Siinkohal tutvustamegi paari tõugu, keda lähipäevil näha saab. Kuigi uudishimu sütitavad ka saarmakoer, rodeesia ridgeback ja suur jaapani koer, rääkimata bourbonnais’i või prantsuse karmikarvalisest linnukoerast, appenzelli alpi ja jugoslaavia karjakoerast, chesapeake bay ja nova scotia retriiverist ning brasiilia terjereist. Tuttavaks saame Helle Kärdi abiga hoopis ungari karjakoerte kuvaszi, komondori ja mudiga, näitusel näeb ka pumi.

Kuvasz on üks vanimaid ungari karjakoeratõuge, neid koeri kasutatakse kodu ja peremehe, ka väärisesemete valveks. Lisaks on neid kasutatud jahil ning jäljekoerana.

Komondor on samuti Ungarist pärit karjakoer, keda Eestis on kogunisti seitse. Komondor on suurekasvuline ja jõulise kehaehitusega koer, kes on üleni kaetud vildistunud, nöördunud ja samas pika ning tiheda karvaga. Sõnaga, koer näeb välja, nagu oleks keegi talle rastapatsid teinud.

Mudi tõug tekkis 18. ja 19. sajandil, kui Ungari karjakoeratõud segunesid tõenäoliselt Saksa päritolu karjakoeratõugudega. Tegemist on suurepärase agility-koeraga, kes on lihtsalt õpetatav ja koolitatav. Mudisid on kasutatud ka narkokoertena, oma suure seltsivusega sobivad nad ka kodukoerteks. Eestis mudisid ei ole.

Toredad kodukoerad

Helle Kärdi kodus kasvavad aga Eesti ainsad kaks keeshondi ning bordercollie. “Inimesed küsivad, kas ta on chow chow või laika, ja kui kuulevad õiget tõunime, jäävad imestunult vait,” muheleb Kärdi keeshondi igapäevaelust rääkides.

Keeshond ehk hollandi laevakoer on, nagu nimigi ütleb, Hollandist pärit tõug. “Kessud” on valve- ja seltsikoerad, kes saavad ühtviisi hästi hakkama nii väikeste laste kui ka vanemate inimestega. Nad on väga elavad ja tähelepanelikud, uudishimu on kindlasti märksõna, mis selle koeraga hästi kokku sobib. Lisaks on “kessud” väga truud koerad, hea õppimisvõimega ja lihtsalt koolitatavad.

Koertenäituselt on muidugimõista võimalik soetada omalegi sõber. Selle tarvis on avatud nn koeratõugude tänav, kuhu tuleb esindajaid paarikümnest kohalikust tõuorganisatsioonist: rotveilerid, šoti terjerid, labradori retriiverid. “Sealt saab informatsiooni, kellele milline koer sobib, millega peab konkreetse tõu juures arvestama ning kuidas käituma,” selgitab Kärdi.

“Võitja 2005”

Tallinna lauluväljakul

•• Laupäeval ja pühapäeval toimuvad Tallinna lauluväljakul rahvusvaheline koertenäitus ning koerte osavust demonstreeriv rahvusvaheline agility-võistlus.

•• Lisaks haruldastele tõugudele on näitusel traditsiooniliselt rohkel arvul dobermanne, saksa boksereid, labradori retriivereid, kuldseid retriivereid ning berni alpi karjakoeri.

•• Koertenäitus algab mõlemal päeval kell 10, agility-võistlus algab laupäeval kell 10 ning pühapäeval kell 9.30. Pilet 10–50 krooni.