“Kui väljas on 25 kraadi sooja, on meie firma telefon pidevalt punane, külmade ilmadega on nõudlus tunduvalt väiksem,” tunnistas õhukonditsioneere müüva OÜ Airwave juhataja Karl Leinus.

Leinuse sõnul viib konditsioneer ruumist välja sooja õhu, puhastab õhku ning hoiab temperatuuri ruumis normaalsel 20 - 21 kraadi tasemel.

ÕIGE AJASTUS. Inimestel tekib vajadus värske õhu ning jaheda temperatuuri järele eelkõige kuumadel suvepäevadel, kuigi parim aeg kliimaseadme soetamiseks on kevad.

“Kui ettevõtte juht tahab, et inimesed tunneksid end palavatel suvepäevadel kontoris värskelt, siis peab selle väljamineku tegema,” selgitas Leinus.

Näiteks 20 - 25-ruutmeetrise kontoriruumi tarvis saab Leinuse sõnul konditsioneeri koos paigaldusega 17000 - 18000 krooni eest. Odavaimad transporditavad konditsioneerid maksavad umbes 13000 - 14000 krooni.

AS-i ETS Nord juhataja Urmas Hiie sõnul on aga teisaldatavate konditsioneeride puhul tegu pigem häda-abi toodetega, kuna nende efektiivsus on väike ja müratase statsionaarsetega võr-reldes suur.

Lihtsaid külmaõhupuhureid, nagu näiteks tavalised soojapuhurid, Hiie sõnul naljalt ei leia - elektrienergia abil on lihtne õhku soojaks kütta, kuid vastupidine protsess on oluliselt keerulisem.

“Selleks peab sooja õhu kuidagi ruumist välja juhtima,” selgitas Hiie.

Samas saab konditsioneeri kasutada ka ruumi soojendamiseks, samuti puhastavad konditsioneerid õhku, filtreerides välja õhus hõljuva tolmu.

Väiksemate ja odavamate kliimaseadmete hinnad algavad 16000 -17000 kroonist. Suurim ning kalleim süsteem Eestis asub Leinuse arvates aga Radissoni hotellis ja maksab umbes 5 miljonit krooni.

AS-i Kliimatehnika projektijuhi Margus Küttise sõnul tuleb sobiva seadme valikul lähtuda ruumist, kuhu seda paigaldada soovitakse. Keskmise suurusega kolmetoalise korteri puhul läheks korralik kliimasüsteem maksma umbes 45000 krooni. Sel juhul paigaldatakse igasse tuppa eraldi konditsioneer. AS-i Kliimatehnika poolt pakutavatest toodetest algavadki odavamate hinnad umbes 15000 kroonist. Selle raha eest saab soetada konditsioneeri umbes 12 - 18-ruutmeetrisesse ruumi.

Küttise hinnangul pole suvisel ajal konditsioneeridest efektiivsemaid süsteeme, mis looksid ruumides värske olemise.

“Võib ju ka tegelikult midagi kunstlikult tekitada, teha näiteks külmkapi uks lahti ja panna sinna ventilaator puhuma,” sõnas Küttis.

TÖÖL JAHEDAM. Peamisteks konditsioneeride soetajateks on firmad. Erakliente veel nii palju pole. Kõige parem aeg konditsioneeri ostmiseks algab Küttise hinnangul sügisest, sest suvel on kliimaseadmete ostjaid palju ning seetõttu tekivad tihtipeale paigaldamisel järjekorrad.

Kuna seadme paigaldamine nõuab ka kergeid ehitustöid, peab selle soetamisel arvestama, et paigaldamiseks kulub üks kuni kaks päeva, lisas ETS Nordi juht Urmas Hiie, kelle arvates ei tohiks kliimaseadme paigaldamist jätta viimasele hetkele.