Tänavune vihmane ja tuuline talv ei kutsu õue jalutama ning suusatamisest ei tasu unistadagi. Seega viibitakse rohkem ruumides ja värsket õhku lastakse tuppa jaopärast. Võiks arvata, et kui lund ja miinuskraade napib, siis pole ka talve ega talveväsimust. Paraku pole ka päikest ja valgust, mis väsimuse peletaks ning energiat annaks. Samuti ei saa suusatada ega lumes möllata ning sellest rõõmu tunda.

Kellel väsimus kallal ja energiavarud otsakorral, võiksid ka halva ilmaga metsa jalutama minna, metsakohinast mõnu tunda ning end värske õhuga turgutada.

Kuigi talv pole külm ja külmetushaigustesse haigestumine ei ole väga aktuaalne, ei tähenda see veel, et meie organismi vastupanuvõime haigustele oleks suurem kui tavaliselt. Ka pikad pimedad päevad väsitavad ja kurnavad organismi. Kui siia juurde lisada veel stressirohke töö, vähene värskes õhus viibimine, kesine toitumine ning mitteküllaldane uni on ikkagi tagajärjeks väsimus, närvilisus ja nõrgenenud immuunsüsteem.

Kes tunneb, et vajab turgutamist ja enda immuunsüsteemi tugevdamist, võib süüa küüslauku ja mett, magada piisavalt, käia värskes õhus, sportida. Sellele kõigele lisaks võib abi otsida ka apteegist.

1. Gerimax Ginseng

TOONIK

Kirsimaitseline alkoholivaba Korea Ženšennijuureekstrakt, kuhu pole lisatud vitamiine ega mineraalaineid. Idamaade rahvad on Ženšenni tema toniseerivate omaduste tõttu raskete haiguste korral elujõudu taastava vahendina kasutanud aastasadu. Mitmesuguste vaevuste puhul on Ženšenni kasutatud söögiisu suurendamiseks, depressiooni korral, seksuaalvõime tõstmiseks ning organismi üldiseks tugevdamiseks.

On kindlaks tehtud, et Ženšennil on adaptogeenne toime – ta parandab organismi võimet kohaneda ebasoodsate välis- ja siseteguritega (stress, vaimne või füüsiline pinge, kiirgus, kemikaalid jne) ning suurendab organismi haigustele vastupanu võimet. Ženšenn mõjutab soodsalt ka ainevahetust ning parandab õppimisvõimet ja tähelepanu. Toonikut võetakse vaimse ja füüsilise pinge ning väsimuse ja haiglase oleku korral. Samuti organismi vastupanuvõime, elujõu suurendamiseks ning külmetus- ja nakkushaiguste ennetamiseks. Võetakse üks kord päevas (kaasas on mõõtetops), soovitatavalt hommikul. Et toonik ei sisalda alkoholi, siis sobib see ka autojuhtidele. Pikaajaline Ženšenni tarvitamine ettenähtust suuremates kogustes võib põhjustada unetust, närvilisust ja vererõhu tõusu.

2. Doppelherz Energie-

Tonikum

ALKOHOOLNE LAHUS

Sisaldab organismi elulisteks funktsioonideks olulisi aineid: tähtsamaid B-grupi vitamiine, rauda, teisi mikroelemente ja ravimtaimede ekstrakte – viirpuu, humal, palderjan, naistepuna, raudrohi, kikkaputk, puuvõõrik.

Doppelherzi kasutatakse üldtoniseeriva ja rahustava vahendina üldise väsimuse ja kurnatuse korral. Lahus sobib hästi keskeas ja üle selle inimestele, sest siis hakatakse rohkem tundma ülekoormuse tagajärgi ning väsitakse kiiremini. Ka haigustest taastumine võtab tavaliselt selles vanuses rohkem aega. Doppelherzi võetakse kolm korda päevas üks supilusikatäis.

3. Bittner

PALSAM

24 taimest koosnev kange alkohoolne lahus. Bittneri palsam toniseerib üldist enesetunnet ja töövõimet kurnatuse ning haigustest paranemise perioodil. Stabiliseerib organismi stressi korral, samuti tõhustab palsam seedeorganite tegevust. Ei sisalda suhkrut ja sobib ka diabeetikutele. Võetakse üks teelusika-

täis kaks-kolm korda päevas kas puhtalt või veega segatuna .

4. Silvital

PALSAM

Sisaldab aaloemahla, maralijuure-, Ženšenni- ja punase päevakübara ekstrakti. Aaloemahla eriti oluliseks omaduseks on organismi kaitsefunktsioonide suurendamine, lisaks sellele on aaloel põletikuvastane, antibakteriaalne, sapieritust ergutav ja seedetegevust parandav toime. Ženšenn on tuntud oma toniseerivate ja organismi vastupanuvõimet tõstvate omaduste poolest. Punast päevakübarat kasutatakse laialdaselt immuunsüsteemi tugevdamiseks. Maralijuur kuulub sarnaselt Ženšenniga adaptogeenide hulka ja aitab organismil toime tulla erinevate stressoritega, tasakaalustades ja harmoniseerides organismi tööd. Kasutatakse üks-kaks supilusikatäit hommikul.

5. Kedrovit

ELIKSIIR

On 40% etüülalkoholisisaldusega vedelekstrakt, mille valmistamiseks on kasutatud kuue ravimtaime osi: seedermänniseemneid, mustaviljalise aroonia vilju, kasepungi, eleuterokokijuurikaid, viirpuuvilju ja -õisi. Eliksiir sisaldab ka naturaalset mett. Eliksiiri kasutatakse vaimse ja füüsilise kurnatuse korral töövõime tõstmiseks ja enesetunde parandamiseks. Soovitatakse kasutada viie-seitsme päeva jooksul kaks korda päevas enne sööki. Korraga võetakse kaks-kolm teelusikatäit, mis lahjendatakse pooles klaasis vees.

6. Apiforce

KAPSLID

Sisaldavad mesilasemapiima. Mesilasemapiim on noorte töömesilaste lõuanäärmete eritis, millel on üldtoniseeriv, silelihaseid lõõgastav, organismi vastupanuvõimet ja stressitaluvust tõstev ning ainevahetust stimuleeriv toime. Mesilasemapiim on bioloogiliselt aktiivsete ainete segu ja sisaldab vitamiine, bioelemente, mineraalaineid ja aminohappeid. Praktikas on tõendatud, et mesilasemapiim toimib tooniku ja tervendajana väga erinevate vaevuste ja sümptomite puhul. Võetakse üks kapsel päevas, sobib kõigile, kellel pole mee vastu allergiat.

7. Guaraana

KAPSLID

Sisaldavad 600 mg guaraanaseemneid. Guaraana (Paullinia Cupana) on Amazonase vihmametsades kasvav liaan, mille aktiivset koostisainet on indiaanlased juba aastasadu kasutanud üldise tooniku ja energiaallikana. Tänu kofeiinisisaldusele stimuleerib guaraana kesknärvisüsteemi ning vähendab väsimust ja kurnatust.

Teaduslikud uuringud on tõestanud, et guaraanas sisalduv guaraniin (looduslik kofeiin) aitab vähendada väsimust, ülekaalu  ja näljatunnet ning suurendab kontsentratsioonivõimet, vastupidavust ning elujõudu. Sobib lühiajaliseks kasutamiseks stressiperioodidel, samuti vaimse või füüsilise väsimuse korral. Guaraana avaldab kiiremat ergutavat toimet kui Ženšenn, kuid tema toime kaob ka kiiremini.