Neil noortel, kes teavad, mis või kes peaks neist tulevikus saama, on kord aastas võimalik kandideerida töövarjuks. See tähendab, et nad saavad veeta ühe tööpäeva, vaadates, kuidas käib töö nende unistuste ametipostil.

Lenduriks saada sooviv Paide gümnaasiumi 11. klassi õpilane Taavi Kukk lendas eile hommikul töövarju päeva raames lennuki kokpitis lendurite seltsis Oslosse ja tagasi. Küsimusele, mis tundeid saadud kogemus temas tekitas, vastas ta: “Hea tunne on, andis kindlust sellele mõttele, mis mul kunagi tuli,” ja kinnitas rahulolevalt, et tahab nüüd veel rohkem lenduriks saada.

“Olen varem reisijana lennukiga lennanud ja kõige rohkem üllatas see, et õhkutõus ja maandumine ei olnud sellised, nagu nad praegu olid – veidi hirmutavad,” kirjeldas Taavi oma kogemust ning lisas, et erilist närvikõdi tekitas just maandumine ja tunne, et kohe-kohe läheb lennuki nina vastu maad. Seda õnneks siiski ei juhtunud.

Instruktor segab rohkem

Mõnusa päikesekiirena poogib ennast lenduriameti külge asja-olu, et ükskõik kui halb ilm maa peal ei oleks, pealpool pilvi paistab alati päike. Nii tekkis Taavil tiheda udu tõttu õige pisut hilinenud lennul olles tunne, et võiks vahelduseks hoopistükkis lennuki katusele päikest võtma minna.

Õhulaeva kapteni Tarmo Uusmaa sõnul kõrvaliste isikute viibimine kokpitis lendureid ei häiri, sest on kokku lepitud, et tööprotseduuride sooritamise ajal juttu ei räägita. “Meil on tihti instruktorid ka kokpitis ja nemad võib-olla segavad isegi rohkem,” ütles Uusmaa naljatades.

Et Estonian Airi lenduriks saada, peab Taavi saama kirja tuhat lennutundi, nii et sinna läheb veel mõni aasta aega, kuid töövarju projekti kiidab ta kõhklemata heaks ja lisab: “Nendele, keda huvitab selline asi, võiks kindlasti rohkem selliseid või-malusi anda.”

Ka samal lennul kaasas olnud stjuardessi ambitsioonidega Alice Kikkas Võru Parksepa keskkooli 11. klassist jäi selle mõttega nõusse.

Töövarju päevast (TVP)

Keda varjutatakse?

Mis sellest kasu on?

•• Oma töövari on olnud näiteks peaminister Andrus Ansipil, Tartu ülikooli rektoril Alar Karisel, Tal-linna linnapeal Edgar Savisaarel, Tallinna kiirabi peaarstil Raul Adlasel, Eesti Kontserdi direktoril Aivar Mäel, näitleja Merle Jäägeril Vanemuisest.

•• TVP annab noorele võimaluse näha, kuidas leiavad koolis õpitavad teadmised tööl rakendust.

•• Õpilane jälgib varjuna täiskasvanu tööpäeva tööprotsessi sekkumata.

•• Töövarju päeva korraldavad Junior Achievement Arengufond ning MTÜ Young Business Talent Estonia.