•• Mall Hiiemäe (neiupõlves Proodel) on sündinud 9. 01.1937 Iisaku mail metsavahi peres. Õppides Tartu ülikooli kaugõppes eesti filoloogiat, töötas ta samal ajal ka ise metskonnas ja ühtlasi õpetajana Iisaku keskkoolis. Kasvukeskkond on etendanud tema folkloristikarjääri kujunemisel väga olulist rolli. Ta on parim eesti looduspärimuse tundja ja teenekaim vahendaja ning uurija. Eesti Looduses ja mujal on ta avaldanud terve sarja haaravaid käsitlusi jahipidamisest ja metsloomadest, lindudest, kaladest, puudest, taimedest ja muust.

Teadlaseteed alustas Mall Hiiemäe kaasaegsete juttude ja jutustamise uurijana. Kandidaadiväitekiri “Kodavere pajatused. Kujunemine ja koht rahvatraditsioonis” sisaldab muu hulgas teoreetiliselt huvitavaid tähelepanekuid selle kohta, kuidas lihtsast jutustamisest tekib folkloor. Tema töödes on teaduslik uurimine ja populaarteaduslik lähenemine omavahel tihedalt seotud.  

Mall Hiiemäe põhiline uurimisteema on olnud aga rahvakalender. Monumentaalsest sarjast “Eesti rahvakalender” on kujunenud üks Eesti tuntumaid ja kasutatavamaid rahvakultuuri alaseid antoloogiaid.

Lisaks on ta olnud väga aktiivne lektor, pidanud ettekandeid ja loenguid kõige erinevamale auditooriumile koolidest ja töökollektiividest kuni ülikoolide ja rahvusvaheliste foorumiteni.  Kogu elu Eesti rahvaluule arhiivis töötanud Mall Hiiemäe lahket ja osavõtlikku abi on jagunud ka paljudele arhiivikülastajatele ja muudele huvilistele. Kolleegidele on ta olnud eeskujuks kohusetunde ja põhjalikkusega ning inimesena, kes ei jäta väljendamata oma arvamust, mis ei tarvitse ühtida käibivate seisukohtadega.   

Teda on tunnustatud mitme kõrge autasuga, sh Jakob von Uexkylli Eesti Taassünni auhinnaga, Jakob Hurda preemiaga, Valgetähe teenetemärgi IV järgu ordeniga ning äsja Eesti Rahvuskultuuri Fondi tänupreemiaga elutöö eest. Palju õnne!

Ingrid Rüütel