Soome 18.–20. juuni

Provinssirock

Soome suurim ja tuntuim rockfestival, kus eelmisel aastal esinesid näiteks Massive Attack, Queens Of The Stone Age, Audioslave ja The Dandy Warhols. Seinäjoel esineb nädalalõpul ligi 60 bändi viiel laval, tänavu on esinemiseks jah-sõna andnud David Bowie. Piletid tulevad müügile veebruaris, lisaks kolmepäevastele müüakse ka ühe päeva pileteid.

17.–25. juuli

Pori Jazz Festival

Jazzisõprade Kõige Suurem Ja Parem Sõber siinmail, kus eestlasi käinud juba aastaid. Festival toimub tavakohasest nädalakese hiljem, et vältida “festivaliummikut”, mis suviti kergesti tekkima kipub. Mullu esines 11 lava tasulistel ja tasuta kontsertidel 96 muusikalist kollektiivi, kuulamas käis ligikaudu 83 000 inimest. Oma esinemisest on teatanud Bo Kaspers Orkester, Tania Maria ning Jussi Raittinen & Jump’n’Jive.

Taani 22.–26. juuni

Midtfyns rockfestival

Suuruselt teine (ca 20 000 – 25 000 inimest) Taani muusikafestival, mis toimub suurlinna Odense läheduses. See viiepäevane üritus on nooremale publikule ning rohkem taani mekiga, kus nüüdseks on oma esinemisest teada andnud Kashmir, Carpark North, Kim Larsen ja Kaizers Orchestra. Pilet maksab ca 2000 krooni (sisaldab telkimiskohta).

1.–4. juuli

Roskilde festival

Vaieldamatult Euroopa suurim ja turvalisim muusikafestival, kus nelja ööpäeva jooksul

75 000 inimest koos rokivad. Kuuel laval astus mullu üles ligikaudu 150 bändi, tänavustest staaridest on teada David Bowie, Korn ja Santana.

Lavaesisega võrreldes vähemalt sama aktiivne elu keerleb festivaliplatsi piiridest väljas, kus hiigelsuurel telkimisalal keeb elu juba nädal enne kontsertide algust. Telkimisplatsil on oma lava, kus astuvad üles kohalikud bändid, saab tasuta sportida ning kinos käia.

Piletimüük on juba alanud, neid saab osta ka Eestist Piletilevist ning Roskildefamily kodulehelt. Pilet maksab 2250–2560 krooni (sõltuvalt sellest, kui vara kohale minna tahetakse). Eestist sõidab sinna buss.

Inglismaa 25.–27. juuni

Glastonbury festival

Eelmisel aastal 24 tunni jooksul välja müüdud festival Somersetis, kus üritused on 16 eri paigas. Midagi pakutakse nii rocki- kui ka tantsumuusika sõpradele ning sestap pole imestada, et müüakse enam kui 110 000 piletit. Mullu astusid teiste seas üles Radiohead, REM, Moby, Manic Street Preachers ja Sugababes. Festivalipilet maksab 2500 krooni ringis.

21.–22. august

V Festivals

Samal ajal kahes Inglismaa punktis (Essex’is ja Staffordshire’s) toimuv rocküritus, kus mullu sai neljal laval kuulda-näha (ja katsuda) tegelasi nagu Coldplay, Foo Fighters, The Cardigans, Red Hot Chili Peppers, Morcheeba ja PJ Harvey.

Pilet maksab 1700–2000 krooni (75–90 Inglise naela).

Saksamaa 4.–6. juuni

Rock Am Ring/Ring im Park (Nürnburg)

Kolmepäevasel festivalil on esinemiseks nõusoleku andnud peale mõne saksa bändi Red Hot Chili Peppers, Faithless, Muse, Korn, The Rasmus ja Motörhead. Pilet ligikaudu 1700 krooni (108.50 eurot).

