Mida teha?

Muidugi võib juukseid alati rätikuga turvata, moodne on see nagunii, kohati suisa hädavajalik.

Üht-teist tasub ka vannitoariiulil välja vahetada. Juuksur Veronika Bõstrova Hairexpressist ütleb, et suvel tuleb kasutada vahendeid, mis poleks liiga rasked ega koormaks juukseid. “Et päike ei muudaks juukseid heledamaks ega kahjustaks, on kõige paremad UV-kaitsega spreipalsamid.” Nimelt blokeerivad spetsiaalsed kaitsevedelikud ja -spreid päikeses ohtlikke UVA- ja UVB-kiiri, mis röövivad juustelt niiskuse ja lasevad neil elutuna mõjuda. Siin ulatavad abikäe nt L’Oréal Professionali Kerastase’i liin Soleil või Wella SP päikesesari.

Suvel pole aga vaja ei tummiseid šampoone ega süvahooldusi, sest juuksed lähevad muidu liiga kergesti rasuseks.

Nii annavad juustele uue hingamise Dr.Hauschka kolm vastset šampooni, mis aitavad kaasa peanaha vereringe paranemisele ja juuksejuurte toitmisele. Väidetavasti leidub tavapärastes šampoonides tihti naatriumdodetsüülsulfaati, mis paneb pesemisvahendi küll mõnusasti vahutama, ent uhub minema ka loomuliku kaitsekihi, mistõttu hakkab peanahk liigset rasu tootma. See võib omakorda nahka ärritada ning mõnedel andmetel isegi maksa, kopse ja immuun-süsteemi kahjustada. Need uued šampoonid (makadaamia-apelsini- allikkressi-sidruni- ja aprikoosi-astelpajušampoon) lubavad aga umbes neljanädalase vaheperioodi jooksul aastakümnete kemikaalikoorma juustest ja peanahalt välja pesta.

Päike pluss alkohol ei sobi kokku ei sees- ega välispidiseks tarvitamiseks. Esiteks kaob kontroll olukorra üle kergesti ja nii ei märkagi, kui ilma igasuguse kaitseta päikeses kõrbed. Soenguvahendite puhul tasub kõrva taha panna, et suur osa neist sisaldab alkoholi. Et aga nii päike kui ka alkohol kuivatavad, tekitavad nad käsikäes ebameeldivat kuiva juuksepudi. Lisame veel soolase merevee ja ongi asi tehtud. Mis puudutab ujumist, siis siin paneb Bõstrova südamele, et pärast meres ujumist tuleks kindlasti juuksed soolveest puhtaks pesta. Ja muidugi ka UV-kaitsespreid kasutada.

Ühed suuremad alkoholist läbiimbunud juuksevahendid on lakid, mida Veronika Bõstrova suveks kindlasti ei soovita.

Õnneks on meeldivad alkoholivabad erandid täiesti olemas, nt Leonor Greyl’i vetika- ja õieekstraktidega soengusprei Algues et Fleurs, tänu millele saavad ka üsna peenikesed ja kidurad juuksed võimsa volüümi ja vägeva lainega hiilata. Toonikum parandab struktuurikahjustusi ning lisaks elavdab ja hooldab nii loomulike kui ka keemiliste lokkide seisundit.

Me teame, et keemia on halb. Ja ometi on blondeerimise, keemiliste lokkide ja värvimise eesmärk ju ilu. Niisiis peaks juustele puhkuse ajal justkui puhkust andma. On seisukohti, mille kohaselt vahetult enne puhkust ei tohiks selliseid protseduure ette võtta, sest nii saavad juuksed liigselt vatti. Millal on siis kõige optimaalsem juukseid keemiliselt töödelda? Bõstrova sõnul võib juuksurisse tulla pikema ettearvestuseta.

Pärast suve lõika juukseid

Üks reegel siiski on, nimelt keemilise loki ja värvimise vahe võiks olla kaks nädalat, ehkki samas võib kergloki puhul ka samal päeval juukseid värvida.

Suvi on tore aeg, sest juuksed kasvavad kiiremini, peanaha verevarustus on erksam, süüakse palju värsket ja liigutakse ringi – see kõik mõjub hästi nii hingele, vaimule kui ka kehale. Pööra veel tähelepanu juukseotstele, et need oleksid terved ja lase pärast suve juuksuril kriitilise pilguga need üle vaadata (ja ära lõigata)!