05.05.2012, 00:30
Talguroogadele uut särtsu nõgese ja naadiga
Ajaga on muutunud talgute eesmärk ja ka maitseeelistused, mis kalduvad kergema kõhutäie poole – tõhusa prae asemel pakutakse suppi.
„Öelge mulle, kes tegi selle maitsva supi ja ma võtan ta endale naiseks,” lubas üks mees Alutaguse naiskodukaitse naiste talgusuppi süües. Naisevõtust ta siiski pääses, sest supp oli pärit Salvesti kolmeliitrisest purgist. Naiskodukaitse Alutaguse ringkonna instruktori Elle Vinni sõnul eelistavad nad purgisuppe peamiselt mitmesajapealiste seltskondade toitlustamisel. Samal ajal pannakse rõhku ka oma retseptidele. Uusi toite katsetatakse enne väiksema seltskonna peal. „Eesti inimesed hoiavad traditsioonidest kinni, uuendusi nad eriti ei armasta,” on Elle Vinni märganud. „Ütlevad küll, et supp oli hea, aga oleks ikka tahtnud hernesuppi.” Nii on kunagine Muhu lemmik Eesti talgutel tugevasti kanda kinnitanud. Seda Alutaguse naised tihti ka pakuvad ja jagavad alljärgnevalt oma retsepti.