise koha. Vaadates praegust rannahotelli (arhitekt Olev Siinmaa), võime seal märgata ka Kusmini ideid ja lahendusi. Kui Kusmin ja Noor oma mittestalinistlikku ja moodsat tööd ministrite nõukogu ja Arnold Veimeri ees kaitsesid, võttis sõna ka projekti ekspert Alar Kotli. Ta ütles, et kui meie Estonprojektis oleme 200 aastat ajast maas, siis meie kolleegid Maaehitusprojektist 20 aastat. 1961. aastal oli Narva-Jõesuu sanatoorium väga kaunis ja stiilipuhas hoone. Seda ehitati hoolega ja korralikult, kuid kahjuks jäädi nüüd veidi hiljaks, et kõiki ajastule omaseid detaile remondist päästa.

Mart Kalm, arhitektuuriajaloolane