Teadusuuringutele viidates tõdes Jablokov, et tänapäeval sisaldub meeste spermas kaks korda vähem spermatosoide kui see oli 40 aastat tagasi.

Pestitsiidide kasutamine pärsib ka mõtlemisvõimet ja imuunsust, mis lubab keskkonnateadlaste hinnangul võrrelda neid aineid imuunsuspuudulikkuse viirusega.

Pestitsiidide kasutamise kõrgaeg oli 1980. aastate lõpus, kuid ka praegu leiavad nad laialdast kasutamist. Jablokov tõi näiteks New Yorgi, kus malaariasääsega võideldakse sama pestitsiidiga, mis põhjustas omal ajal Pakistanis suurel hulgal inimestel mürgitust.

Jablokov tuletas meelde, et pestitsiidide levik oli otseselt seotud keemiarelva tootmisega: kui kaitsetööstus enam nii palju mürkaineid ei vajanud, lülitusid keemiatehased ümber taimekaitsevahendite tootmisele.

Keskkonnakaitsjate andmeil asub endise Nõukogude Liidu territooriumil praegu 20.000 tonni kasutamata jäänud pestitsiidi, mis on võrreldav kogus Venemaal hävitamisele kuuluvate mürkainete hulgaga - 40.000 tonni. Jablokov toonitas, et kuna taimekaitsevahendid on oma toimelt väga sarnased keemiarelvaga, tuleks keemiarelva hävitamise programmi tingimata lülitada ka pestitsiidide likvideerimise.

Interfax - Baltic News Service