Ungari Juuli lõpp – augusti algus

Pepsi Sziget

Pepsi Sziget on oma nädalapikkuse sündmustekuhja ja 50 kontserdipaigaga väärikalt teeninud ära Kesk- ja Ida-Euroopa suurima festivali tiitli. Aasta-aastalt on muutunud kobedamaks festivali esinejate nimekiri – mullu Massive Attack, Moloko, Morcheeba, H-Blockx, Fun Lovin’ Criminals ja Asian Dub Foundation, kui nimetada vaid mõned. Keset Budapesti asuvale saarele paigutunud festival pakub peale muusika võimalust kogeda eri riikide kööke, harrastada uusi ja huvitavaid spordialasid ning omandada kõiksugu seminarides uusi oskusi.

Festivalipiletid peaksid tulema müügile Piletilevisse, makstes pisut üle 1100 krooni. Eestist viib Szigetile ka buss.

Tänavused olulisemad festivalid Eestis

• Jazzkaar, toimub veidi kogu aeg. www.jazzkaar.ee

• XIII Jõgevatreff 28. juuli – 1. august Tartu näitustekeskus linnapiiril. Hind: 375 krooni, sisaldab telgikoha, hommikusöögi, duši, bändid neljal õhtul, võistlused, auhinnad, sissepääsu Motosummer festivalile. www.jogevamc.ee

• XI Õllesummer 7.–11. juuli Tallinna lauluväljakul. www.ollesummer.ee

• XII Viljandi pärimusmuusika festival. 22.–25. juuli Viljandis. www.folk.ee

Festivalist jääb sõltuvusse

• Urmet Vikkisk pakib igal suvel koti ning pühib kodumaa tolmu jalgelt, et nädal või paar suvel mõnel muusikafestivalil mööda saata. Praeguseks on tema kontole kogunenud kolme Roskilde ja ühe Szigeti kogemus (pluss üks Tšehhis olnud üritus, mida Urmet ise festivaliks nimetada ei tihka). Sel suvel on tal kindel plaan vähemalt üht, aga võib-olla mõlemat festivali külastada.

“See nädalake eemalolekut on puhas fun, närvid puhkavad ning ülimõnus on sõpradega koos lõbutseda,” võtab Urmet kokku põhjused, miks ta ikka ja jälle Roskilde festivalile läheb. Muusika nautlemine kuulub iseenesestmõistetavalt selle juurde.

Roskilde festivali magnetismi (siiani on kõik tahtnud sinna uuesti ja uuesti minna) on raske sõnadesse panna. “Seal on vabameelne õhkkond, hästiarenenud riik ja sellest tulenevalt ka keskkond. Hea muusika, toredad inimesed,” loetleb Urmet. Miinuseks võib pidada tõika, et telkimiskohta on juba paar päeva enne festivali ametlikku algust väga raske leida. “Samas Szigetil on samuti oma hõng, seal ei hakka kunagi igav. See on nagu nädalapikkune häppening,” võrdleb Urmet. Ungarlaste festival on nagu suur mustlaslaager, kus toimuvad läbisegi teatrietendused, kontserdid ning telklaagri elu. “Pesemise ja tualettide organiseerimise osas on seal veel arenguruumi,” lisab Urmet.

Praktilisi nõuandeid festivalile minekuks

• Sõit festivalile on üldjuhul kõige odavam siis, kui minnakse mitmekesi autoga ning jagatakse nii kütusekulusid kui ka juhtimisvahetusi. Niimoodi sõites saab kaasa võtta nii toitu kui ka jooki. Omal käel reisija peab arvestama muidugi suuremate sõidukuludega. Samas ei olda kellestki sõltuvuses.

• Toidu-joogi kaasavedamine sõltub inimesest ja tema rahakotist, paar konservi ja leivakuivikud võiks igaks juhuks kaasas olla küll. Näiteks Roskildes saab raha teenida platsil joogitopse ja õllealuseid korjates, kuigi festivali lõpupäevadel läheb konkurents korjamises väga tihedaks.

• Sõidu- ja piletikulule lisaks peab ükskõik millise festivali peale arvestama vähemalt 1500–2000 krooni ning seda juhul, kui suurem osa vajaminevast toidust kaasa võetakse.