Isamaaliidu teatel oli Punaarmee soldatite esimesi tegusid Tallinnasse jõudes patriootide poolt Pika Hermanni torni heisatud sini-must-valge rahvuslipu mahakiskumine.

"See sümboliseeris hävitustööd, mida järgnevalt Kremli diktaatorid ja nende käsilased poole sajandi vältel korda saatsid – kodanikuvabaduste mahasurumist, vaba sõna lämmatamist, rahvusliku mõtte ja kiriku jälitamist, massilisi arreteerimisi, hukkamisi ja küüditamisi, inimväärikuse mõnitamist ja eesti rahvale ajaloolise vale pealesurumist. Vägivald ja vale olid kommunistliku hirmuvalitsuse alussambad," seisab üleskutses.

Isamaaliidu teatel peaks valitsus langetama kõigi riigiasutuste lipud leina tähiseks poolde vardasse ning kutsuma kodanikke üles seda eeskuju järgima ning süütama kodudes leinaküünlad. Põhiseadus ning riigikogu seisukohad okupatsioonide hindamisel teevad sellise käitumise ainuvõimalikuks.

Eelnevaga seonduvalt on 22. septembril põhjust leinata ka laatsaretlaeva “Moeru” pardal hukkunuid, kes kadusid Läänemere lainetesse Punaarmee lennukite rünnaku tagajärjel.

Täna hommikul oli mõnede majade küljes juba leinalippe lehvimas, teiste seas lubas leinalipu heisata ka Pirita klooster.