Toomas Torop

07.07.1971 – 16.12.2008

Oma 37 eluaastasse suutis Toomas mahutada väga palju: üle kahekümne aasta pillimängu Leigarite ridades – enamiku sellest pillirühma juhina – ning orkestrandi töö ERSOs, samuti pärimusmuusika töötlusi loova ansambli Virre asutamise, Eesti Folkloori Seltsi juhtimise, Lasteekraani Muusikastuudio töös kaasalöömise, noorte muusikute juhendamise Eesti Noorte Viiulikooris, tegutsemise rahvamuusika mentorina Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsis ning viimastel aastatel ka pärimusmuusika õpetamise Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias. Lisaks on kõik viimastel tantsu- ja laulupidudel käinud esinejad laulnud ja tantsinud Toomase pilli järgi! Toomas oli huvitavate koori- ja rahvamuusika seadete autor, tihti muusika esitaja ja kahel tantsupeol ka muusika üldjuht.


Toomas – lähedaste ja tuttavate jaoks Tom – oli harukordne pillimees. Selline, kes oskas ise ka hästi tantsida ja seda meeleldi tegi. Samuti ei unustanud ta kunagi pillimehi pärast esinemist tänada. Vahel käis asja juurde soe huumor, mõnikord väike iroonia, vahel jagus õpetussõnu ka tantsijatele.


Toomas oli ja jäi tulevikku vaatavaks ning heatujuliseks. Veel sügiselgi rääkis ta õhinaga nii ehitustöödest suvekodus kui ka pärimusmuusika õpetamisest muusikaakadeemias. Eriti särama lõi Tom alati, kui tütrekesed jutuks tulid. Sealt paistis ilus isalik uhkus. Muidugi teadis Tom, et aega ei ole lõputult. Ta leidis endas otsustavust keskenduda lõpuks ainult olulisele, milleks olid perekond ja muusika.


Veel täpselt kuu aega tagasi, 16. novembril mängis Toomas rahvusraamatukogus Leigarite lasterühma esinemise saateks. Saabus, nagu ikka, hoogsal sammul ja keebi lehvides, ilmselt jalgsi kodust läbi külma sügisilma. Kohe pärast esinemist kiirustas tagasi koju, pere juurde.


Tomist jäi meelde see, et ta hindas aega. Oli täpne ja ootas seda ka teistelt. Meie hindame väga kallilt seda aega, mis saime olla temaga koos!


Sügav kaastunne ja toetus ema Vaikele, abikaasa Kaiale koos tütardega ning kõigile teistele lähedastele.


Ärasaatmine esmaspäeval, 22. detsembril k.a. kell 12:30 Pärnamäe Krematooriumis.


MTÜ Rahvakunstiselts Leigarid

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester

Ansambel Virre

Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus

Eesti Rahvatantsu Rahvamuusika Selts

Eesti Rahvuslik Folkloorinõukogu